SiV tester mobil CT av ortopediske pasienter: – Raskere og mer presise diagnoser
Som første sykehus i landet tester nå radiologisk avdeling ved SiV en Cone Beam CT-maskin dedikert for ortopediske undersøkelser. – Vi skal se om denne maskinen kan erstatte noen av dagens undersøkelser innen røntgen og vanlig CT, sier medisinsk fysiker Bente Konst.
Publisert 20.03.2025

Konst leder prøveprosjektet.
– Det langsiktige målet er å spare tid for både pasienter og ortopeder ved å kunne gi raskere og mer presise diagnoser, sier Konst.
Pasienter som kommer inn til sykehuset med smerter i ben eller hender går som regel gjennom en røntgenundersøkelse først. Finner de brudd ønskes gjerne CT-undersøkelse før operasjon. Finner man ikke brudd på røntgen og det fortsatt er stor mistanke om brudd, blir det også utført CT-undersøkelse. CT er en stor maskin som også brukes av andre pasientgrupper.
– Denne Cone Beam CT-en (CBCT) kan være godt egnet for våre ortopediske pasienter. Det er noe av det vi skal finne ut av. Kanskje kan CBCT frigjøre kapasitet ved våre vanlige CT-maskiner til andre pasientgrupper, forteller radiolog Tom Werner Olsen.
– CBCT kan også gi 3-dimensjonale bilder av pasienter mens de belaster føttene. Det er helt unikt, og fås ikke på en vanlig CT, fortsetter Olsen.
I prosjektet skal gruppen se om maskinen kan erstatte noen røntgen- og CT-undersøkelser, om bildekvaliteten er god nok og om den vil forbedre støtten til ortopedene når de sammen med pasientene beslutter hvilken behandling som skal gis.
Takker pasienter
Maskinen ankom sykehuset i starten av året, og første pasient ble undersøkt 17. januar.
– Vi har undersøkt omtrent 80 pasienter hittil. Vi er veldig glade for at pasientene sier seg villige til å være med, sier fagansvarlig radiograf Cathrine Trill.
– Nå kommer denne undersøkelsen i tillegg til standard praksis, så vi må få takke alle pasienter som har stilt opp, fortsetter Konst.
Vil publisere resultatene
Hittil har de bare gjort CBCT-undersøkelser på dagtid, men maskinen hører naturlig hjemme i et akuttmottak, og de vil åpne opp for slike undersøkelser også på kvelder og helger når de har kapasitet.
– Det er spennende å se hva CBCT kan gjøre. Vi har lært opp syv radiografer til maskinen, og erfaringene hittil er gode, sier Trill.
Det støtter radiolog Olsen.
– Vi ser omtrent ikke forskjell på disse bildene og de som tas i vanlig CT, og det har vist seg at vi ofte får svar gjennom kun denne CBCT-undersøkelsen. Det fører til raskere rett diagnose og at pasientene kan opereres umiddelbart, sier han.
Etter påske starter arbeidet med å samle inn og sammenstille resultatene før de så skal evaluere og oppsummere.
– Dette er et av de første forskningsprosjektene ved radiologisk avdeling, og vi håper å publisere resultatene når vi er klare, sier prosjektleder Konst.
Fakta om Cone Beam CT:
- Er en mobil maskin
- Tar 3D-bilder av ekstremiteter (albue, håndledd, hånd, kne, ankel og fot)
- Gir mindre stråledoser enn vanlige CT-undersøkelser
- Brukes i Sverige, men ingen sykehus i Norge har hittil tatt den i bruk
- I prosjektet samarbeider radiologisk avdeling med ortopedisk avdeling ved SiV, produsent og norsk distributør
