Hei, du må oppdatere nettleseren din for å kunne besøke oss.

Nytt behandlingstilbud

eBehandling helse og arbeid

Er du sykemeldt eller mottar arbeidsavklaringspenger og ønsker å komme tilbake til jobb, men angst og depresjon hindrer deg?

Solli DPS har sammen med Diakonhjemmet sykehus, Helse Bergen, Helse Fonna, Sykehuset i Vestfold, Sykehuset i Østfold, Akershus Universitetssykehus, Sykehuset Innlandet og Vestre Viken Helseforetak utarbeidet et digitalt behandlingstilbud for mennesker som sliter med depresjon og angst – og er sykemeldte på grunn av dette. Dette betyr at du vil samarbeide med din faste behandler gjennom tilrettelagt behandling på internett. Nedenfor kan du lese mer om denne behandlingen og om dette kan være noe for deg.  

eBehandling helse og arbeid tilbys nå som et forskningsprosjekt ved Sykehuset i Vestfold. Prosjektet undersøker nytten av behandlingen, det vil si om en får det bedre psykisk, om en kommer tilbake til jobb og at man føler at man mestrer jobb og hverdag over tid.

Dersom dette høres ut som noe du vil kunne ha nytte av kan du kontakte din fastlege/behandler. Programmet tilbys ved DPS Vestfold og helse- og arbeidspoliklinikken.

Målet med «Helse og arbeid» er både å hjelpe deg med dine psykiske plager slik at du enklere kan vende tilbake til jobb. Du lærer deg nyttige psykologiske verktøy som kan hjelpe deg når du har det vanskelig. Sammen med behandleren din ser dere på hvordan du kan gå fram rent praktisk og hva og hvem som kan være til hjelp. Du får hjelp til å ta i bruk dine egne ressurser - kanskje på nye måter. 

Mange opplever det som krevende å komme tilbake i arbeid etter en periode med sykemelding, enten de har vært sykemeldt for psykiske plager eller kroppslige sykdommer.

Behandlingen bygger på erfaringer fra andre som har vært i samme situasjon og har lyktes med å mestre hverdagen. Alle tiltakene og fremgangsmåtene er metoder som forskning slår fast er hjelpsomme. Det gjelder både hva som er til hjelp for psykiske plager og hva vi trenger når vi skal vende tilbake til jobb. En suksessfaktor er å ta ett steg om gangen, slik at det blir overkommelig.

eBehandling Helse og arbeid passer for deg som har psykiske plager og er sykemeldt eller mottar arbeidsavklaringspenger og ønsker å komme tilbake til jobben din. Dersom du er deltidssykemeldt, vil programmet kunne brukes for å ta steg for å øke opp stillingsprosenten. Programmet kan også være til hjelp for å unngå nye sykemeldinger når du først er kommet tilbake. Er du student og sykemeldt kan du ha god nytte av programmet. Selv om eksemplene er hentet fra arbeidslivet er de psykologiske teknikkene og verktøyene de samme for studenter.

eBehandling Helse og Arbeid inneholder de samme tiltakene som du hadde mottatt i samtaleterapi. Forskjellen er at behandlingen er mer strukturert og at du selv bestemmer når du vil jobbe med behandlingsprogrammet. Du slipper dermed å møte opp til samtaler hos en behandler på poliklinikken, dere snakker på meldinger i stedet for. På denne måten kan du jobbe hjemmefra og når det passer deg. Dersom det blir behov for en samtale underveis vil vi ordne dette.

Det er flere fordeler med sykemelding og for mange er det helt nødvendig å være sykemeldt en periode når angst eller depresjon har rammet oss. Ofte har vi presset oss lenge før vi til sist innser at det ikke går lengre. Det å få en pause fra forpliktelsene, og det som for mange etter hvert blir en svært stressende hverdag som man ofte gruer seg til, er derfor viktig og rett. Man får hentet seg litt inn, får oversikt og kan begynne igjen med meningsfylte aktiviteter vi kanskje har ofret for å greie å stå i jobben. Dette ser vi på som en virksom sykemelding.

