Nytt behandlingstilbud for pasienter med pleuravæske
Pasienter med kreftsykdom kan utvikle for mye væske i pleurahulen, altså hulrommet mellom hinnene rundt lungene og brystveggen. SiV har nå startet en ny type behandling der vi implanterer en drenasjeport til lungehulen, et lukket system hvor helsepersonell kan tappe væske fra dette hulrommet. Tappingen blir enklere, og dermed slipper pasientene både gjentagende større prosedyrer og reiseveien til og fra sykehuset.
Hvis væske samler seg i pleurahulen raskere enn kroppen kan fjerne den, kalles tilstanden pleuravæske. Det finnes ulike alternative måter å behandle pleuravæske. SiV har nå innført muligheten av tapping via pleuraport for pasienter med kreftsykdom, og som får væske på lungene. Tappingen kan også gjøres av ansatte i kommunehelsetjenesten.
– Fordelen med denne behandlingen er at det er et lukket system. Det ligger under huden og gir dermed mindre infeksjonsfare. Man kan både dusje og bade med drenasjeporten, forteller leder Torbjørn Bakken ved karkirurgisk seksjon ved SiV.
Det er relativt enkelt å tappe væske, noe som gjør at det kan gjøres i pasientens bolig. Dermed slipper pasienten å komme til sykehuset for tapping.
– I tillegg ser det mer estetisk ut enn tidligere, legger han til.
Mange av pasientene er kjent med bruken av veneport som brukes i stedet for gjentagende stikking i blodåre ved prøvetagning eller behandling. Denne nye måten å drenere væske fra lungene ligner veneporten.
Påvirker livskvaliteten
Personer med pleuravæske opplever ofte tung pust, hoste og brystsmerter. Det gir en betydelig redusert livskvalitet. Primært retter derfor behandlingen seg mot de som vil lindre symptomene.
Pleuravæske kan også forekomme ved autoimmune sykdommer som blant annet nyresvikt og hjertesvikt. Tilstanden kommer ofte tilbake etter å ha blitt behandlet, og er ofte vanskelig å behandle med medisiner.
– Det er et alternativ til åpent system, sier Bakken.
Drenasjeporten kan også være et alternativ for pasienter med ansamling av væske i bukhulen. Nå tilbyr SiV lukket ascitesport for pasienter som har denne tilstanden.
– Vi ønsker å utvikle nye faglige tilbud og behandlingsformer til våre pasienter. Det er viktig at pasienter med alvorlig sykdom og symptomer har valgmulighet for hvordan dette best kan løses for den enkelte sier seksjonsleder Bakken.
Se flere
nettsaker om fremtidens pasientbehandling på Helse Sør-Øst RHF’s temaside