Diagnose
Fedme hos barn og unge
For å vurdere om ditt barn har fedme som er så helseskadelig at den må behandles ved sykehus, må du og fastlegen sammen se på BMI, midjemål og andre risikofaktorer. Den primære behandlingen av fedme er atferdsbehandling med fokus på endring av livsstil.
Økt risiko for helseproblemer
Fedme er forbundet med økt risiko for andre helseproblemer som redusert livskvalitet, tilleggsykdommer og tidlig død. Eksempler på tilleggsykdommer er diabetes type 2, høyt blodtrykk, hjerte-karsykdommer, pustestopp under søvn (søvnapné), slitasjeforandringer i vektbærende ledd og nedsatt fruktbarhet hos kvinner. Vekttap vil bedre disse helseproblemene eller fjerne dem helt.
Henvisning og vurdering
Overvekt hos barn og unge vurderes etter alder og kjønn.
Utredning
Ved første konsultasjon møter du sykepleier og lege til en samtale. Her kartlegges din sykehistorie, vekthistorie og vektrelaterte følgesykdommer med tanke på mulige årsaker og komplikasjoner til overvekten. Legen vil gjøre en enkel undersøkelse av kroppen din.
De fleste vil så følges opp av et team bestående av sykepleier, ernæringsfysiolog, fysioterapeut eller idrettspedagog. Her er formålet å kartlegge hva du spiser, din fysiske aktivitet og å gi råd om dette. Deretter legger vi opp ditt videre løp sammen med deg, der vi finner den behandlingsmetoden som passer deg best (samvalg).
Pasienter med psykiske plager som kan ha betydning for behandlingen vil bli henvist til psykolog med spesiell kompetanse på barn og ungdom. Vi ønsker også å inkludere helsesøster og fastlege i videre oppfølging.
Behandling
Livsstilsendring
Overvekt og fedme hos barn og unge blir behandla med endring av livsstil.
Du vil først gå gjennom åtferdsbehandlinga der vi fokuserer på korleis du kan endra livsstilen din. Målet med behandlinga er varig betring av levevanar, vektreduksjon, vektstabilisering og betring av følgjesjukdommar.
Behandlinga kan bestå av gruppe- og individuell undervisning, og inkluderer element av kognitiv åtferdsterapi og motiverande samtaleteknikkar.
I behandling av barn og unge med fedme er det nødvendig å engasjere familien og omgivnadene som barnet lever i. I praksis vil det ofte bety at også foreldre og søsken endrar litt på matvanane sine og bevegar seg litt meir.
Fysisk aktivitet i fedmebehandling
For å sikra eit varig vekttap er det viktig med regelmessig fysisk aktivitet, og det er aldri for seint å begynne. Det blir tilrådd minimum 60 minutt fysisk aktivitet kvar dag. Aktiviteten bør vera variert og intensiteten både moderat og høg.
Fysisk aktivitet utover 60 minutt dagleg gir ytterlegare helsegevinstar. Minst tre gonger i veka bør aktiviteten vera med høg intensitet, og inkludera aktivitetar som gir auka muskelstyrke og styrkjer skjelettet.
4XL-studien
Vektreduserende operasjon blir berre tilboden i sjeldne tilfelle til ungdom med alvorleg fedme som fyller kriterium for deltaking i forskingsprosjektet 4XL.
Oppfølging
Du blir skrevet ut fra sykehuset etter at anbefalt behandling er gjennomført. Videre oppfølging skjer hos fastlege og/eller helsesykepleier. Behandlingen du har vært igjennom vil være førende for hvilken type oppfølging du trenger og hvor ofte du skal ha oppfølging.
Kontakt
Tønsberg
Overvektspoliklinikk, barn og ungdom
Oppmøtested
Tønsberg
Halfdan Wilhelmsens allé 17
3116 Tønsberg