Tykk- og endetarmskreft
Tarmkreft er ondartet svulst i tykk- eller endetarmen. Sykdommen behandles som regel med kirurgi. Dersom kreften har spredt seg vil gjerne cellegift, sammen med strålebehandling, være aktuelt som tilleggsbehandling.
Henvisning og vurdering
Når fastlegen har mistanke om kreft skal du bli henvist direkte til et pakkeforløp for kreft. Et pakkeforløp er et standardisert pasientforløp som beskriver organiseringen av utredning og behandling, kommunikasjon/dialog med deg og dine pårørende, samt ansvarsplassering og konkrete forløpstider.
Pasientinformasjon om pakkeforløp (helsedirektoratet.no)
Forløpskoordinatoren sørger for å sette opp timene du skal ha i utredningen.
Utredning
I løpet av utredningen gjennomføres ulike undersøkelser og prøver for å avklare om du har kreft eller ikke. Hvilke undersøkelser som er aktuelle varierer fra person til person, men de fleste gjennomgår koloskopi (undersøkelse av tarmen ved hjelp av et skop, som er et bøyelig rør med lys/kamera i enden). Ved koloskopi tar vi også en vevsprøve. Vi tar også en rekke blodprøver. Ved endetarmskreft blir det også tatt en MR-undersøkelse. Du blir informert underveis om hvilke undersøkelser som er nødvendige i ditt tilfelle.
Når resultatene fra undersøkelsene og prøvene er klare, vil vi som oftest kunne avklare om du har kreft eller ikke, og i såfall hvilken type, og om det er spredning eller ikke. Hvis du ikke har kreft, avslutter vi pakkeforløpet.
Pasientinformasjon - Utredning ved mistanke om tykk- og endetarmskreft (helsedirektoratet.no)
Rektoskopi gjøres for å finne avstanden fra endetarmsåpningen til nedre kant av svulsten. Dette gjøres for å få mest mulig riktig informasjon før en eventuell operasjon.
Pakkeforløp hjem
Behandling
Hvis du har kreft, planlegges nå hvilken behandling som er best for deg. Beslutning om din behandling tas i samråd med deg, vanligvis basert på vurdering i et tverrfaglig team-møte.
For pasienter med tykk- eller endetarmskreft vil som regel en eller flere av følgende behandlingsalternativer være aktuelle: operasjon, cellegift og/eller stråleterapi. Operasjon er den vanligste behandlingen. Noen vil få cellegift og/ eller strålebehandling i tillegg eller som eneste behandling.
Hvis du har kreft, planlegger vi hvilken behandling som er best for deg. Beslutning om behandlingen tar vi i samråd med deg, vanligvis basert på vurdering fra et team med ulike spesialister på sykehuset (tverrfaglig team).
Det finnes flere mulige behandlinger. Hvilken som er best for deg kan du og helsepersonell komme frem til sammen. Dette kalles samvalg. Å være med og bestemme er en rettighet du har.
- Hvilke alternativer har jeg?
- Hva er de mulige fordelene og ulempene ved disse alternativene?
- Hvor sannsynlig er det at disse fordelene og ulempene vil gjelde for meg?
Den primære behandlingen ved tykktarmskreft og endetarmskreft er kirurgi.
Kombinert stråle- og cellegiftbehandling før operasjon
Endetarmskreft – tilbakelegging av tarm
Pasientfilmer
Filmen består av fem kapitler – anatomi, opphav, før operasjonen, operasjonen og til slutt etter operasjonen. Anatomidelen beskriver hvordan tykktarmen er oppbygd for å gi pasienten en grunnleggende oversikt over anatomien. I kapittelet om opphav beskrives årsakene til at det oppstår kreft og polypper i tykktarmen, symptomene på dette og hvilke behandlinger som tilbys.
Selve operasjonen visualiseres med 3D-animasjon for å forklare hvordan inngrepet kommer til å foregå. Pasienten får også informasjon rundt bandasje og lokalbedøvelse som gis i forbindelse med såret etter inngrepet. I det siste kapittelet gis det informasjon om blant annet smertestillende preparater etter operasjonen, men også sykmeldings- og rehabiliteringstid.
Stomipleie
Filmen består av to kapitler – Hva er en stomi? Bytte og tømming av stomipose. "Hva en en stomi?" beskriver hva en stomi er og hvor den kan lokaliseres. Det siste kapittelet forklarer hvordan du tar vare på stomien din regelmessig.
Cellegift og strålebehandling etter operasjon
Ved begge krefttypene kan det være aktuelt å behandle med cellegift og/eller stråling etter operasjon.
Sårene må være tilstrekkelig grodd før oppstart, så behandlingen starter 4 - 6 uker etter operasjonen. Du vil få utdelt egen informasjon fra kreftavdelingen hvis tilleggsbehandling er aktuelt for deg.
Lindrende behandling
Ved langtkommen kreft hvor sykdommen ikke kan helbredes, finnes det nå en rekke muligheter til livsforlengende behandling, samt bedre forebygging av symptomer lindring. Mange kan leve bra i lang tid med kreft som har spredt seg.
Kliniske studier
10 kliniske studier er åpne for rekruttering. Sammen med legen din kan du vurdere om en klinisk studie er aktuell for deg.
- Tykk- eller endertarmskreft med spredning til leveren - levertransplantasjon (SECAIII)
- Utprøving av levertransplantasjon ved tykk- eller endetarmskreft
- Persontilpasset behandling for tykk- og endetarmskreft med spredning
- Kombinasjoner av kjemoterapi, kjemoradioterapi og kirurgi ved lokalt tilbakefall av endetarmskreft
- Bedre ernæring til pasienter med livmorhals-, lunge- eller tarmkreft
- Sammenligning av ablasjonsbehandling og operasjon av levermetstaser fra tykk- og endetarmskreft
- Tykk- og endetarmskreft - BM7PE immunotoksin ved spredning
- IMPRESS Norway
- Pembrolizumab pluss standard intensitets-modulert strålebehandling ved plateepitelkarsinom i anus
- Overføring av tarmflora til kreftpasienter som ikke har effekt av immunterapi
Oppfølging
Rehabilitering og mestring ved kreftsykdom
Vær oppmerksom
Ved ett av disse symptomene skal du kontakte legevakten eller ringe 113.
- Oppkast
- Forstoppelse
- Høy feber
- Sterke magesmerter
Kontakt
Tønsberg
Gastromedisinsk poliklinikk
Oppmøtested
Vennligst møt opp i bygg C, 2. etasje.
Du kan selv registrere oppmøte når du kommer til sykehuset. Da trenger du ikke henvende deg i ekspedisjonen. Oppmøte bekreftes med BankID. Hvis vi har registrert mobiltelefonnummeret ditt får du SMS med lenke før timen. Du vil også motta SMS med beskjed om hvilket behandlingsrom du skal gå til og om betaling fra avsender «SiV».
Trenger du hjelp eller ikke ønsker å sjekke inn elektronisk, henvender du deg i ekspedisjonen i poliklinikken.
Tønsberg
Halfdan Wilhelmsens allé 17
3116 Tønsberg