Behandling
Rehabilitering - Kognitiv rehabilitering i gruppe etter ervervet hjerneskade
Kognitiv rehabilitering i gruppe er et senfasetilbud med fokus på mestring av endret livssituasjon. De fleste som har fått en hjerneskade etter en ulykke, hjerneslag eller lignende, vil oppleve nedsatt funksjon og endringer i hverdagen. Det å leve med en slik skade kan være utfordrende, også etter flere år.
Mange med en ervervet hjerneskade, for eksempel etter et hjerneslag eller en traumatisk hjerneskade, vil oppleve at skaden påvirker hvordan man fungerer i hverdagen. Kognitive og psykiske endringer kan for mange fortone seg som et «usynlig handikap», som ofte ikke blir tatt opp eller forstått verken av helsepersonell eller pårørende. Det å leve med en slik skade kan være utfordrende, også flere år etter skaden.
Hva er kognitiv funksjon?
Kognitiv funksjon omhandler ulike hjernefunksjoner som omfatter sanseoppfattelse (persepsjon), konsentrasjon og oppmerksomhet, hukommelse, problemløsning, reguleringsfunksjoner (kontroll over følelser, atferd, impulser, planlegging og organisering) og språk. Økt trøttbarhet og fatique er ofte en del av de usynlige utfordringene, og kan påvirke både fysiske og kognitive funksjoner.
Følelsesmessige endringer er også vanlig etter en ervervet hjerneskade og kan påvirke rehabiliteringsprosessen i betydelig grad. Noen skyldes skade i nervebaner i hjernen som er involvert i regulering av følelsene. Andre endringer er naturlige psykososiale reaksjoner på de omfattende endringer og tilpasninger i levesett som personen må gjennomføre som følge av skaden. Det er naturlig å føle seg nedstemt, trist, motløs eller fortvilet etter å ha gjennomgått en hjerneskade. Selvfølelsen er ofte rammet. Mange opplever at de ikke lengre bestemmer over egen kropp, og et generelt tap av kontroll og selvstendighet. Usikkerhet og bekymringer for framtida, for helse, økonomi og familien, kan tynge situasjonen ytterligere.
Mål for oppholdet
Vårt mål med rehabiliteringsoppholdet er å bidra til at du og dine pårørende mestrer hverdagen, og kan oppnå et så rikt og meningsfullt liv som mulig med fysiske, kognitive og «usynlige symptomer». Gjennom deltakelse i ulike aktiviteter i gruppe og individuelt får du økt kunnskap om hjerneskade og følgevirkninger. Du vil lære nye ferdigheter og få verktøy for å takle situasjonen din og leve best mulig med plagene med utgangspunkt i dine egne verdier og konkrete mål. Du må kunne delta aktivt i både individuelle og gruppeaktiviteter. Siden tilbudet er for deg med senfølger etter en ervervet hjerneskade er det hensiktsmessig at du har gjort deg noen erfaringer med å leve med disse over en viss periode.
Henvisning og vurdering
Akuttsykehus, fastlege eller spesialist kan henvise til rehabiliteringen. Alle pasienter som søkes inn til kognitiv rehabilitering i senfase, blir innkalt til et intensivt kartleggingsopphold (tre dager), med mindre tilsvarende kartlegging allerede er gjort, for å:
- sikre standardisert undersøkelse
- vurdere om tilbudene på Kysthospitalet er aktuell for deg
- eventuelt starte med målsettingsarbeid
- vurdere og gi råd om kommunale/andre tilbud
Før
Vi ønsker at du tar med deg:
- Dokumentasjon fra tidligere utredning eller vurderinger
- Individuell plan, individuell opplæringsplan eller rehabiliteringsplan, dersom du har dette
- Oppdatert medisinliste skal medbringes ved innleggelse. Kontakt fastlegen din i forkant av oppholdet slik at han/hun sender deg din medisinliste. Ta med de medisinene du bruker i dag, i originalforpakning, slik at vi får en oversikt over din nåværende behandling og sikrer kontinuitet. Medisinene leveres sykepleier ved innleggelse. Under oppholdet dekkes legemidler av sykehuset og administreres av lege og sykepleier.
- Nødvendig medisinsk utstyr (ev kateter, stomiutstyr)
- Treningstøy, gode sko til aktivitet inne og ute, badetøy og yttertøy tilpasset årstiden. Håndklær får du hos oss
- Nødvendige hjelpemidler
Vi trenger informasjon om du har behov for:
- Spesialkost
- Tolk
- Spesielle hjelpemidler, som for eksempel spesialmadrass eller dusjstol
Gi beskjed i god tid og senest en uke før innleggelse.
Under
Hvordan foregår behandlingen?
