Hei, du må oppdatere nettleseren din for å kunne besøke oss.

eHelsebasert levevanebehandling - mat og medisin mot overvekt

Dagsmeny

Måltidene fra alternativ 1, 2 og 3 i oversikten under kan kombineres slik du selv ønsker. For eksempel kan frokost fra alternativ 1 og lunsj fra alternativ 2 og kveldsmat fra alternativ 3 spises samme dag. Bruk de alternativene som passer best for deg.​

Et bord fullt av grønnsaker

​Alternativ 1:​

  • ​1 skive grovt brød
  • Tynt lag lettmargarin
  • Pålegg (se oversikt)
  • 1 glass (1,5 dl) lettmelk (0,5-1% fett) eller 1 Yoplait yoghurt Double 0%​

​​Alternativ 2:

  • 2 grove knekkebrød
  • Tynt lag lettmargarin
  • Pålegg (se oversikt)
  • 1 glass (1,5 dl) lettmelk  (0,5-1% fett) eller 1 Yoplait yoghurt Double 0%​

​​Alternativ 3:

  • Havregrøt laget av:
    • 1 dl havregryn
    • 1,5 dl lettmelk
    • 1,5 dl vann
  • I tilleg​g: 1 frukt eller 100 gram bær
  • Drikke: Vann eller annen energifri (=kalorifri) drikke

​Alternativ 1:​

  • 1 skive grovt brød​
  • Tynt lag lettmargarin
  • Pålegg (se oversikt)
  • 1 frukt eller 100 gram bær
  • Drikke: Vann eller annen energifri (=kalorifri) drikke

Alternativ 2: 

  • ​2 grove knekkebrød
  • Tynt lag lettmargarin
  • Pålegg (se oversikt)
  • 1 frukt eller 100 gram bær​
  • Drikke: Vann eller annen energifri (=kalorifri) drikke

Alternativ 3:​​​

  • ​1 GO’morgen yoghurt UTEN
  • 1 frukt eller 100 gram bær
  • Drikke: Vann eller annen energifri (=kalorifri) drikke

Alternativ 1:​​

  • 1 Yoplait yoghu​rt Double 0% + 1 gulrot 

Alternativ 2:​

  • 1 grovt knekkebrød med pålegg + 10 cherry-tomater 

Alternativ 3:​

  • ​​1 banan​

  • 100 gram rent kjøtt av okse, svin, lam kylling, vilt eller karbonade- eller kyllingkjøttdeig eller:
  • 150 gram mager fisk (torsk, sei, hyse, fiskeboller, -kaker eller annen fiskemat under 5% fett per 100 gram) eller:
  • 70 -80 gram fet fisk (laks, makrell, ørret, sild el.l.)  

Tilbehør:

  • 1 liten potet eller 2 spiseskjeer kokt fullkornsris eller 2 spiseskjeer fullkornspasta
  • Grønnsaker i fri mengde (kokte, rå, bakte)
  • ½ ss flytende margarin eller olje til tilberedning

For forslag og til idéer og oppskrifter, se nettside XXX

Drikke: Vann eller annen energifri (=kalorifri) drikke.

Tips til middagen:​

  • Bruk sparsomt med fett når du lager mat (1/2 ss raps- eller olivenolje, eventuelt myk eller flytende margarin).
  • Lag puréer av grønnsaker som for eksempel brokkoli, blomkål, sellerirot etc.
  • ”Gryteretter” hvor grønnsaker, fisk, fugl eller kjøtt pluss urter og krydder koker sammen, blir saftige og gode middagsretter.
  • Smaksett gjerne maten med krydder og urter du liker!
  • Dressinger med mindre enn 5 % fett kan brukes.​

​Alternativ 1:

  • 1 skive grovt brød
  • Tynt lag lettmargarin
  • Pålegg (se oversikt)
  • 1 glass (1,5 dl) lettmelk (0,5-1% fett) eller 1 Yoplait yoghurt Double 0%​

Alternativ 2:

  • 2 grove knekkebrød
  • Tynt lag lettmargarin
  • Pålegg (se oversikt)
  • 1 glass (1,5 dl) lettmelk (0,5-1% fett) eller 1 Yoplait yoghurt Double 0%​

Alternativ 3:

  • Havregrøt laget av:
    • 1 dl havregryn
    • 1,5 dl lettmelk
    • 1,5 dl vann
  • I tillegg: 1 frukt eller 100 gram bær​
  • Drikke: Vann eller annen energifri (=kalorifri) drikke

Velg magre produkter med under 10 % fett så ofte du kan. Noen pålegg er merket ”magert”, mens andre ikke er det til tross for lavt fettinnhold. Derfor er det lurt å lese varedeklarasjoner.​ Forslag til pålegg:

​​Fet fisk:

Dersom du ikke spiser fisk anbefales at du tar tran eller trankapsler hver dag (se under «Kosttilskudd»). Ellers anbefales at du spiser 1 ss (en liten porsjonspakning =22 gram) fiskepålegg av fet fisk hver dag. Eksempler:

  • ​makrell i tomat
  • peppermakrell
  • laks
  • ørret
  • sardiner
  • sild

Andre fiskepålegg​​:

  • ​​fiskekaker
  • crabsticks
  • reker
  • fiskepudding

Ost:

  • ​​​​​​​mager smøre​ost (under 20 % fett)
  • andre typer lettost (under 20 % fett)
  • cottage cheese

Kjøttpåleg​g:

Velg magre produkter med under 10 % fett.

  • ​kylling- eller kalkunpålegg
  • annet magert kjøttpålegg (f. eks. av svin, lam, vilt, okse)
  • mager leverpostei 

Egg:

  • ​kokt egg
  • stekt egg
  • eggerøre
  • omelett

Grønnsake​r:

Bruk grønnsaker pålegg alene, eller i tillegg til annet pålegg. Eksempler: tomat, agurk, salat, reddik, paprika.

I tillegg til kostplanen kan du spise kokte eller rå grønnsaker. Du kan også lage grønnsakssuppe av buljong og grønnsaker. 
 
Når det står «1 frukt» i matplanen tilsvarer det enten et middels stort eple, en pære, en appelsin, 1 nektarin eller fersken, en neve druer eller 1 liten banan. Alternativt kan du spise 2 dl (ca. 100 gram) bær av alle slag. ​

Drikk minst 1,5 liter energifri (=kalorifri) drikke i løpet av dagen. Det er viktig å drikke nok for å unngå svimmelhet og forstoppelse. Nok drikke kan også bidra til å dempe sultfølelse. 

Eksempler på energifri drikke: Vann, Bris, lettsaft (f. eks. FUN eller Zeroh!), brus med ingen eller svært få kalorier (0-4 kcal/dl), f. eks. Cola light, Pepsi max, Sprite Zero, 7 up light, Solo Super eller liknende, kaffe/te.

Når man spiser få kalorier, er det nødvendig å ta ekstra vitaminer, mineraler og noen fettstoffer fra tran (eller fet fisk) for å dekke kroppens behov for disse. Derfor er det viktig at du tar:

  • ​1 multivitamin- og mineraltablett (f. eks. Nycoplus Multi eller Vitaplex Vitamineral)
  • og 1 ts tran (5ml) eller 2 trankapsler daglig (alternativt vegetabilsk omega-3 (algeolje)​

Dersom du ønsker å tygge på noe, eller er fysen, prøv å drikke vann eller energifri drikke. Sukkerfri tyggegummi eller pastiller kan også være gode alternativer.

Maŋemus ođastuvvon 2024-01-18