We recommend that you upgrade to the latest version of your browser.
Forskningsstudie eBehandling alkohol
Drikker du litt for mye? Hender det alkohol fører til problemer for deg, eller bekymrer du deg litt over eget forbruk? Sykehuset i Vestfold, Akershus Universitetssykehus, Sørlandet Sykehus, Sykehuset Innlandet og St Olavs Hospital tilbyr deltakelse i forskningsstudien eBehandling alkohol. Dette er for deg som vurderer å redusere inntaket eller slutte å drikke og samtidig delta i et forskningsprosjekt. Behandling tilbys ved poliklinikk rus og avhengighetsbehandling. Nedenfor kan du lese mer om studien og eBehandling Alkohol.
eBehandling alkohol tilbys nå som et forskningsprosjekt ved SiV. Prosjektet undersøker nytten veiledet internettbehandling har mot overforbruk av alkohol.
Ønsker du å delta i forskningsprosjektet kan du sende en SMS med navnet ditt til 481 04 964. NB. Ikke oppgi andre personlige opplysninger i SMSen enn navn og telefonnummer.
Om du ønsker eBehandling alkohol, men ikke ønsker å delta i forskningsprosjektet, må du vente til rekrutering til prosjektet er fullført før du kan benytte det av behandlingstilbudet. Behandlingen vil gjøres tilgjengelig for alle når rekrutering til forskningsprosjektet er fullført, trolig innen januar 2025.
Om du har behov for hjelp til å redusere alkoholbruk nå og ikke ønsker å delta i forskningsprosjektet oppfordrer vi deg til å tematisere dette med din fastlege.
Deltakelse i studien medfører at du registreres som pasient i spesialisthelsetjenesten. Helsepersonell er pliktig til å eventuelt melde bekymring knyttet til barn, helsekravene til førerkort eller om du kan være til fare for deg selv eller andre. Deltakelse i forskningsprosjektet vil ikke innebære økte kostnader for deg. Det er ikke egenandeler for selve behandlingen i eBehandling alkohol. Du betaler vanlig egenandel for møter med behandler ved oppstart i studien/behandlingen og ved avsluttende samtale. Hvis du henvises til ordinær behandling i poliklinikk, vil du også måtte betale vanlig egenandel.
Reduksjon av inntak kan være å:
drikke alkohol sjeldnere
drikke mindre alkohol når du først drikker
drikke alkohol både sjeldnere og mindre
slutte helt å drikke alkohol
Det er du som velger hva som skal være ditt nye drikkemønster, og om endringen skal være tidsavgrenset eller varig.
Behandlingen består av 8 kapitler som inneholder ulike former for kartlegging, tekst om forhold som er av betydning for å endre på drikkemønster og oppgaver eller øvelser du kan arbeide med på egenhånd.
Temaer i kapitlene:
Kapittel 1: Velkommen til eBehandling alkohol
Kapittel 2: Tanker, følelser og atferd
Kapittel 3: Hvordan motstå trangen til å drikke alkohol
Kapittel 4: Styrke evnen til å motstå alkohol
Kapittel 5: Alkoholfrie aktiviteter
Kapittel 6: Alkohol og forholdet til andre
Kapittel 7: Følelser, uro og alkohol
Kapittel 8: Tilbakefallsforebygging
Varigheten av behandlingsprogrammet er 8 – 12 uker, og du får tilgang til et nytt kapittel hver uke. I tillegg kommer et oppfølgingskapittel 4 uker etter avslutning av kapittel 8.
Du jobber med behandlingen på nett og har jevnlig kontakt med din behandler i en meldingsfunksjon i programmet.
Etter at du har sendt SMS til oss vil vi kontakte deg og avtale veien videre. Det vil gjennomføres en innledende kartlegging og samtale med en behandler før oppstart. Informasjonen som registreres vil være taushetsbelagt og lagret på et sikkert sted. Pålogging skjer ved hjelp av BankID eller tilsvarende sikre ID-løsninger.
eBehandling alkohol er et behandlingsprogram for deg som vurderer å endre på drikkemønsteret ditt, men som ikke har utviklet alvorlig avhengighet. Det er først og fremst en behandling for deg som synes at drikkingen har tatt litt overhånd, og hvor de negative sidene er i ferd med å bli så store at du ønsker å gjøre noe med det. Etter at du har fullført kartleggingen du finner på disse nettsidene kan du få tilbakemelding på om du tilhører målgruppen.
Veiledet internettbehandling har dokumentert effekt på en rekke forskjellige lidelser. Det finnes i dag behandling for depresjon, sosial angst, panikkangst, søvnvansker m.m. Det forskes på effekten av internettbehandling, og fagfolk ser på hvordan de kan utvikles til å bli enda bedre og hvordan de kan tas i bruk på nye områder.
