Møt maskoten Kompis
– For barna kan Kompis være en som alltid er tilstede på barne- og ungdomsavdelingen, forteller seksjonsleder Dawn Aas-Aune og overlege Tine Falk Taksdal.
Publisert 24.08.2023
Kompis er et mykt og deilig pinnsvin. Han kommer i tre ulike størrelser og innehar mange av de samme kroppsdelene som vi mennesker har.
– I tillegg til å være en venn og trygghet for barna når de er på sykehuset, ønsker vi å kunne bruke ham til å vise hvordan ulike prosedyrer gjennomføres. Det kan trygge barna, forteller barne- og ungdomspsykiater Taksdal ved psykososialt team på barne- og ungdomsavdelingen ved SiV.
Ønsker færre holdesituasjoner
Maskoter har vært brukt i flere andre sykehus. Rikshospitalet har hatt sin Rasmus i en årrekke, mens St. Olav nylig har tatt i bruk sin grevling Gusse. Ved Nordlandssykehuset i Bodø har antall holdesituasjoner gått ned etter innføringen av flodhesten Hippo.
– Vi tror og håper på en slik utvikling også hos oss. Målet er at prosedyrer og undersøkelser så langt det går an skal gjennomføres i samarbeid med barna, forteller overlege Taksdal.
– For barna kan Kompis også bli et symbol på mestring. De har mestret noe de ikke gledet seg til, legger seksjonsleder Dawn Aas-Aune ved barne- og ungdomsposten til.
Bursdagsfest
Etter mestringsopplevelser på sykehuset vil barna kunne få en mindre versjon av Kompis de kan ta med seg hjem som et symbol på at de har vært modige.
– Vi holder også på å lage diplomer som inkluderer ham, smiler Aas-Aune.
Pasientene får møte Kompis ved barneavdelingen fra og med 1. november, da planlegges det bursdags- og velkomstfest for ham. Ønsket er å bre ham ut til alle avdelinger ved SiV som samarbeider med barn.
– Vi håper Kompis kan bli stor på SiV og i Vestfold, smiler Aas-Aune og Taksdal.
Prosjektet er støttet av Helse Sør-Øst som et ideoverføringsprosjekt.
Kompis forventes å gi:
- Økt grad av helsekompetanse, mestring og involvering i behandling
- Bedre pasientopplevelse
- Mer likeverdig behandling
- Redusere angst hos barn og unge i møte med helsevesenet
- Økt kvalitet og pasientsikkerhet i behandlingen
- Reduksjon av unødvendig bruk av tid
- Begrense holdesituasjoner
- Pedagogisk kommunikasjonsverktøy for foreldre, pedagoger, sykepleier og andre i nærkontakt med barn/unge