Rehabilitering - gruppeopphold intensiv arm- og håndtrening
Vi tilbyr rehabilitering i gruppe for personer med nedsatt funksjon i arm og/eller hånd etter gjennomgått ervervet hjerneskade (eksempelvis hjerneslag, hjernehinneblødning, traumatisk hjerneskade eller hjernetumor). Treningen blir individuelt tilpasset og det legges til rette for at du skal kunne utvikle ditt potensiale for aktivitet og deltakelse på områder som egenomsorg, fritidsaktiviteter, familieliv, utdanning, arbeidsliv og samfunnsliv.
Gruppeoppholdet egner seg for deg som ønsker en aktiv hverdag, men som opplever at en redusert funksjon i arm og/eller hånd vanskeliggjør gjennomføring av noen eller flere daglige aktiviteter. I tillegg til det å bedre arm/håndfunksjon i henhold til individuelle målsetninger, har gruppeoppholdet fokus på erfaringsutveksling, samt det å øke inspirasjon og motivasjon til videre arm- og håndtrening også etter endt opphold.
Organiseringen av gruppeoppholdet:
- 1 ukes innleggelse (mandag til fredag) med individuelt tilpasset trening 3-4 timer daglig i tillegg til egentrening på kveld.
- 3-4 ukers hjemmetrening med individuelt tilpasset treningsprogram.
- 1 ukes innleggelse (mandag til fredag) med individuelt tilpasset trening 3-4 timer daglig i tillegg til egentrening på kveld.
Treningsformen er intensiv, og i tillegg til å være motivert bør du ha tanker om at du har kapasitet og utholdenhet til å gjennomføre det ovennevnte. For å kunne søke om deltakelse i dette gruppeoppholdet må du ha begynnende bevegelse i skulder/arm/hånd.
Avdelingen arrangerer tre-fire grupper i året for arm- og håndtrening. Ventetid for deltagelse vil variere noe, og avhenger blant annet av henvisningsdato opp mot neste planlagte gruppe, samt antall aktuelle søkere.
Henvisning og vurdering
Alle leger kan henvise pasienter til programmet. I noen tilfeller tas pasienten inn til en poliklinikk for å vurdere rehabiliteringspotensial og veien videre. Ved poliklinisk vurdering betales en egenandel.
Tilbudet gjelder i hovedsak pasienter fra helseregion Sør-Øst.
Før
Vi ønsker at du tar med deg:
- Dokumentasjon fra tidligere utredning eller vurderinger
- Individuell plan, individuell opplæringsplan eller rehabiliteringsplan, dersom du har dette
- Nødvendig medisinsk utstyr (eventuelt kateter, stomiutstyr)
- Treningstøy, gode sko til aktivitet inne og ute, badetøy og yttertøy tilpasset årstiden
- Nødvendige hjelpemidler
Vi trenger informasjon om:
- Du har behov for spesialkost eller tolk. Da må du si ifra om dette i god tid og senest en uke før innleggelse
- Du har behov for spesielle hjelpemidler, som for eksempel spesialmadrass eller dusjstol
- For å få optimalt utbytte av gruppeoppholdet, er det fint om du tenker gjennom hva du ønsker å få ut av oppholdet. I forkant av første opphold vil du få tilsendt brev med vedlagte skjema som vi ønsker at du fyller ut. Dette inkluderer målsetninger for oppholdene, samt en beskrivelse av i hvor stor grad du bruker din affiserte arm/hånd gjennom dagen.
Medisiner
Oppdatert medisinliste skal medbringes ved innleggelse. Kontakt fastlegen din i forkant av oppholdet slik at han/hun sender deg din medisinliste.
Ta med de medisinene du bruker i dag i originalforpakning slik at vi får en oversikt over din nåværende behandling og sikrer kontinuitet. Medisinene leveres sykepleier ved innleggelse. Under oppholdet dekkes legemidler av sykehuset og administreres av lege og sykepleier.
Under
Det gjennomføres kartleggingstester ved innkomst og utreise for å evaluere effekt av treningen. Du setter selv mål for treningsoppholdet som er veiledende for de individuelt tilpassede treningsprogrammene du får utlevert gjennom de to ukene du er innlagt, samt hjemmetreningen.
På dagtid trener du i gruppe bestående av 5-6 personer, med veiledning fra et tverrfaglig team bestående av fysioterapeut, ergoterapeut, sykepleier og idrettspedagog. I tillegg til den spesifikke arm/håndtreningen tilbys det generell fysisk trening med fokus på styrke og utholdenhet, trening med fokus på deltakelse i daglige aktiviteter samt daglig temabasert undervisning. På ettermiddagen gjennomfører dere egentrening.
Mellom gruppeoppholdene (3-4 uker) jobber du systematisk med å ta i bruk nye verktøy for de målene du setter deg. Du oppfordres til å bruke armen/hånden i de daglige gjøremålene hjemme, og gjennomføre egentrenings- og uttøyningsprogram som du har fått på gruppeoppholdet.
Involvering av pårørende
Pårørende er velkomne til å delta aktivt i rehabiliteringsprosessen, der pasienten selv ønsker det. Deltakelse kan bestå av samtaler underveis, tilretteleggingstiltak i hjemmet samt eventuelt deltakelse/involvering i spesifikke rehabiliteringstiltak.
For pårørende som ønsker å overnatte finnes det tre rom til utleie ved sykehuset.
Tilbud til pårørende
Pårørende kan ved behov og etter kapasitet få tilbud om individuelle støttesamtaler ved klinikken og/eller bistand til å finne egnet tilbud lokalt. Det er også mulighet for samtale med likeperson for pårørende.
Utskrivning
- Det tilbys samtale med representanter fra det tverrfaglige teamet ved utskrivelse i uke 1. Lege kan delta om ønskelig.
- Det tilbys samtale med representanter fra det tverrfaglige teamet og lege ved utskrivelse i uke 2.
Etter
Etter gjennomført treningsopphold vil det sendes ut epikrise og en tverrfaglig rehabiliteringsrapport til henviser med kopi til deg.
Du vil også få med deg kopier av alle treningsprogram hjem. Ved behov vil vi oppfordre deg til jevnlig bruk av kommunalt ergoterapi-/fysioterapitilbud som oppfølging av treningen.
Kontakt
Kysthospitalet, Stavern
Nevrologisk rehabiliteringsseksjon, Kysthospitalet
Ventetid: 8 uker
Ventetid: 8 uker
Kontakt Nevrologisk rehabiliteringsseksjon, KysthospitaletKysthospitalet, Stavern
Kysthospitalveien 61
3294 Stavern