Kjønnsinkongruens
Kjønnsinkongruens er en tilstand hvor en opplever uoverensstemmelse mellom kjønnsidentitet og tildelt kjønn ved fødsel. Kjønnsinkongruens kan oppstå i småbarnsalder, under eller etter puberteten og i voksen alder. Diagnosen «kjønnsinkongruens hos ungdom og voksne» kan ikke stilles før starten av puberteten. Diagnosen kan ikke stilles på bakgrunn av oppførsel eller preferanser utenfor normen av tildelt kjønn ved fødsel alene.
Hvordan eller hvorfor kjønnsinkongruens oppstår er ikke kjent, men er fokus for forskning nasjonalt og internasjonalt. Selv om man kan anta at kjønnsidentitet også er påvirket av barndom og oppvekst, argumenterer flere forskere i dag for at biologiske faktorer kan disponere et individ for å utvikle behandlingstrengende kjønnsinkongruens.
Kjønnsinkongruens i ungdom og voksen alder karakteriseres av en markert og vedvarende inkongruens (uoverensstemmelse) mellom eget opplevde kjønn og tildelt kjønn ved fødsel. Kjønnsinkongruens kan ofte føre til et ønske om behandling for å leve og bli akseptert som en person av det opplevde kjønn, ved hjelp av hormonbehandling, kirurgi eller annen helsehjelp.
Regionalt senter for kjønnsinkongruens (RSKi) bygger sin tilnærming på minoritetsstressmodellen, Nasjonale retningslinjer for kjønnsinkongruens og WPATH Standards of care (8. utgave). RSKi samarbeider med Nasjonal behandlingstjeneste for kjønnsinkongruens (NBTK), bruker- og interesseorganisasjoner, frivillige organisasjoner og kommunehelsetjenesten i regionen.
For informasjon om barn og unge under 18 år, se:
Kjønnsinkongruens - barn og unge under 18 år
Henvisning og vurdering
Fastlegen, annen spesialisthelsetjeneste eller privatpraktiserende avtalespesialist kan henvise til regionalt senter for kjønnsinkongruens (RSKI).
Utredning
Regionalt senter for kjønnsinkongruens består av psykologer, lege og sykepleier/sexologisk rådgiver.
Det vil i samarbeid med pasienten kartlegges behov for utredning og eventuell behandling.
Sammen med pasienten utforskes kjønnsidentitet. Diagnostikken hviler på kjønnsidentitetshistorie, drivkraften bak ønsket om behandling og hvordan denne kan forstås.
Behandling
Hvilken behandling som tilbys, skal basere seg på en individuell vurdering og ut fra pasientens ønsker og behov. Noen vil motta helsehjelp fra senteret før, under eller etter å ha vært til utredning og / eller behandling ved den nasjonale behandlingstjeneste (NBTK). Andre vil ha tilstrekkelig nytte av den behandling som tilbys i senteret.
Dette kan være behandling i gruppe- og individuelt, nettverks- og familiesamtaler, utprøving og rekvisisjon av hjelpemidler, virkelighetserfaring (VE), sexologisk rådgivning, samt rådgivning om endring av juridisk kjønn.
Regionalt senter kan bistå i prosessen med henvisning og oppfølging når en er under utredning og behandling ved NBTK i OUS. For noen kan det være behov for oppfølging i en periode ved regionalt senter etter behandling ved NBTK i OUS.
Da senteret er under oppbygging, vil ikke alle nevnte tjenester kunne tilbys fullt ut i oppstartfasen.
Gruppebehandling har vist effekt ved å redusere sykeliggjøring og virke forebyggende på utvikling av andre tilleggslidelser, eksempelvis angst og depresjon. Tilhørighet til en gruppe kan gi økt motstandsdyktighet mot minoritetsstress hos den enkelte. Alle pasienter som henvises til RSKi får tilbud om en digital introgruppe. Introgruppen presenterer tilbudet ved RSKi, samarbeidspartnere, temaer omkring kjønnsinkongruens, praktisk informasjon om endring av juridisk kjønn, kontakt med NAV og lignende. RSKi tilbyr også Resiliensgruppe som er en fysisk oppmøtegruppet hvor målet er å styrke den enkeltes evne og kompetanse til å gjøre informerte valg omkring behandling, og å være forberedt på de stressfaktorer som kan oppstå i en kjønnsbekreftende prosess.
Se ulike behandlinger ved Nasjonal behandlingstjeneste for kjønnsinkongruens (voksne)
Kliniske studier
1 klinisk studie er åpen for rekruttering. Sammen med legen din kan du vurdere om en klinisk studie er aktuell for deg.
Se flere kliniske studierOppfølging
Det kan tilbys oppfølging ved regionalt senter i form av gruppetilbud og eventuelt individuelle tilbud og rådgivning.
Dette kan også tilbys personer som har gjennomgått hormonell og / eller kirurgisk behandling ved Nasjonal behandlingstjeneste for kjønnsinkongruens (voksne) (NBTK) ved Oslo universitetssykehus og opplever behov for oppfølging og eventuelt spesifikk rådgivning.
Vanligvis vil Nasjonal behandlingstjeneste for kjønnsinkongruens da henvise en til regionalt senter. Oppfølging vil primært skje i samarbeid med den kommunale helsetjenesten og fastlege.
Aktuelle lenker
WPATH Standards of care (7. Utg)
Nasjonal behandlingstjeneste for kjønnsinkongruens (NBTK)
Harry Benjamin ressurssenter (HBRS)
Pasientorganisasjonen for kjønnsinkongruens (PKI)
Kontakt
Linde, Nøtterøy (DPS)
Regionalt senter for kjønnsinkongruens
Linde, Nøtterøy (DPS)
Ørsnesalleen 14
3120 Tønsberg