Hva forsker vi på?
Forskningsgruppen vår er tverrfaglig sammensatt og jobber med ulike tema innen rus og avhengighet. For tiden jobber vi både med planlegging av nye studier og vi følger opp studier som er godt i gang. Vi er også aktive medsøkere i eksterne forskningsprosjekter som planlegges framover.
NaltRec studien er en behandlingsstudie på opioidavhengighet hvor vi har prøvd ut et nytt legemiddel; naltrekson. Pasienter som bruker naltrekson vil være blokkert mot rusvirkning fra heroin og andre opioider, og dette er en ny og annerledes behandlingstilnærming. Vi undersøker hvordan langtidsvirkende naltrekson kan bidra i en recovery-prosess hos pasienter som har en opioidavhengighet. Vi håper at vår forskning kan bidra til å utvide behandlingstilbudet til opioidavhengige i Norge.
Prediktorstudien, er en studie som undersøker hvilke pasientfaktorer som predikerer utfall i gruppebehandling av pasienter med alkoholproblemer. Vi er spesielt opptatt av hvordan alvorlighetsgrad av rusproblemer, psykiske lidelser, personlighetsproblemer og kognitive vansker påvirker om pasientene kan nyttiggjøre seg behandlingen. Denne forskningen vil kunne bidra til å identifisere pasienter som har risiko for å droppe ut av behandling, eller ikke nyttiggjøre seg behandling, og gi disse en mer individuelt tilrettelagt behandling. Resultatene fra studien vil kunne bidra til utvikling av nye behandlingsmetoder og bedre prognostiske vurderinger.
I NOR-APT studien; «The Norwegian Pain and Trauma Study» kartlegger vi rusmiddelbruk, smerteproblematikk og psykisk helse hos alle pasienter som mottar rusbehandling ved Avdeling for rus og avhengighet. Smerteproblematikk og psykisk lidelse påvirker effekt av avhengighetsbehandling, og målet er at økt kunnskap og bedre forståelse av disse fenomenene kan bidra til bedre behandlingstilbud for pasienter med avhengighetslidelser.
Vi planlegger for oppstart av nye studier: ATLAS4dependence studien er en KlinBeForsk studie i regi av Haukeland Universitetssykehus. Dette er en randomisert kontrollert studie hvor substitusjonsbehandling med lisdexamfetamin vil bli prøvd ut blant en gruppe pasienter som samtidig er i LAR-behandling. Veiledet internettbehandling til personer med problematisk alkoholbruk er allerede blitt prøvd ut i en pilotstudie i Vestfold. Vi jobber nå med å planlegge en større studie for å få vite mer om hvordan deltakerne kan nyttiggjøre seg en slik behandlingsintervensjon.
I tillegg bidrar vi inn i en studie knyttet til bruk av nesesprayen naloxon som et overdoseforebyggende tiltak og vi planlegger en evalueringsstudie av kartleggingsverktøy (RBANS).
Presentasjon av gruppen
Forskningsgruppa er tverrfaglig sammensatt og jobber med ulike tema innen rus og avhengighet. Vi har forankring i klinisk arbeid, og har et mål om å integrere forskning og forbedringsprosjekter inn i den kliniske hverdagen. I tillegg til å jobbe aktivt med pågående forskningsprosjekter, ønsker forskningsgruppa å bidra til å stimulere til økt forskningsaktivitet på rus og avhengighetsfeltet. Rus og avhengighet er en problematikk med store samfunnsmessige konsekvenser. I tillegg til ansatte fra SiV består forskningsgruppa også av en brukerrepresentant og eksterne deltakere fra Universitetet i Sør-øst Norge og fra Sykehuset i Telemark. Forskningsgruppen utvides for å ivareta representasjon når nye studier inkluderes i forskningsgruppens portefølje. Denne brede representasjonen styrker forskningsgruppas arbeid.