Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Sertifiserte sykepleiere styrker benskjørhetspoliklinikken ved SiV

Helle Marie Hurum ble nylig sertifisert som DEXA-operatør ved benskjørhetspoliklinikken ved SiV, som tredje i rekken. – Pasientene drar nytte av et robust fagmiljø og en poliklinikk med god kompetanse, sier sykepleierne.

Publisert 02.01.2025
Sist oppdatert 03.01.2025
​Jane Røed, Marte Bjerkestrand og Helle Marie Hurum.
Sertifiseringen er en del av kompetansebyggingen ved poliklinikken, og sikrer at sykepleierne kan ta gode bilder på riktig måte ved bentetthetsmåling (DEXA). 
 
Sertifiseringen sikrer også beste praksis og standard i det å lese og forstå bildene, og gir sykepleierne kompetanse til å se en eventuell utvikling hos den enkelte pasient. 
 
– Vi er stolte av det tilbudet vi har bygget opp, forteller sykepleierne Jane Røed, Marte Bjerkestrand og Helle Marie Hurum. 
 

Veileder fastleger 

Ved poliklinikken gjør sykepleierne røntgenundersøkelsen (DEXA) på pasienter som har økt risiko for benbrudd og blir henvist av fastlegen. Deretter vurderer de bildene (risiko for brudd) og gir pasienten resultatet av undersøkelsen med en gang. Fastlegen får svar og informasjon om videre vei for pasientene.  
 
– Benskjørhet er en stille sykdom du ikke merker. For å kunne starte behandling og forebygge brudd må du ta en sjekk. Undersøkelsen er nyttig, spesielt for eldre. Ved å holde seg frisk kan eldre ha høy livskvalitet lenger, det gir også samfunnsmessig gevinst, sier Heidi Rieser som er osteoporoseansvarlig overlege ved hormonseksjonen ved SiV. 
 
Mellom 80 til 90 prosent av pasientene kommer via fastlegen. Sykepleiernes direkte samarbeid med fastlegene gjør at pasientene får et mer helhetlig løp. 

Tar over legeoppgaver 

Benskjørhetspoliklinikken får også henvist pasienter fra sykehuset som allerede har vært gjennom et brudd, som oftest fra ortopedisk avdeling. De siste årene har poliklinikken videreført behandlingen som starter hos ortopeden, og mye av oppfølgningen er overtatt av sykepleierne. 
 
– Vi følger dem opp selv hele veien. Det gjør at de møter kjente ansikter, vi får tilbakemeldinger om at det er en trygghet, sier sykepleier Røed. 
 
– Vi endokrinologer har ikke hatt kapasitet til å ta disse oppgavene. Nå som sykepleierne har fått kompetanse og prosedyrer til å gjennomføre behandlingen, har pasientene fått et nytt og forbedret forløp, sier overlege Rieser. 
 
Alle pasienter med lav-energi-brudd får en systematisk plan og oppfølgning. Dette reduserer risikoen for nye brudd. 
 
– Vi ser at et økt fokus på oppfølgning gir redusert forekomst av hoftebrudd i Oslo. Slik er det trolig hos oss også, sier Rieser. 

Må prioritere riktig 

Fra nyåret skal sykepleierne selv vurdere henvisninger og avvise pasienter som ikke har grunnlag for å få en bentetthetsmåling.  
 
– Det er økt pågang av henvisninger til bentetthetsmåling, noe som igjen gir et økt behov for å prioritere riktig, sier sykepleier Hurum. 
 
Overlege Rieser er enig. 
 
– Kvaliteten sikrer vi gjennom interne diskusjoner mellom sykepleierne, leger og ledere, i tillegg til gode prosedyrer. Vi er glade for at sykepleierne kan vurdere henvisninger selv, det avlaster legene, sier hun. 
 
For Hurum, Røed og Bjerkestrand er jobben givende, de har et stort engasjement for pasientgruppen. 
 
– Ingen case er like, det er det som er så spennende. Og når man har så god kjemi som vi har på vår poliklinikk, blir hverdagen ekstra gøy, sier de tre sertifiserte sykepleierne. 

Fakta: 

  • Beintetthet måles med en enkel røntgenundersøkelse som kalles DEXA 
  • Benskjørhetspoliklinikken ved SiV ble startet i 2020 
  • I løpet av de fem årene har poliklinikken økt antall bentetthetsmålinger og foretar nå rundt 60 per uke