Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Ny studie ved SiV viser at long covid kan behandles

I en nylig publisert studie viser overlege Tom Farmen Nerli og hans forskergruppe at det går an å bli frisk av long covid. – Resultatene viser at vår behandling både er effektiv og trygg, forteller han.

Publisert 14.01.2025
En mann som står i et rom med ballonger og et skrivebord
Overlege Tom Farmen Nerli.

Rett før jul fikk de en artikkel publisert i det prestisjetunge tidsskriftet Jama Network Open.

– Det er en anerkjennelse av at vi har gjort en god jobb, og det er hyggelig. Det er imidlertid viktigere for oss å vise at det er fullt mulig å bli frisk fra long covid, og at den behandlingen vi tilbyr ved Kysthospitalet er en fornuftig tilnærming til denne typen plager, forteller Nerli.

Fakta:

  • Long covid er vedvarende plager etter den akutte fasen ved koronasykdom
  • Symptomer er blant annet hodepine, utmattelse, hjernetåke, tungpust og hjertebank
  • Slike langvarige symptomer finnes etter en rekke andre infeksjoner også

I studien deltok 310 pasienter. De ble tilfeldig fordelt i to grupper, der halvparten fikk behandling i regi av Nerli og forskergruppen og den andre halvparten fikk rehabilitering andre steder (fastlege, fysioterapeut, annen behandling i spesialisthelsetjenesten, døgnbasert rehabilitering via RKE og frisklivssentraler).

Resultatene er tydelige. Rundt 6 av 10 av de som fikk behandling ved Kysthospitalet ble friske. I den andre gruppen ble rundt 3 av 10 friske.

– Resultatene er en boost for behandlingen vi tilbyr. De viser at det vi gjør er effektivt og trygt for pasientene. Det å bruke kroppen aktivt ved å utforske gjøremål og aktiviteter er nødvendig for bedring, og vi ser at en slik aktiv tilnærming tolereres godt.

Egeninnsats mellom timene

Pasientene som fikk behandling ved Kysthospitalet i denne studien fikk tilbud om mellom to og åtte polikliniske møter med 2-6 uker mellom hvert møte. I gjennomsnitt fikk de fire timer behandling hver. Første konsultasjon er alltid med en lege. Oppfølging gjøres av fysioterapeuter med utdanning inn kognitiv atferdsterapi.

– Behandlingen er kognitiv og funksjonsrettet. Det kognitive handler om informasjon om hva som skjer i kroppen under og etter en infeksjon, samt trygghet på hva symptomene representerer. Vi formidler samtidig at kroppen har en fantastisk evne til å gå seg til, men framtidig bedring vil være avhengig av å utforske mentale og fysiske oppgaver, sier overlegen.

– Sammen med pasienten finner vi arenaer å utforske som gjenspeiler hvem pasienten er og hva de ønsker mer av i sitt friske liv. Pasienten bestemmer selv hva det kan være, så lenge det er lystbetont og gjennomførbart, fortsetter Nerli.

Mellom møtene med behandler må pasientene selv jobbe med informasjonen som er formidlet gjennom studien og gjennomføre aktiviteter som er planlagt.

– Ett eksempel kan være å lese fem sider i en bok hver dag. Da vurderer vi ikke hvordan hver enkelt leseøkt går, men vi er opptatt av det de klarer å gjennomføre. Vi er altså ikke opptatt av variasjonen i symptomer fra time til time, men trygghet rundt egen tilstand, funksjon og grad av aktivitet over tid, påpeker Nerli.

Kan spare store summer for samfunnet

Standard behandling av denne pasientgruppen har vært 3-4 ukers rehabiliteringsopphold. Det koster samfunnet store summer å sende pasientene til disse private tilbyderne.

– Når mange pasienter kan nyttiggjøre seg av polikliniske timer heller enn lange rehabiliteringsopphold, vil det spare samfunnet for mange millioner kroner, sier overlegen.

Han jobber nå med å beregne hvor mye helseforetak og regionale helseforetak kan spare på å tilby denne behandlingen, som studien viser er trygg, effektiv og rimelig.

– Planen er å ha dette klart til sommeren, sier overlege Nerli.

Internasjonal oppmerksomhet

Overlegen er stolt over det arbeidet tidligere klinikk fysikalsk medisin og rehabilitering (nå nevrologi- og rehabiliteringsklinikk) har gjort under og etter pandemien.

– Vi var offensive og tok en sentral rolle nasjonalt. Det ga oss også en stor pasientgruppe, noe som hjalp betydelig da vi skulle rekruttere til denne studien, forteller han.

Resultatene gir internasjonal oppmerksomhet, og Nerli fikk tilbakemeldinger fra hele verden denne julen.

– Dette er den første randomiserte kontrollerte studien på dette feltet i Norge, og vi er også ekstremt tidlig ute internasjonalt. Det er kult og det gir ekstra oppmerksomhet. Det er viktig å vise frem det vi gjør her og at forskningen gir resultater, sier Nerli.

Fakta:

  • Pasientene som har vært med i studien har hatt milde eller moderate symptomer i minimum tre måneder etter de fikk korona
  • Pasientene tilhørte helseregion Helse Sør-Øst
  • Kysthospitalet i Stavern har tidligere utviklet en behandling for pasienter med vedvarende utmattelse og langvarige smerter. Denne behandlingen ble brukt i studien
  • Resultatene er målt ved bruk av spørreskjemaer
  • Studien er et samarbeid mellom Sykehuset i Vestfold, Universitetet i Oslo og Akershus Universitetssykehus og ble gjennomført fra februar 2022 til april 2024