Ut fra erfaringene med andre behandlingsprogrammer vet vi at mulighet for kontakt med en behandler ved oppstart og underveis i programmet, via telefon eller en meldingsfunksjon i programmet, gir best effekt.
eBehandling alkohol inneholder mange av de samme tiltakene du hadde mottatt i et ordinært behandlingstilbud. Forskjellen er at opplegget er mer strukturert og at du selv bestemmer når du vil jobbe med behandlingsprogrammet. Du slipper dermed å møte opp til samtaler hos en behandler på poliklinikken.
Når vi drikker alkohol er det først og fremst fordi den kan ha mange positive effekter. Alkohol kan fungere som belønning i form av å forsterke positive opplevelser eller ved å redusere ubehagelige følelser som uro og bekymring. Virkningen av alkoholen kan være så sterk og belønnende at vi drikker selv når vi også opplever negative sider ved drikkingen. Noen av vanligste grunnene til at vi drikker er:
Slapper mer av
Bli i bedre humør
Føle oss mer til stede
Mindre bekymring og grubling
Redusere uro og rastløshet
Økt trivsel i sosiale situasjoner
Forsterke andre positive opplevelser
Sovne lettere
Belønning for å ha gjort noe krevende
Føle oss mer fri
Redusere opplevd fysisk smerte
Mot til å gjøre noe du har gruet til
Ork til å ta tak i noe du har utsatt
Redusere ensomhetsfølelse
Noen av disse positive effektene er fysiske. De er knyttet til hvordan alkoholen virker på hjernen og kroppen vår. Andre er psykologiske, og handler om hvilke forventninger vi har til alkoholen. Noen av dem oppleves som positive på grunn av at de, i alle fall på kort sikt, fjerner ubehag.
Dersom du vurderer å endre på drikkemønsteret ditt vil vi anbefale deg å tenke gjennom hva som er de viktigste positive sidene ved alkohol for deg? Hva vil du savne om du måtte være uten alkohol en måned? Hva ville bli vanskelig eller ubehagelig på kort sikt og på lang sikt?
Selv om vi drikker på grunn av de positive sidene ved alkohol er det et faktum at den også kan ha mange negative sider. De vanligste negative sidene ved alkohol folk forteller om er:
Helsemessige skader
Redusert arbeidsevne
Ikke kunne kjøre motorkjøretøy
Dårligere søvnkvalitet
Ukritisk atferd
Økt sjalusifølelse
Avhengighet
Abstinenssymptomer
Økt uro og tristhet
Negative reaksjoner fra omgivelsene
Økonomi
Når du har valgt å kikke nærmere på eBehandling alkohol kan en grunn være at du opplever noen av disse negative sidene. Dersom du skulle bestemme deg for å endre på drikkemønsteret ditt vil vi anta at dette er fordi du vil unngå negative følger av drikkingen eller allerede har opplevd negative effekter og ønsker å få kontroll over dem. Det er bare du selv som kan avgjøre hva som er mest hensiktsmessig for deg.
Fire historier
Her kan du lese om fire personer som valgte å endre på drikkemønsteret sitt. Som du vil se er det forskjeller på hvordan de har drukket og årsakene til at de drikker. Det de har til felles er at de har bestemt seg for å gjøre noe med det de selv opplever som et problem. Disse vil også dukke opp i behandlingsprogrammet. Kanskje er det en av dem du kjenner deg mer igjen i enn de andre?
Jeg heter Ingeborg og jeg er 70 år gammel. Jeg har nylig blitt pensjonist. For et halvt år siden mistet jeg ektemannen min, Per. Han døde brått, og det kom som et stort sjokk på meg og familien min. Jeg bor fremdeles i eneboligen vår, hvor vi har bodd sammen i 35 år.
Begge sønnene mine har etablert seg med familiene sine på en annen side av landet, men vi har hyppig kontakt via telefon, meldinger og videosamtaler. Jeg har både søstrene mine og flere gode venner i nærheten. Likevel føler jeg meg ofte alene, spesielt i helgene. Jeg syns det er så vemodig at jeg og Per ikke skal få oppleve pensjonisttilværelsen sammen, slik som jeg så for meg. Det har gjort at jeg sover dårlig, så jeg har fått sovemedisiner av legen min.
Den siste tiden har jeg også begynt å ta meg noen glass vin om kvelden. Jeg har egentlig ikke drukket så mye tidligere. Noen ganger tar jeg meg en sovetablett sammen med vinen, selv om man vel egentlig ikke skal gjøre det. Jeg merker jo at alkoholen gjør at jeg sover dårligere, og at jeg er mindre opplagt enn jeg har pleid å være. Men nå er jeg kommet dit at det er vanskelig for meg å legge meg uten å ha drukket litt.
