Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Mikrobiologisk avdeling jobber på spreng for å gi svar på koronaprøver

Mikrobiologisk avdeling ved Sykehuset i Vestfold jobber på spreng for å gi svar på alle koronaprøver som kommer inn. – Vi har stått på hodet for å få dette til. Nå kan vi gi svar på prøver samme dag, så lenge prøvene kommer inn før klokken 08.00, forteller avdelingsoverlege Heidi Cecilie Villmones.

Publisert 06.03.2020
Sist oppdatert 07.02.2022
Hele mikrobiologisk avdeling står på for å gi svar på koronasmitte. – Testen er kun for de med symptomer, påpeker avdelingsoverlege Heidi Cecilie Villmones (t.h.). Her med Inger Lill Anthonisen og Jan Peder Amundrød.

Sammen med molekylærbiolog dr scient Inger Lill Anthonisen og seksjonsleder på genteknologi Jan Peder Amundrød, forteller Villmones om travle dager på avdelingen. Fredag formiddag hadde de – på omtrent en uke - kjørt over 170 analyser for koronasmitte.

– Vi prioriterer korona fremfor andre virus. Så dessverre kan andre tester bli litt forsinket, sier Amundrød.

– Det er hektisk hos oss. Vi får mange telefoner om prøvesvar, i tillegg er situasjonen dynamisk og forandrer seg hele tiden. Derfor må vi ha daglige møter for å holde oss oppdatert, legger Villmones til.

Prøver som kommer inn til sykehuset før klokken 08 vil være analysert ferdig klokken 14 samme dag. Dette gjelder også kommende helg.

Telefontid mellom 14 og 15

Ved positive funn ringer sykehuset alltid til den som har bestilt prøven (rekvirenten). Negative svar sendes ut elektronisk.

– Likevel ringer mange inn. Vi må be de som ønsker å bekrefte et negativt funn å ringe mellom klokken 14 og 15, forteller avdelingsoverlege Villmones.

Analyserer mange prøver på en gang

Selve analysen av prøvene er en komplisert prosess.

– Maskiner gjør mesteparten av jobben, forteller molekylærbiolog Anthonisen.

Etter at prøvene er registrert og organisert, pipetterer maskin 1 prøvene over i et prøvebrett. Maskin 2 gjør at arvestoffet – DNA og RNA –blir fritt i løsningen og deretter separeres fra annet bakgrunnsmateriale. Maskin 3 kopierer opp deler av gener som er spesifikke for viruset det letes etter og gjør det synlig for oss. Prosessen tar seks timer.

– Det er viktig at vi får prøvene inn så tidlig som mulig. Vi analyserer ikke en og en prøve, men kjører alle på en gang, opptil 96 prøver av gangen, forteller Anthonisen.

– På grunn av usikre leveranser er vi presset på utstyr. Derfor må vi samle opp, og må være ganske strenge på dette, legger Villmones til.

Takker de ansatte

SiV analyserer prøver fra både Vestfold og Telemark. Det kan vi takke molekylærbiolog Anthonisen og de andre ansatte på mikrobiologen for.

– Vi fikk opp testen ganske raskt, forteller avdelingsoverlege Villmones.

Anthonisen har brukt over to hele arbeidsuker på å tilrettelegge analysene for SiVs lokale forhold. Dette kom på toppen av daglig full drift.
– Vi har ikke flere ansatte på jobb, men det er klart at det har blitt noe overtid. Vi må få takke alle som jobber her, de står på og er fleksible, sier hun.

Les mer om koronaviruset her (lenke til fhi.no)

Les også informasjon om koronavirus til pasienter, besøkende og ansatte

Julie Horak Elders_web.jpg

Bioingeniør Julie Horak Elders utfører analyser av korona. De tar samme forholdsregler som ved influensaviruset når de arbeider.