Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Fastlegenyttig

Kan det være ADHD?

Som fastlege får jeg relativt ofte forespørsler fra foreldre som er bekymret for om barnet deres har ADHD. Ikke sjeldent har også skolen tatt opp problemstillingen, og foreldre formidler at man ønsker en henvisning til BUPA for utredning.

Geir Dunseth, samhandlingslege
Publisert 10.03.2025
Mann med briller

Ikke sjeldent sitter jeg med spørsmål som:

  • Er det egentlig noe galt med barnet, som skal diagnostiseres?
  • Vil det være til barnets beste å starte en slik utredning, som kanskje ender med medisiner som skal brukes i mange år?
  • Vil en slik henvisning løse problemet, eller er det andre rammer som må på plass først?

Jeg ønsker likevel alltid å anerkjenne utfordringene og fortvilelsen som presenteres.

Diagnosen har tatt eierskap til veldig vanlige vansker. Det er vanskelig i praksis å vite hvor man skal sette grensen, og hva som er forskjellen på de som er over eller under en uskarp diagnosegrense
Trond Velken, psykiater

ADHD, andre plager, eller normalt?

Psykiater Trond Velken, som er en av foreleserne på samhandlingsmøtet vi skal ha 26. mars, har vært en tydelig stemme i den offentlige debatten rundt ADHD de siste årene. Han har problematisert at behandlere kan underkjenne belastninger og andre psykiske plager som viktige årsaker til den uroen og konsentrasjonsvanskene som legges til grunn for å stille diagnosen ADHD.

Diagnosen har tatt eierskap til veldig vanlige vansker. Det er vanskelig i praksis å vite hvor man skal sette grensen, og hva som er forskjellen på de som er over eller under en uskarp diagnosegrense. Det er heller ikke lett for oss som jobber med det til daglig, sier han til Psykologosk.no.

Jeg skulle ønske vi heller kunne beskrive uro, konsentrasjonsvansker og andre typiske samtidige vansker uten å gi det et navn som gir inntrykk av at man forstår noe mer enn hva man gjør. Vi har ikke egentlig gitt svar på hvorfor, bare forsøkt å gradere mengden vansker
Trond Velken, psykiater

Diagnosens betydning

Hver konsultasjon hos fastlegen knyttes ti en diagnose. Om ikke annet, så fordi journalsystemet og takstsystemet krever det.

Men ofte bruker vi symptomdiagnoser, for vi finner jo ikke en klar sykdom som med sikkerhet forklarer symptomene. Formelt er ADHD klassifisert som en sykdomsdiagnose. Men hva innebærer egentlig det? Igjen siterer jeg Trond Velken:

- Jeg skulle ønske vi heller kunne beskrive uro, konsentrasjonsvansker og andre typiske samtidige vansker uten å gi det et navn som gir inntrykk av at man forstår noe mer enn hva man gjør. Vi har ikke egentlig gitt svar på hvorfor, bare forsøkt å gradere mengden vansker.

Men barnet trenger hjelp

vil avdelingsoverlege Trond Martin Velken og seksjonsleder Jarle Viken Lauvålien ved BUPA belyse mange av de utfordringene som vi knytter til det urolige barnet.

Hvordan kan vi best navigere fra bekymring til eventuell diagnose og behandling slik at både prosessen og resultatet oppleves trygt og riktig?

Velkommen til samhandlingsmøtet. Ingen påmelding bare møt opp!