Hva forsker vi på?
I vår forskningsgruppe forsker vi på cerebral parese (CP).
CP er en samlebetegnelse på tilstander som gir motoriske utfordringer grunnet hjerneskade som oppstår under svangerskapet eller i løpet av barnets første to leveår. Selve hjerneskaden er livsvarig og endrer seg ikke, men de som har CP kan ofte oppleve funksjonsforverring med årene. Det er vanlig med fatigue og sekundære muskel/skjelett-plager inkludert feilstillinger. De motoriske utfordringene er ofte ledsaget av tilleggsvansker som epilepsi, spisevansker, talevansker, kognitive vansker, vansker med syn, psykiske vansker og smerter. Individer med CP mottar habiliteringsoppfølging i spesialisthelsetjenesten, men tilbudet varierer rundt om i landet.
Aktuelle forskningstemaer i vår forskningsgruppe er forekomst av og årsaker til CP, samt effekten av ulike behandlinger. Målet er at vår forskning skal:
- Bidra til bedre og likeverdig behandling og oppfølging av barn og unge med cerebral parese.
- Avdekke risikofaktorer for CP for å kunne forebygge tidlig hjerneskade hos barn.
- Studere sammenhenger mellom risikofaktorer, kliniske manifestasjoner og behandlingsmuligheter.
Norsk kvalitets- og oppfølgingsregister for cerebral parese (NorCP) som Sykehuset i Vestfold er databehandler for har per nå registrert ca. 2900 barn og unge med CP født fom 1996 til d.d. Det betyr at forskningsgruppen har etter søknad tilgang til en stor mengde data som omhandler barn og unge med CP. Vi har også tillatelse til å koble våre data til Medisinsk fødselsregister som gir oss tilgang til mye informasjon relatert til risikofaktorer for CP i svangerskap og rundt fødsel.