Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Bedre oppfølgning for LIS1-leger ved SiV

– Jeg har tro på at vi kan lage en bedre turnustjeneste for legene, samtidig som vi kan finne en mer optimal måte å jobbe på, forteller nyansatt seksjonsleder Kim Markus Hemlock for LIS1 ved Sykehuset i Vestfold.

Publisert 04.09.2024
To menn som står foran en bygning
Seksjonsleder Kim Markus Hemlock og avdelingssjef Vidar Ruddox.

1. september startet han i den nye jobben.

– Vi har mye å vinne på å ta godt vare på og ha en god plan for LIS1-ene, da må vi satse på dem. De er en ressurs, men er også sårbare, forteller han.

Han som lege har selv erfart å være ny LIS på et sykehus.

– Jeg husker selv hvordan det var da jeg begynte, jeg tror det er viktig å ha noen i denne rollen som kjenner situasjonen. Samtidig får vi den fordelen at de samles under en leder. I stedet for å måtte forholde seg til ulike systemer og personer gjennom året, er det en fordel å ha én leder, både administrativt og i det praktiske. En som har en åpen dør og som de kan være trygge på, sier seksjonslederen.

Sammen med de utdanningsansvarlige legene ved hver klinikk, har Hemlock fått ansvaret for å sy sammen og styrke den faglige oppfølgningen av de nytilsatte legene.

– Vi skal tilrettelegge slik at de best mulig når læringsmålene. Da tror jeg en overordnet leder som jevnlig møter og diskuterer med de utdanningsansvarlige legene, kan endre og forme tjenesten så LIS1-ene får mest ut av tiden, forteller Hemlock.

Tidligere har sykehuset innført en introduksjonsuke som er blitt godt tatt imot av LIS1-ene.

– Sammen skal vi fortsette den gode jobben som er startet, sier seksjonslederen.

– Tett dialog

Han ønsker en tett dialog med seksjonslederne som har LIS1-ene ute i fagmiljøene.

– Slik kan de igjen få mer ut av ressursen, samtidig som vi gir LIS1-ene det faglige de trenger og opplever et godt arbeidsmiljø. Vi må få dem til å forstå at SiV er et godt sted å være og er en interessant arbeidsplass, smiler Hemlock.

Direktørens ledergruppe vedtok i januar en handlingsplan for å styrke utdanningen.

– Den setter rammeverk for stillingen. Samtidig er dette en nyopprettet stilling, og jeg har således mulighet til å påvirke hva den skal være. Det ser jeg på som en interessant og artig utfordring, og jeg gleder meg til å ta fatt i arbeidet. Turnuslegene er fulle av energi og har hele karrieren foran seg, da må vi trygge og veilede dem på vei slik at de får en god start, sier han.

Plassert i medisinsk klinikk

I år har SiV 42 LIS1-leger fordelt på kirurgi, medisin og psykiatri.

– Jeg møtte dem for første gang forrige mandag, det var gøy. Stemninga i rommet var litt som første skoledag, men jeg tror vi fort kommer inn i arbeidet, sier Hemlock.

Avdelingssjef Vidar Ruddox ved akuttsenteret er leder for seksjonslederstillingen. Han er glad for å ha fått Hemlock med på laget.

– Vi har sett at SiV må ta grep for å få beholde legene videre. Jeg tror en felles seksjonsleder kan bidra til å gjøre utdanningen deres bedre, sier han.

Samtidig peker han på at alle LIS, både nye og «gamle», er et viktig nav i sykehusets akuttdrift, slik at vi som sykehus er tjent med å sette fokus på deres arbeidshverdag.

Fakta:

  • Medisin (40 prosent stilling), kirurgi (40 prosent) og psykiatri (20 prosent) skal ansette hver sin utdanningsansvarlig overlege som rapporterer til seksjonsleder LIS1
  • Disse skal etablere og utarbeide et mandat for et LIS1-utdanningsutvalg som skal ledes av seksjonslederen
  • Utvalget skal gjennomgå og vurdere læremålsplanene med tanke på å kvalitetssikre, forenkle og redusere antall læringsaktiviteter og signeringer, behandle interne og eksterne evalueringer av LIS1-tjenesten, planlegge et helhetlig undervisningsopplegget for LIS1 på tvers av de tre klinikkene og tilrettelegge for aktiviserende læringsaktiviteter som gruppeveiledning, ferdighetstreninger (SIM) og annen interaktiv læring