PET-undersøkelser fem dager i uken
– Vi har utvidet tilbudet til fem dager i uken. Det betyr at flere pasienter slipper reiseveien inn til Oslo for undersøkelsen, forteller overlege Thor Olav Hillestad ved radiologisk avdeling ved SiV.
PET-undersøkelser er en metode som har skutt fart de siste årene. Metoden brukes i utredning av kreftsykdommer, betennelsessykdommer og demenslidelser. Siden 2015 har avdelingen tilbudt pasienter såkalte FDG-PET-undersøkelser ved SiV. I starten i en buss, men i 2020 flyttet de inn i en fast modul.
– Pasienter som får disse undersøkelsene er ofte dårlige. Da kan reiseveien til og fra Oslo være en ekstra belastning. I tillegg er det lang ventetid i Oslo, sier Hillestad.
Behovet for PET-undersøkelser øker. I 2016 ble det gjennomført 220 undersøkelser ved SiV, i 2022 hele 1111.
– Vi strekker oss for å møte behovet. Oslo Universitetssykehus er i ferd med å nå sitt kapasitetstak, derfor har vi fått godkjent en økning til rundt 1400 undersøkelser av denne typen per år, sier seksjonsleder Eva Molteberg Kaasa ved radiologisk avdeling.
Nytt tilbud
I tillegg har avdelingen startet opp med såkalte PSMA-PET-undersøkelser. Dette er en undersøkelse som kan påvise kreftceller i prostata. Avdelingen anslår at rundt 200 pasienter per år kan få denne undersøkelsen ved SiV.
– Vi vet ikke helt tilfanget ennå, men har lagt til rette for utvidelsen, påpeker Hillestad.
Enklere rekruttering
– Nukleærmedisin er et lite fagmiljø nasjonalt. Jeg tror utvidelsen av tilbudet vil kunne markedsføre oss litt i forbindelse med rekruttering av helsepersonell. Det viser at SiV satser på faget, sier seksjonsleder Molteberg Kaasa.
Overlege Hillestad støtter henne.
– Dette er undersøkelser våre leger har etterspurt. Å få gjennomføre en innarbeidet og faglig god undersøkelse ved vårt lokale sykehuset, kan være en fordel i rekrutteringsprosesser, legger overlegen til.
Fakta:
- SiV har ansvar for PET-tilbudet i hele sykehusområdet. Tilbudet gjelder derfor pasienter fra hele Vestfold og Telemark fylke
- Tilbudet om PSMA- undersøkelser og flere FDG-undersøkelser er allerede iverksatt. Henvisningene vurderes etter medisinsk hastegrad