En kveld for noen uker siden, snublet jeg på vei til badet og fikk meg et kutt i tinningen. Jeg ringte søsteren min, og hun kom og kjørte meg til legevakten. Der måtte de sy noen sting. Legen spurte meg faktisk om jeg hadde drukket, og det måtte jeg jo innrømme at jeg hadde gjort. Jeg syns det var flaut at det skulle bli så mye styr, så jeg vil ikke drikke alkohol mer når jeg tar sovetablettene. Jeg tror egentlig også at det kan være lurt for meg å drikke litt mindre.
Jeg heter Kjetil, og jeg er 42 år. Jeg jobber som rørlegger. Jeg har to barn sammen med min ekssamboer Anja, og bor i hennes hjembygd. Selv om jeg har en god relasjon til de som bor i området, kjenner jeg de fleste gjennom Anja, så det har ikke vært helt naturlig å møtes så mye.
Når det kommer til alkohol, begynte jeg i ungdomstiden en gang. Da drakk jeg fordi alle andre gjorde det, og så gjorde det det lettere å komme i kontakt med andre. Da jeg begynte å jobbe, ble alkoholen en naturlig del av helgefølelsen. Det ble liksom ikke helt helg uten at jeg kunne sette meg ned med noen øl.
Da jeg og Anja gikk fra hverandre, ble jeg boende i rekkehuset, og barna er hos meg annenhver uke. I periodene hvor barna ikke er her, kan jeg føle meg litt rastløs i kroppen. Jeg drikker ikke når jeg har barna mine hos meg, men i periodene når de ikke er her, slapper jeg bedre av hvis jeg drikker øl.
Når jeg drikker pleier jeg også å game online sammen med noen kompiser hjemmefra, og det synes jeg er veldig kjekt. Dessverre blir det ofte sent, og jeg føler meg ofte sliten og tung på jobb dagen etterpå. Jeg merker at måten jeg drikker på nå stjeler mye av humøret og overskuddet mitt, og jeg trener mindre nå enn jeg gjorde før. Samtidig liker jeg så godt roen jeg får på kveldstid når jeg drikker øl og gamer.
Sist tirsdag, da jeg hadde barnefri, hadde jeg drukket en del etter jobb og sluknet på sofaen. Da jeg våknet på kvelden, hadde jeg mange ubesvarte anrop fra Anja. I etterkant har jeg fått vite at hun og ungene hadde vært innom for å hente noen ting de hadde glemt sist, og ikke klart å vekke meg. Ungene hadde blitt redde, så Anja hadde tatt dem med seg igjen. Hun var opprørt da vi snakket sammen dagen etter. Jeg tok det ganske tungt at barna hadde sett meg slik. Det er ikke en slik forelder jeg ønsker å være.
Jeg heter Lars, og jeg er 50 år gammel. Jeg bor sammen med konen min, og har en sønn som har flyttet hjemmefra. Jeg jobber som leder i et privat firma, og det gjør til at jeg reiser mye i ukedagene.
Jeg deltar ofte på arrangement hvor jeg representerer firmaet mitt, hvor det er mye alkohol involvert. Selv om det kan være slitsomt, syns jeg at denne sosiale delen av jobben er veldig givende. Jeg kan jo også unngå å drikke, men da opplever jeg at arrangementene blir mindre hyggelige, og at jeg får dårligere kontakt med mulige kunder.
Den siste tiden har økonomien i firmaet mitt gått dårligere enn det pleier, og det har bekymret meg. Mye av ansvaret faller på meg, og det har vært vanskelig å ikke ta med seg jobben hjem. Jeg har i det siste drukket mer enn jeg pleier, fordi det å drikke litt hjelper meg til ikke å gruble så mye. Jeg har en vinkjeller hjemme, så jeg har tilgang til en del gode viner. Dette med vin er en hobby og interesse jeg har, og interesse deler jeg med min kone, og det hender at vi deler en flaske vin. Konen min har kommentert at jeg ofte tar meg et glass, selv om hun nok ikke vet helt hvor mye jeg drikker. Totalt ser jeg at det blir for mye alkohol hver uke, og jeg vet at det ikke er bra for helsen min. Samtidig er det vanskelig for meg å komme ut av mønsteret jeg er i nå.
Jeg heter Sarah, og jeg er 24 år gammel. Jeg flyttet hjemmefra for fem år siden for å studere. Det var en stor overgang til studenttilværelsen, fordi foreldrene mine kan være litt strenge av seg.
Jeg bor nå med noen venninner i et kollektiv, og har nylig fått meg kjæreste. Kollektivet jeg bor i har blitt et naturlig samlingssted for vennegjengen, så det er vanlig at vi samles og drikker der flere ganger i uken.
