Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Høyeste vurdering for NorCP

Norsk kvalitets- og oppfølgningsregister for cerebral parese (NorCP) ved SiV er igjen vurdert på høyeste stadium. – Det er vi veldig stolte over, og det viser at hardt arbeid lønner seg, sier Guro Lillemoen Andersen.

Publisert 10.12.2024
Et par kvinner som poserer for kameraet
Guro Lillemoen Andersen og Sandra Julsen Hollung.
Andersen er seksjonsoverlege ved habiliteringsseksjonen ved SiV og faglig leder for NorCP, og har sammen med registeransvarlig Sandra Julsen Hollung jobbet med registeret i en årrekke. 
 
– Vi er veldig glade for å oppnå nivå 4A, som er det høyeste nivået. Men det er ikke første gang vi vurderes på topp, smiler de. 
 
I Norge finnes det nå 59 nasjonale medisinske kvalitetsregistre. Hvert år rapporterer de inn sitt arbeid til en ekspertgruppe, som deretter vurderer arbeidet innen kvalitetsforbedring og registerdrift. 
 
 
– Ekspertgruppen peker på at vi har veldig høy dekningsgrad, slik at vi kan stole på dataene vi får fra registeret, sier Andersen. 

Kvalitetskontroll av behandling 

NorCP kjenner til de aller fleste (95 prosent) barn mellom 0-18 år med cerebral parese i Norge. 
 
– Barna følges opp av de ulike habiliteringssentrene rundt om i landet. Dataene vi får brukes til å forbedre diagnostisering og oppfølging av barn med cerebral parese, og sikre at de får riktig behandling til rett tid, uavhengig av hvor de bor i landet, forteller Andersen og Julsen Hollung. 
 
De vil takke alle som melder inn data til registeret. 
 
– Vi vet det er en ekstrajobb for travle klinikere å registrere dataene i NorCP. Derfor vil vi takke de som bidrar, sier Julsen Hollung. 
 
– Vi må også få takke våre kolleger ved Oslo universitetssykehus som bidrar med kurs og kompetanse, og formidler det NorCP gjør ut til hele landet, fortsetter Andersen. 
 

Fakta: 

  • NorCPs formål er å fremskaffe forskningsbasert kunnskap om årsaker til og forekomst av CP, samt helse, funksjon, deltakelse, livskvalitet og behandling av personer med CP 
  • Dette gjøres ved systematisk overvåkning, oppfølging, analyse og gjennom nettverksbygging for å bidra til god kvalitet på svangerskapsomsorg og nyfødtmedisin, bedre og likeverdig behandling, kompetanse- og kvalitetsutvikling i spesialisthelsetjenesten og kommunale tjenester, og økt kunnskap, deltakelse og mestring for personer med CP og deres pårørende