Når du kommer til rehabilitering, blir du møtt av et tverrfaglig team. Alle vil gjøre sitt til at oppholdet blir tilpasset dine behov. I gruppeoppholdene får man tilbud om individuelle timer ved behov.
- Det er undervisning og veiledning individuelt og i gruppe
- Kunnskaps- og erfaringsutveksling, praktiske øvelser og trening individuelt og i gruppe ut fra din rehabiliteringsplan.
- Det meste av undervisning og veiledning skjer i grupper på 5-8 deltagere. Dagene er lagt opp som en arbeidsdag med aktivitet fra kl. 8.30–15.30. Kveldene er roligere og kan brukes til hvile eller egentrening.
- Veiledning i muligheter til tilpasning på arbeidsplassen, hjemme og i fritiden.
- Veiledning i rettigheter, plikter og økonomiske forhold.
Hvor lenge foregår rehabiliteringen
Rehabiliteringstilbudet forutsetter en grundig kartlegging. Tilbudet består av tre gruppesamlinger over en periode på 10 måneder. Det første oppholdet er på 8 dager + helg. Det neste er et oppfølgingsopphold på 5 dager, som tilbys ca. 8 uker etter det første oppholdet. Det tredje og siste oppholdet er på 3 dager og ca 10 måneder etter det første oppholdet.
Imellom oppholdene jobber du systematisk med å ta i bruk nye verktøy mot de målene du setter deg. Om du er i arbeid er det svært nyttig å kunne tilrettelegge for bruk av arbeidsplassen og jobbaktiviteter som aktive ingredienser i rehabiliteringsplanen. Det er derfor ikke nødvendig med sykemelding med unntak av de dagene du er innlagt som pasient på avdelingen.
Innleggelse
Målet for innleggelsesdagen er å sørge for at du blir ivaretatt og tatt imot på en faglig og forsvarlig måte. Du vil få:
- Innkomstsamtale med lege
- En kontaktperson
- Innkomstsamtale og gjennomgang med sykepleier av praktiske rutiner i avdelingen som måltider, brannrutiner og annet
- Bli kjent med gruppedeltagerne
- Oppstart undervisning
Ditt tverrfaglige team
I tverrfaglig rehabilitering utføres og samordnes tiltak av et tverrfaglig team ledet av lege. Teamet blir satt sammen av ulike faggrupper etter behov og kan inkludere lege, sykepleier/hjelpepleier, fysioterapeut, ergoterapeut, idrettspedagog, logoped, sosionom, psykologspesialist og ortopediingeniør.
Rehabiliteringsprosessen
Et tverrfaglig team samarbeider med deg og eventuelt dine pårørende i rehabiliteringsprosessen. Sammen settes kortsiktige og langsiktige mål som er viktige for deg. Det er jevnlig målsettingsmøter for å sikre fremgang i rehabiliteringsprosessen.
Utskrivning
Teamet samarbeider med oppfølgende instans i din hjemkommune. I løpet av oppholdet forberedes utskrivning og oppfølging. Dette innebærer blant annet:
- Samtale med pårørende ved behov
- Ved behov for individuell plan (IP) vil vi varsle kommunens koordinerende enhet for habilitering og rehabilitering
- Eventuelt samarbeidsmøte med oppfølgende instans ved behov. Vi benytter også tele og video kommunikasjon
- Eventuelle tilpasninger i hjemmet i samarbeid med hjemkommune
- Utskrivningsmøte med lege og eventuelt andre sentrale personer i det tverrfaglige teamet
Tilbud til pårørende
Det avholdes to samlinger med pårørende i løpet av de tre gruppeoppholdene. Deltakelse kan bestå av nettverksmøter, samtaler underveis, tilretteleggingstiltak i hjemmet samt ev deltakelse/involvering i spesifikke rehabiliteringstiltak.
Barn som pårørende kan få tilbud om individuelle samtaler ut fra behov og om familien ønsker det.
Det er ikke faste besøkstider, men vi ber om at besøk legges utenom aktivitetstimer, hviletid og måltider.
For pårørende som ønsker å overnatte finnes det tre rom til utleie ved sykehuset.
Etter
Kognitiv rehabilitering er en prosess som fortsetter også etter at pasienten er skrevet ut fra avdelingen. Epikrise sendes fastlege og tverrfaglig rapport sendes med pasientens samtykke til oppfølgende instanser. Fastlegen eller pasientansvarlig lege under oppholdet kan henvise til videre oppfølging.
Kontakt
Kysthospitalet, Stavern
Nevrologisk rehabiliteringsseksjon, Kysthospitalet
Kysthospitalet, Stavern
Kysthospitalveien 61
3294 Stavern