Jeg synes det er fantastisk å samles med alle de jeg er glad i, men det går ofte over styr. Dessverre blir det ofte også mye krangling ut på kvelden. Flere av vennene mine sier at jeg blir sint når jeg drikker. Kjæresten min har også begynt å klage over at jeg blir sjalu. Det er fortvilende at det er slik, og i etterkant av slike krangler blir jeg alltid nedstemt og har dårlig samvittighet. I tillegg gjør festingen til at jeg ikke henger helt med på studiet nå, så de siste somrene har jeg måttet konte flere av fagene mine. Jeg får heller ikke de resultatene jeg har lyst på. Jeg skammer meg litt overfor foreldrene mine over at jeg ikke har helt kontroll, slik som jeg har pleid å ha, så jeg forteller det ikke til dem.
Sarah blir sint og sjalu, og skammer seg etterpå over å miste kontroll. Kjetil synes han blir roligere i kroppen når han drikker, og han blir lysere til sinns der og da. Lars bruker alkohol for å dempe grubling og bekymring. Ingeborg drikker fordi hun føler seg ensom og sørger over tapet av mannen. Å drikke for å dempe følelser er en svært vanlig årsak til å drikke.
Livet har mange utfordringer, enten det gjelder jobb eller privatliv. Vi kan bli opprørt over ting som skjer på jobben, ha konflikter med noen i familien eller naboer, kjenne på usikkerhet med hensyn til økonomi eller kjenne ubehag og usikkerhet med tanke på oppgaver som ligger fremfor oss. Stort arbeidspress kan gjøre at vi sliter med å slappe av. Usikkerhet og manglende følelse av kontroll kan gi søvnvansker.
Mange har oppdaget at alkohol kan være en snarvei til å dempe ubehagelige følelser. Det virker som oftest der og da. Problemet er at slike følelser hører livet til, i alle fall av og til, og kanskje langt oftere enn hva vi skulle ønske. Dersom alkohol blir det eneste middelet vi har for å møte dem kan det som var et hjelpemiddel fort ende opp med å bli selve problemet. Alkohol kan på sikt bidra til å opprettholde uro og til og med forsterke den. Den kan også bidra til å vedlikeholde følelser av nedstemthet og tristhet.
Noen ganger kan uro, nedstemthet, grubling og bekymring ha sammenheng med en vanskelig livssituasjon. Slike følelser kan også bli utløst av sider ved oss selv. Urimelig strenge krav til egne prestasjoner, behov for å bli likt av alle og et overdrevet behov for kontroll kan noen ganger opprettholde slike følelser.
Selv om alkohol kan få oss til å føle oss bedre der og da, så bidrar den også ofte til at vi blir passive og ikke får gjort noe med forhold som bidrar til å opprettholde ubehagelige følelser. Å drikke blir som å ty til smertestillende istedenfor å gjøre noe med det som forårsaker smerten. Dersom du ønsker å endre på drikkemønsteret kan det være til hjelp også å se på hvordan du skal forholde deg til slike ytre forhold og sider ved deg selv.
Å jobbe med endring ved hjelp av eBehandling alkohol krever at du setter av tid til dette. Avhengig av hvilket kapittel du arbeider med må du kunne sette av tid til å lese gjennom tekst, jobbe med oppgaver og prøve ut ny atferd i ulike situasjoner. Dette kan kreve opptil en time pr. dag.
Noe for deg?
Dersom du trykker på lenken nedenfor kommer du til en kartlegging for alkoholforbruk som heter AUDIT. Ved å fylle ut dette kan du få tilbakemelding på om du er i målgruppen eller ikke. Din skåre blir ikke lagret noen steder. Etter du har tatt kartleggingen går du tilbake til denne siden og velger hvilken skåre du fikk nedenfor:
Du har et lavt alkoholforbruk. Din skåre er veldig lav og det ser ut som at du ikke har behov for å delta i eBehandling alkohol. Hvis du er 65 år eller eldre, har somatiske tilleggslidelser og/eller bruker vanedannende medikamenter/sovemedisiner kan det være lurt å endre på drikkemønster selv om du skårer lavt. Skulle du føle behov for hjelp ber vi deg snakke med en fagperson.
Din skåre viser at du kan ha nytte av eBehandling alkohol. Dersom du ønsker å prøve ut eBehandling alkohol finner du informasjon om hvordan du går frem lenger opp på denne siden.
Din skåre viser at du har et høyt alkoholforbruk. Dersom du har et sterkt ønske om å endre på dette, kan det være at eBehandling alkohol kan være til nytte for deg. Dersom du ønsker å prøve ut eBehandling alkohol finner du informasjon om hvordan du går frem lenger opp på denne siden.
Din skåre viser at du har et svært høyt alkoholforbruk. Dersom du likevel ønsker å prøve ut eBehandling alkohol, vil vi anbefale deg å ha en samtale med en behandler for å vurdere om veiledet internettbehandling er tilstrekkelig for deg. Du kan be fastlegen din om en henvisning.