Sykehuset i Vestfold skal behandle pasienter fra Nord-Norge
– Det er kjempestas å bidra med å utrede og behandle pasienter i nord. Vi ser på denne avtalen som nybrottsarbeid som både pasientene, SiV og UNN vil dra fordeler av, sier avdelingssjef Mette Camilla Moen ved DPS Vestfold.
Seks nye psykologer ansettes i disse dager i DPS Vestfold. De skal i hovedsak digitalt utrede og behandle pasienter som henvises til voksenpsykiatrisk poliklinikk ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN). UNN har slitt med lange ventetider og store kostnader til fristbrudd ved psykisk helse og rus-klinikken.
– Jeg tror vi blir Norges første offentlig finansierte, “offentlig drevne fristbruddsklinikk”, smiler Moen.
Pasientene kan velge
Digital behandling av pasienter tilbys både i det offentlige og det private. For pasienten som uansett ikke møter behandleren sin fysisk, spiller det liten rolle om behandleren sitter i Tromsø eller Tønsberg. Sykehuset i Vestfold (SiV) har allerede erfaring med digitale konsultasjoner, og mange pasienter drar god nytte av behandlingen.
– Nå oppretter vi en egen digital poliklinikk som skal behandle disse pasientene, sier Moen.
UNN har ansvaret for å vurdere om en pasient kan behandles digitalt.
– Da kan pasienten velge å få et tilbud ved SiV eller stå på venteliste ved UNN. Det er frivillig om pasienten vil behandles hos oss, sier avdelingssjef Moen.
Hvis behandler ved SiV mener at pasienten krever mer intensiv behandling, vil pasienten overføres tilbake til UNN, som tar behandleransvaret tilbake.
– For å sikre god koordinering mellom helseforetakene, skal våre klinikere ha faste ukentlige møter med UNN, forteller Moen.
Et alternativ til private tilbydere
Når offentlige sykehus ikke klarer å gi pasienter behandling innen satte tidsfrister, blir det fristbrudd. Gjennom HELFO kan pasienter da velge å gå til godkjente private helseinstitusjoner. Det offentlige sykehuset betaler for behandlingen, mens det private bestemmer omfang og innhold.
– Gjennom samarbeidet vårt, får UNN trygghet både for kvaliteten på behandlingen til pasientene og kostnadene som påløper, sier avdelingssjef Moen.
Målet er å redusere ventetid og fristbrudd for pasientene.
– SiV blir et reelt alternativ til de private, med et samarbeid på tvers av helseregionene. Det er veldig inspirerende, sier hun.
Klinikksjef Eirik Stellander i psykisk helse- og rusklinikken ved UNN sier deres mål er å redusere gjennomsnittlig ventetid for pasienter henvist til poliklinisk behandling i psykisk helsevern til samme nivå som i 2019, som er 44 dager.
– Derfor er vi glade for avtalen vi nå har fått med SiV, sier han.
Går ikke ut over tilbudet i Vestfold
Klinikksjef Hilde Tafjord ved psykisk helse og avhengighet ved SiV forteller at de seks stillingene ikke tas fra de økonomiske rammene til DPS Vestfold. Behandlerne vil være ansatt i DPS Vestfold, men finansieres av UNN gjennom gjestepasientordningen.
Tafjord tror at et større miljø der flere behandlere gir digital behandling, kan gi tilgjengelighet og økt interesse for denne måten å behandle pasienter hos andre ansatte.
– Det kan igjen frigjøre kapasitet til de sykeste pasientene som trenger mer intensiv behandling, sier hun.
Tafjord påpeker at SiV også har utfordringer med kapasitet og ventelister, og hele tiden jobber for å forbedre og utvikle tilbudet.
– Fordelen vår er at vi rekrutterer godt. Det var 60 søkere til disse seks stillingene, og SiV har derfor mulighet til å bygge opp et slikt tilbud, sier hun.
Klinikksjefen ser bare fordeler med samarbeidet.
– På kort sikt hjelper vi pasientene i nord, på lang sikt skaper vi også et faglig samarbeid med UNN som begge kan dra nytte av. Det handler om å få helsepengene og helsefolkene til å strekke til, sier Tafjord.
Fakta:
- Målet med avtalen er å sikre at det ikke kommer nye fristbrudd innen psykisk helsevern for voksne ved UNN, samt å redusere gjennomsnittlig ventetid til under 40 dager for pasienter som henvises til poliklinisk behandling ved UNN innen utgangen av 2025
- Avtalen strekker seg ut 2025
- Det forventes at 300 pasienter fra UNNs opptaksområde skal kunne behandles ved SiV
- Det etableres faste møtepunkt på overordnet ledernivå mellom SiV og UNN der strategiske spørsmål og samarbeidet skal diskuteres
- På klinisk nivå skal det ukentlig holdes møter mellom SiV og UNN for å sikre riktig volum av pasienter, samt riktig kompetanse