Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Sykehuset jobber med å kaste mindre mat

De er usynlige fra overflaten, men en viktig del av Sykehuset i Vestfold: De som lager den gode maten og samtidig  jobber med å redusere matsvinnet.

Publisert 14.12.2016
Sist oppdatert 20.12.2016
Produksjonsansvarlig Elisabeth Kettilsen, produksjonskjøkkenets leder Hege Eftedal og Bjørnar Aske står rundt den store kjelen s
STORPRODUKSJON: Produksjonsansvarlig Elisabeth Kettilsen (til venstre), produksjonskjøkkenets leder Hege Eftedal og Bjørnar Aske bidrar i produksjonen av den gode maten ved Sykehuset i Vestfold.
I tråd med sykehusets miljøprofil,  er flere tiltak satt i gang for å redusere matsvinnet ved Sykehuset i Vestfold (SiV).

Matprodusentene ved SiV holder til i det skjulte i sykehusets underetasje. De som serverer den gode maten, fungerer som kjøkkenets ansikt utad.
 
– Vi pleier å kalle det matomsorg, sier leder Hege Eftedal ved produksjons-kjøkkenet og leder Sigrid Aske ved matvertseksjonen.

– For mange pasienter er maten dagens store høydepunkt og måltidene kan utgjøre den lille forskjellen for totalopplevelsen av oppholdet, forklarer de. 

Slik reduseres matsvinnet 

Alle som trer over i «rød sone», det vil si i produksjonen, må ikle seg beskyttelsesklær. På gulvet ved inngangspartiet ligger en hygienematte som fanger opp alt av uønskede mikroorganismer. 

Produksjonskjøkkenet ved SiV har ansvaret for produksjon og servering av mat ikke bare til sykehusets kantine, postkjøkken og pasienter (fire hovedmåltider per dag), men har også stor produksjon til flere eksterne sykehus, deriblant Drammen og Østfold.

FLERE TILTAK: To størrelser på måltidene er med på å redusere matsvinnet ved SiV. Her pakkes ris av Lars Marthinsen, Anne Christensen og Veronica Sydeng.

– Grunnet industriell produksjonsmetode og at vi produserer på erfarings-tall, kommer vi ikke utenom matsvinn. Vi må også være sikre på at sykehuset ikke går tom for mat. Likevel har SiV et søkelys på å redusere matavfallet innen 2018 med tretti prosent fra tallet i fjor og har nedfelt dette i miljøprogrammet. Det er kjempepositivt for oss som hele tiden har jobbet med å redusere matsvinnet, sier Eftedal.

Hun ramser opp flere tiltak som er satt i gang for å redusere matsvinnet ved SiV: 

* God holdbarhet slik at noen retter kan ligge til neste gang det er på menyen. 
* To størrelser på måltidene med valg av liten eller stor middagsporsjon. 
* Kuvertpakket kjøttpålegg som ikke tas ut av forpakning før bruk. 
* Byttet ut kaffemaskiner på postkjøkken slik at ikke lenger har kaffegrut. 
* Innført ny metode for matprøver hvor mindre mat kastes.
* Egne kvalitetsrådgivere som jobber med mattrygghet. 
* Reduksjon av matsvinn er tema på fellesmøtene for å finne nye tiltak.
* Nytt sykehusbygg med bedre muligheter for sortering av matavfall.  

– I tillegg har vi begynt å selge mat med hjem fra kantina for ansatte og besøkende, noe som er veldig populært. Med dette tilbudet slipper vi både å kaste og fryse ned mat, sier Eftedal. 

– Ja, det er rimelig, god og næringsrik mat. Alle som kjøper mat med hjem, er med på å redusere matsvinnet ved sykehuset. På sykehus må vi være ekstra strenge med hygiene og ha god margin på holdbarhet og aldri bruke rester. Derfor må vi finne andre måter å redusere matavfallet enn vi gjør hjemme, forklarer Aske.

Mye jobb bak hver rett

SiV-kjøkkenet har Martin Skadsheim som avdelingssjef og tilhører Forsyningsavdelingen som igjen ligger under Servicedivisjonen. 

Forsyningsavdelingen består av fem kjøkkenseksjoner – kjøkkenseksjon sør, kjøkkenseksjon nord, kafeseksjon, matvertseksjon og kjøkkenseksjon produksjon – samt portørseksjonen og lager- og transportseksjonen. 

Rundt 14 årsverk utgjør produksjonskjøkkenet, mens matvertseksjonen har cirka 29 stillinger fordelt på seksti-sytti personer. 

HØYDEPUNKT: – For mange pasienter er maten dagens store høydepunkt, sier seksjonsleder Sigrid Aske (til venstre) ved matvertseksjonen. Her fra postkjøkken sammen med Anne Kristine Lindfors.

Mye jobb ligger bak hver rett som lages på produksjonskjøkkenet. Ikke bare skal alle måltidene være ernæringsmessig riktig satt sammen, de skal også merkes med allergener, antall kalorier og mengde proteiner. Eksakt innhold i hver rett legges ut på siv.no for dem som er interessert.  

All mat som kastes loggføres slik at for eksempel overproduksjon av en type rett fanges opp og blir gjort noe med. God logistikk er også viktig ved produksjonskjøkkenet for at sykehuset ikke serverer mat utgått på dato. 

– Samarbeid er viktig for å nå målet om å kaste mindre mat. Alle ansatte er engasjerte og synes det er moro å finne gode løsninger. Vi samarbeider med ledere og matvertseksjonen for å kunne bestille rett mat i rett mengde til rett pasient for å unngå at mat går i søpla, sier Eftedal.