Vi tilrår at du alltid nyttar siste versjon av nettlesaren din.

Virtuelt hjemmesykehus

Inne- og uteklima

Ved hjelp av virtuelt hjemmesykehus kan dere stille og rolig gjenoppta hverdagen sammen med familien. Vi håper det kan gi dere følelsen av å være en hel familie igjen og med en lettere logistikk i hverdagen. Vi vil gi dere noen anbefalinger i overgangen fra nyfødtintensiv til hjemmesykehus, og til dere er utskrevet fra Virtuelt hjemmesykehus.

Illustrasjon av kengurumetoden
Illustrasjon av mor og barn

Inneklima

Det er viktig å opprettholde et sunt inneklima. Røyking er kun tillatt ute.

Dere må gjerne ta imot gjester, og eldre søsken må også kunne ha lekekamerater på besøk. Her er det viktig å påse at besøket er friske og at det så godt som mulig opprettholdes et rolig miljø rundt det premature/nyfødte barnet.

Barnet bør oppholde seg i samme rom som en voksen på dagtid. Vi anbefaler også at barnet sover på samme rom som foreldrene på natt, men ikke at de sover sammen med foreldrene (samsoving). Når barnet skal sove anbefaler vi at de sover på rygg og får god støtte på sidene av kroppen, slik at de kan bevege begge hendene fritt opp mot ansiktet. Hodet til barnet vendes til siden. Dere hjelper barnet å bytte side på hode ved stell og endring av leie, da barnet ofte har en favorittside. Ikke la barnet sove i trekk.

Når du skal stelle barnet på stellebordet, er det fint at barnet får strukket/beveget kroppen fritt, det vil si at reiret tas bort. Det er også viktig at barnet ligger på magen (på stellebordet eller på matte på gulvet), for å trene forskjellig muskulatur. Barnet starter treningen med å strekke hodet opp og å strekke armer ved mageleie. Noen premature barn vil fortsatt ha behov for å samle armer og ben under stell. Dette viser de ved å strekke armer og ben ukontrollert ut i luften. Da er det fortsatt fint å samle barnet med en lett tøybleie over kroppen/armene.

Bilde av mor med baby tett inntil seg
Bæresjal
Bilde av bæresjal
Bæresjal

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det er fortsatt godt for nærheten mellom deg og barnet ditt å benytte Kengurumetoden, ha barnet i bæresele eller tubetopp, med god støtte under bena. Ved benyttelse av Kengurutid kan dere ta en rolig tid sammen, eller det kan gi rom for små gjøremål, mens barnet er med i Kenguru. Det følger bruksanvisning for bruk tubetopp eller sjal, når dere eventuelt kjøper utstyr. Se også Kenguru.no for mer informasjon.

Gå aldri fra barnet ved stell på stellebordet, ha alltid en hånd på barnet!

Bildet av baby på stellebord

Uteklima

Du kan gjerne trille tur med barnet ute. Se på gradestokken, og vurder vind og kulde. Barnet skal ikke ut under 10 kuldegrader. Barnet kan ennå ikke sove ute alene. Vi anbefaler ikke kjøpesenter eller andre steder med store forsamlinger den første måneden hjemme, da barnet vil være utsatt for smitte. Barnet kan kjøre bil i babystolen på kortere turer, men vurder å vente med langturene til barnet har blitt større (normalt 3.5 – 4 kg).

Barnets temperatur må sjekkes. Det kan dere gjøre ved å kjenne bak i nakken eller på magen. Det vil gi en følelse av barnets temperatur. Føtter og hender kan ofte være kalde uten at barnet har lav temperatur. Fornemmer man lav temperatur, er det viktig å ta temperaturen når barnet kommer inn fra tur. Dette vil gi en god pekepinn til bekledning på neste tur. Normal temperatur er mellom 36.5 og 37.5 grader. Fryser barnet og blir kaldt, vil barnet føle seg utilpasset og samtidig bruke mye energi på å holde seg varm, fremfor å bruke energien på vekst og utvikling.

Påkledning inne/ute

Barnet skal ha klær tilpasset omgivelsenes temperatur.

  • Vi anbefaler ulltøy, sommer som vinter. Ullbody uten armer på sommer og ullbody med armer og føtter på kaldere dager. Bomull og silke kan benyttes om sommeren. Unngå kunstfiber i tøy og i tepper.
  • Tøyet bør være tettsittende, men uten å stramme. Store klær slipper lettere varmen ut.
  • Alltid lue og beskyttelse på hender og føtter, spesielt på høst, vinter og vår.

 

Sist oppdatert 26.10.2020