Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Hepatitt B-forskning publisert i anerkjent tidsskrift

– Å få artikkelen publisert i et ledende tidsskrift som Lancet Gastroenterology & Hepatology er en anerkjennelse av arbeidet vi gjør, forteller overlege Asgeir Johannessen ved infeksjonsseksjonen ved SiV.

Publisert 07.03.2024

Johannessen er leder for forskningssamarbeidet HEPSANET, som har som mål å gjøre diagnostisering og behandling av hepatitt B lettere tilgjengelig i afrikanske land.

– Denne artikkelen bygger på studien der vi har karakterisert nærmere 3000 pasienter ved 11 behandlingssteder i Afrika. I fattige strøk finnes ikke de samme avanserte diagnoseverktøyene for hepatitt B som vi har i Norge, dermed måtte vi finne andre måter å bestemme hvilke pasienter som skal få behandling og ikke, sier forsker Johannessen.

De fant at kun tre enkle blodprøver (ASAT, ALAT og blodplater) trengs for å avklare behandling.

– Disse prøvene er tilgjengelige på de fleste sykehus og klinikker i afrikanske land. De er enkle og billige, og korrelerer godt med den langt mer ressurskrevende gullstandarden. Blodprøvene fungerer faktisk overraskende bra, uttaler Johannessen.

– Løser et praktisk problem

Artikkelen som nylig ble publisert i Lancet Gastroenterology & Hepatology, er en av flere som kommer ut av HEPSANET-samarbeidet.

– Vi har publisert tre-fire artikler hittil med ulike vinklinger. Denne siste artikkelen prøver å løse et praktisk problem, og har åpenbare konsekvenser for pasientbehandlingen, sier overlegen.

– Det vil bli en game-changer om vi med enkle metoder kan avklare hvem som trenger behandling. Hos hepatitt B-pasienter er det nemlig utredningen som koster mest, mens selve medisinen er relativt billig, fortsetter han.

Pasienter med hepatitt B blir nemlig ofte sendt hjem igjen uten behandling, nettopp fordi man mangler de avanserte diagnoseverktøyene som anbefales i internasjonale retningslinjer.

– Da kommer de tilbake senere med uhelbredelig leverkreft eller skrumplever. Det er frustrerende at mangel på tester forhindrer effektiv behandling, mener Johannessen.

Håper økt oppmerksomhet kan påvirke

Forskergruppen håper publikasjoner som denne kan gi økt oppmerksomhet rundt problemstillingen.

– HEPSANET har blitt et merkenavn som legges merke til, vi ble blant annet invitert til å bidra da Verdens helseorganisasjon skulle oppdatere sine retningslinjer for hepatitt B. Likevel vil den store endringen komme først når det blir et folkelig press og en politisk satsning, slik som vi så rundt HIV/AIDS for 20 år siden. Vi håper mer oppmerksomhet vil føre til at denne sykdommen settes på dagsorden, sier Johannessen.

– Dette er imponerende. Sykehuset er stolte av at forskere fra SiV bidrar med ny kunnskap av slik høy kvalitet og at dette kan ha en direkte innvirkning på klinisk praksis for disse pasientene, sier forsknings- og innovasjonsdirektør, Jørn Evert Jacobsen. 

Les også:

Overlege ved SiV får 12 millioner for å finne enklere behandling for hepatitt B
Overlege ved SiV fant enklere test for hepatitt B i Afrika
Overlege ved SiV vant pris for beste forskningsartikkel i 2022

Fakta:

  • Anslagsvis 257 millioner mennesker lever med kronisk hepatitt B på verdensbasis
  • Hepatitt B kan ikke kureres, men holdes enkelt og rimelig i sjakk med tablettbehandling
  • Stian Orlien og Hailemichael Desalegn ved SiV deltar også i forskningsnettverken HEPSANET