Sykehuset i Vestfold blir Norges første verifiserte «Kloke valg-sykehus»
Sykehuset i Vestfold innfører «kloke valg» i hele sykehuset, og vil med det bli Norges første verifiserte «Kloke valg-sykehus». - Som det første sykehuset i Norge som innfører "kloke valg" vil SiV jobbe målbevisst med å redusere overdiagnostikk og overbehandling for å tilby bedre og tryggere helsetjenester, sier administrerende direktør Øyvind Bakke.

Formålet er å redusere utredning og behandling som ikke gir helsegevinst for pasientene og som i verste fall kan skade.
– Ved å redusere undersøkelser og behandling som ikke gir sikker helsegevinst, kan det frigjøres kapasitet til pasienter som trenger hjelpen mest. Det kan også bidra til å redusere ventetidene, sier prosjektleder og overlege Andreas Aass-Engstrøm.
"Gjør kloke valg-kampanjen" er et initiativ fra fagmiljøene i Legeforeningen. Det startet i 2018 og støttes i dag av flere helseprofesjonsforeninger. Fagmiljøene tilbyr rundt 170 anbefalinger for tester, prøver, prosedyrer og behandling som bør reduseres eller fases helt ut fordi de ikke gir helsegevinst.
– Legeforeningen støtter initiativet fra SiV, og håper at flere sykehus tar utfordringen og gjør det samme, sier president Anne-Karin Rime.
10.000 færre stikk
Nå vil SiV jobbe systematisk med "kloke valg" i alle ledd. Det innebærer blant annet at sykehuset tar i bruk flere av anbefalingene og starter forbedringsprosjekter. Ett prosjekt som allerede er i gang er "Ikke stikk meg uten grunn", som tar sikte på å redusere blodprøver uten behandlingsmessig konsekvens.
– Det handler både om at det er ubehagelig for pasienten med unødige stikk, men også om at det ikke er faglig begrunnet. På bare to år ble antall kanylestikk redusert med 10.000 stikk. Ved å redusere unødvendige prøver, frigjøres dessuten tid for helsepersonell til analyser som har betydning for pasientene, sier Aass-Engstrøm.
SiV har allerede etablert tett kontakt med fastlegene i fylket gjennom samhandlingslegene, som har vist stor interesse for Gjør kloke valg og sykehusets nye initiativ.
– Som fastleger er vi godt kjent med kampanjen “Gjør kloke valg”, men sykehusene i Norge har i mindre grad tatt tak i dette. Vi står samlet om støtten til at det er klokt og bra for den enkelte pasient å unngå overdiagnostikk og overbehandling, fordi det er faglig best praksis, sier fastlege og leder for samhandlingslegene i Vestfold Geir Dunseth.
Skal få den hjelp de trenger
Legeforeningen legger vekt på at "Gjør kloke valg" handler om kvalitet og pasientsikkerhet. Det er ikke et sparetiltak. Målsettingen er økt kvalitet på helsetjenestene, og det er utarbeidet kriterier som må oppfylles dersom sykehus skal kunne kalle seg et "Kloke valg-sykehus"
– Det er viktig at sykehusets ledelse aktivt støtter denne målsetningen, kriteriene og fagmiljøenes initiativ, sier Rime
– SiV vil formidle informasjon til befolkningen om at mer behandling og utredning ikke nødvendigvis er bedre, og iverksette tiltak. Samtidig skal folk være trygge på at de får den hjelpen de trenger og som er riktig og viktig, sier sykehusdirektør Bakke.
Om Gjør kloke valg: Kloke valg | Gjør kloke valg
Om anbefalinger: Anbefalinger | Gjør kloke valg
Om "Ikke stikk meg uten grunn" Ikke stikk meg uten grunn | Gjør kloke valg
Kriterier for Kloke valg-sykehus Prosjekter | Gjør kloke valg
Kriterier for å bli kloke valg sykehus:
Ledelsen ved sykehuset må:
- støtte målsetningen for Gjør kloke valg: Redusere overdiagnostikk og overbehandling for å fremme kvalitet og pasientsikkerhet.
- støtte grunnprinsippene for Gjør kloke valg: profesjonsledet, kunnskapsbasert, tverrfaglig, pasientrettet og at det ikke er en sparekampanje.
- sørge for gode rammer for Gjør kloke valg ved sykehuset, for eksempel frikjøp av medarbeidere, tekniske forbedringer (som IT-tilpasninger i DIPS), prosjektmidler til forbedringsprosjekter, kursing av ansatte i Gjør kloke valg mm.
- sørge for at Gjør kloke valgs anbefalinger og grunnprinsipper ikke alene brukes som beslutningsgrunnlag i for eksempel avslagsbrev til pasienter/henviser. Selv om anbefalinger fra Gjør kloke valg kan inngå som en del av den enkelte behandlers beslutningsgrunnlag, må det fremgå tydelig av slike brev at avslaget gjøres på grunnlag av en faglig og individuell vurdering, og at det er sykehuset som er ansvarlig for avslaget.
Kurs: 80% av medarbeiderne skal etter 6 mnd. kjenne til Gjør kloke valg og ha etablert et felles språk og kjernebudskap gjennom strukturert undervisning og/eller seminar. Opplæringsmoduler må tilpasses ulike helsepersonell-grupper.
Anbefalinger: Sykehuset må implementere minst 5 anbefalinger fra fagmedisinske foreninger, sette en startdato og måle effekt/trend over tid ved definerte indikatorer.
Forbedringsprosjekter: Etablere minst 2 Kloke valg- forbedringsprosjekter ved sykehuset, med måling av effekt. Prosjektene må finansieres lokalt, og/eller ved regionalt helseforetak eller eksterne midler.
Samarbeid med fastleger: Det bør etableres minst ett prosjekt i samarbeid med fastlegene i nedslagsfeltet for sykehuset (for eksempel forbedringsprosjekt/seminar/webinarer/kurs mm) - gjerne i regi av samhandlingslegene.
Samarbeid med pasienter: Det anbefales samarbeid med pasientforeninger eller andre pasientrepresentanter (f.eks lokalt pasientombud, brukerutvalg el.l).