Det er likevel slik at sykemelding har noen bivirkninger som vi må være oppmerksomme på. Særlig når årsaken er psykiske plager som angst og depresjon. Sosial isolasjon og passivitet er ofte det første vi merker. Negative tanker og vonde følelser får da mer tid til vokse. Det er vanlig å begynne å tenke at ting ikke nytter, at en ikke er ønsket, eller at en ikke har noe å bidra med. Økonomiske bekymringer og bekymringer for fremtiden er også typisk og kan forverre depresjon og angst. Jo lengre vi er vekke fra jobb jo sterkere pleier disse tanken og følelsene å vokse seg. Gradert sykemelding med et arbeidsinnhold som er tilpasset deg og din kapasitet er derfor ofte et bedre alternativ enn full sykemelding når vi trenger litt tid på å komme oss. Behandlingsprogrammet Helse og arbeid er skreddersydd for å kunne hjelpe deg som kjenner på disse tingene.

Tre historier

Her kan du lese om tre mennesker som av ulike grunner trengte å sykemeldes for en periode og som av ulike årsaker strevde med å komme tilbake i arbeid. Kanskje du kjenner deg igjen i noen av dem?

Jeg er gift og har to barn. Jeg har nok alltid strevd med tanker om at jeg ikke strekker til. Det var klart verst for meg i tiden etter jeg kom til Norge fra Kosovo i 1997. Fremmed kultur, fremmed språk og en utdanning jeg ikke kunne bruke til noe. Det har blitt bedre med årene, men sitter fremdeles litt i og kanskje spesielt frykten for å misforstå eller bli misforstått på grunn av språket. 

Grafisk brukergrensesnitt

Jeg har familie, noen få venner og en jobb jeg trives med. Som lærer på en barneskole har jeg følt at arbeidet mitt gjør en forskjell. Det har vært stor arbeidsbelastning og en del uro i klassene jeg underviser i og det toppet seg etter at den nærmeste lederen min kritiserte meg for måten jeg hadde løst en oppgave på – noe jeg syntes var urettferdig. Jeg opplevde at leder kom med ufine stikk og kommentarer i møter og foran kolleger. Jeg ble engstelig, mistet selvtilliten og begynte å grue meg til jobb. Søvnen ble dårlig og uroen og depresjonen grep om seg. Til slutt ble jeg sykemeldt. I starten var det en lettelse, men nå gruer jeg meg forferdelig for å komme tilbake og noen ganger mister jeg helt troen på at det kan gå an.  

Hei, jeg heter Anne. Jeg er utdannet dataingeniør og har jobbet med programmering i 10 år. Jeg trives i jobben og er glad i kollegene mine og arbeidsplassen min.

Grafisk brukergrensesnitt

Selv om jobben var bra tårnet liksom ting seg opp for meg i fjor, uten at jeg helt vet hvorfor. Jeg ble deprimert og har vært sykemeldt de siste 6 månedene. Det går litt bedre med meg nå, men dagsformen svinger veldig - fra overskudd og optimisme til mangel på energi og håpløshet. Noen dager er jeg rastløs, fordi hverdagen mangler innhold og jeg har lyst til å komme i gang. Andre dager sleper jeg meg av gårde. Jeg håper at behandlingen hjelper meg å komme tilbake i jobb ganske snart. 

For to år sidan vart mamma rammet av hjerneslag. Guten min var akkurat blitt 6 månadar og eg var i foreldrepermisjon, så heldigvis kunne eg hjelpe til. Foreldra mine har ofra så mykje for meg og mine sysken og eg ville bidra då eg hadde høve til det. Det var beintøft, men mamma har kome seg og er heldigvis blitt betre. Foreldra mine har fått økonomiske vanskar på grunn av sjukdomen.

En kvinne med ansiktsmaske

Etter at permisjonen min var over har eg difor jobba ekstravaktar i butikken for å kunne hjelpe. Eg var stolt over å kunne bistå dei, men det vart stress på dagen, stress på kvelden og dårleg søvn. Eg holdt ut ganske lenge, men då guten vår fylte 2 år krasjlanda eg med eit stort angstanfall på jobb framføre kundar og kollegaer. Eg har prøvd å ta meg saman og komme attende i full jobb to gonger no, men begge gongane har eg blitt sjukmeldt att etter berre ei veke. Eg skal, og må komme i jobb, men har mista trua på meg sjølv etter dei to mislukka forsøka.

 

Maŋemus ođastuvvon 2025-01-16