Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Grønt lys for å anskaffe PET/CT

– Våre pasienter er ofte sterkt svekket av sin sykdom. Det betyr svært mye at de slipper å forflyttes utendørs i all slags vær, sier fagansvarlig nukleærmedisiner Thor Olav Hillestad. Nylig fikk de nyheten om at SiV kjøper egen PET/CT-maskin og flytter tilbudet inn i sykehusbygget.

Publisert 30.10.2024
En gruppe mennesker som poserer for et bilde

– Det er vanskelig å beskrive hvor stor gleden var på nukleærmedisinsk seksjon da vi fikk nyheten om at PET/CT fra juli neste år skal foregå med nytt utstyr innenfor sykehuset vegger. Personellet ser fram til ikke å måtte skyve pasienter i rullestol gjennom snø og slaps, fortsetter Hillestad.

Helse Sør-Øst RHF godkjente nylig at SiV kan anskaffe PET/CT, og stiller med inntil 62 millioner kroner i investeringsmidler. Det betyr at en PET/CT inne i sykehusbygget i Tønsberg kan være på plass til sommeren. Det vil gi et bedre tilbud til inneliggende pasienter.

– Mens vi tidligere har måttet transportere sengeliggende pasienter til PET/CT-undersøkelse i Oslo, kan vi fremover gi et tilbud til også denne pasientgruppen i eget hus, sier Hillestad.

Arbeidet er alt i gang for at PET-skanneren skal være på plass til sommeren. I tillegg til å forberede selve anskaffelsen og driften, skal de de «gamle» lokalene til radiologisk avdeling bygges om. 

– Svært ønsket investering

– Dette er en veldig god nyhet for hele SiV, for fagmiljøene og for pasientene i Vestfold og Telemark. Ved at HSØ stiller regionale investeringsmidler til disposisjon har vi mulighet til å gjøre en viktig og svært ønsket investering, sier administrerende direktør Øyvind Bakke. 

Investeringsmidler er en knapp ressurs. Tilgang til midler fra HSØ betyr at anskaffelse av PET/CT ikke finansieres over SIVs investeringsbudsjett, noe som ville ha gått utover SiVs mulighet til å gjøre andre investeringer i blant annet medisinsk teknisk utstyr. 

SiV har siden 2015 hatt tilbud om PET-undersøkelser til pasienter i Vestfold og Telemark gjennom innleide tjenester. Den leide PET-skanneren er plassert i en modul på utsiden av sykehuset i Tønsberg. Å eie PET/CT, fremfor å kjøpe tjenesten av ekstern leverandør, vil bety at SiV kan bygge enda mer kompetanse og utvikle tilbudet til befolkningen videre. Men kjøp av PET/CT er en investering som er krevende for SiV å ta på egen kjøl. Bakke er derfor glad for den konstruktive dialogen og gode samarbeidet med HSØ.

– Sykehuset i Vestfold har i lang tid jobbet godt med PET/CT. Jeg er glad for at dere nå kan videreutvikle dette viktige tilbudet med eget utstyr inne i sykehuset, sier Terje Rootwelt, administrerende direktør i HSØ.

Fakta

  • SiV har gjennom 9 år med innleide PET/CT-tjenester opparbeidet god kompetanse i fagmiljøet på denne type undersøkelser. Det er forventet at behovet for PET-undersøkelser vil øke, og investeringen gjør SiV bedre i stand til å utvide kapasiteten og gi tilbud til nye pasientgrupper
  • PET/CT er en av de mest avanserte bildediagnostiske undersøkelsesmetoder som finnes
  • Teknologien kombinerer to bildediagnostiske modaliteter i en maskin (positron-emisjonstomografi) og CT (computertomografi)
  • PET/CT brukes mest i utredning og oppfølging av kreftsykdom, ulike betennelseslidelser og infeksjoner, samt i utredning av demenslidelser
  • På verdensbasis har undersøkelsen vært i bruk siden 2001
  • PET/CT ved Sykehuset i Vestfold har siden desember 2015 vært et tilbud til pasienter i Vestfold og Telemark, med totalt i overkant av 430.000 innbyggere
  • SiV var det første offentlige sykehuset i landet etter universitetssykehusene som tok denne undersøkelsen i bruk
  • Siden oppstart for 9 år siden er antall undersøkelser nesten 10-doblet
  • Gjennom flere år ble undersøkelsen utført i «PET-bussen», en mobil enhet. De siste årene er undersøkelsen gjort i PET-modulen, et bygg sammensatt av 2 containere utenfor sykehuset
  • Tilbudet har stor betydning for pasientgruppen. Undersøkelsen alene endrer gradering av sykdom og behandling for omkring 1/3 av pasientene