Rehabilitering – Funksjonelle nevrologiske symptomer
Målgruppen for rehabiliteringen er voksne som er plaget med funksjonelle nevrologiske symptomer, som gir redusert funksjonsnivå. Tilbudet retter seg til pasienter med funksjonelle gangvansker og pasienter med funksjonelle pareser/nedsatt kraft i ekstremiteter. Tilbudet egner seg best der den primære utfordringen er det motoriske funksjonelle symptomet.
Tilbudet vurderes som lite egnet der det funksjonelle symptomet er sekundært til en psykiatrisk lidelse og/eller det foreligger psykiatrisk komorbiditet av en slik grad at en psykoedukativ tilnærming ses som lite hensiktsmessig. Tilbudet er heller ikke egnet der det motoriske symptomet i stor grad er sekundært til en annen symptomproblematikk (for eksempel smerter, slitenhet eller svimmelhet).
Det gjennomføres en kartleggingspoliklinikk for å vurdere hensiktsmessig tilnærming og eventuelt behov for døgntilbud. Døgnoppholdene strekker seg over 5-10 dager og består av en fysisk rettet tilnærming i kombinasjon med psykoedukasjon.
Henvisning og vurdering
Akuttsykehus, fastlege eller spesialist kan henvise til rehabiliteringen. Diagnosen må være stilt før pasienten henvises til rehabilitering.
Henvisningen vurderes av en spesialist i fysikalsk medisin og rehabilitering, som tar stilling til om det er behov for en poliklinisk konsultasjon for å avklare problemstilling, forventinger, riktig tilnærming og lengde på et eventuelt døgnopphold. Ved poliklinisk vurdering betales en egenandel.
Før
Vi ønsker at du tar med deg:
- dokumentasjon fra tidligere utredning eller vurderinger
- individuell plan, individuell opplæringsplan eller rehabiliteringsplan, dersom du har dette
- nødvendig medisinsk utstyr (for eksempel utstyr som kateter og stomiutstyr)
- treningstøy, gode sko til aktivitet inne og ute, badetøy og yttertøy tilpasset årstiden
- nødvendige hjelpemidler
Vi trenger informasjon om du har behov for:
- spesialkost eller tolk (gi beskjed om dette i god tid, senest en uke før innleggelse)
- spesielle hjelpemidler, som for eksempel spesialmadrass eller dusjstol
Skole
Før innleggelsen får barn/ungdom og pårørende tilsendt søknadsskjema for opplæringstiltak under sykehusoppholdet. Vi har egen lærer fra SMI-skolen og skoletimer er en del av barnets/ungdommens timeplan. Skolen for sosialmedisinske institusjoner (SMI-skolen) ivaretar fylkeskommunens ansvar for å gi undervisning til elever i institusjon.
Medisiner
Ta med deg oppdatert medisinliste ved innleggelse. Kontakt fastlegen din før oppholdet slik at han/hun sender deg medisinlisten din.
Ta med medisinene du bruker i dag i originalforpakning, slik at vi får en oversikt over din nåværende behandling og sikrer kontinuitet. Medisinene leveres til sykepleier ved innleggelse. Under oppholdet dekkes legemidler av sykehuset og administreres av lege og sykepleier.
Under
Rehabiliteringsprosessen
Et tverrfaglig team samarbeider med deg og dine pårørende i rehabiliteringsprosessen. Sammen med deg definerer vi de kortsiktige og langsiktige målene som er viktige for deg, disse dokumenteres i rehabiliteringsplanen. Det er jevnlig målsettingsmøter for å sikre fremgang i prosessen. Du får en individuelt tilpasset timeplan med terapitimer og aktiviteter/avtaler. Pårørende kan gjerne delta på møter dersom du ønsker det.
Sentrale mål for rehabiliteringen er at du:
- tilegner deg kunnskap om funksjonelle nevrologiske symptomer via den forklaringsmodell som innholdet i rehabiliteringstilbudet er basert på
- aktivt bidrar til å gjenopprette funksjon og normalisering av bevegelsesmønster
Din egeninnsats i rehabiliteringen er veldig viktig. Rehabilitering foregår fra du våkner om morgenen til du legger deg om kvelden. Teamet vil bistå og veilede deg om dette.
Tverrfaglig team
I tverrfaglig rehabilitering utføres og samordnes tiltak av et tverrfaglig team ledet av lege. Teamet blir satt sammen av ulike faggrupper etter dine behov og kan bestå av lege, sykepleier/hjelpepleier, fysioterapeut, ergoterapeut, idrettspedagog, sosionom og psykologspesialist.
Sykepleiere, hjelpepleiere og lege er tilgjengelige hele døgnet. Fysioterapi-, ergoterapi- og idrettspedagogtilbudet avhenger av omfanget av skaden, eventuelle restriksjoner og i hvilken fase av rehabiliteringen du er. Timeavtaler med sosionom og psykolog avtales etter individuelle behov.
Utskrivning
Lengden på et rehabiliteringsopphold varierer. Du vil få en antatt lengde på oppholdet under første målmøte. Den foreslåtte lengden på oppholdet vil vurderes og kan justeres underveis. Teamet samarbeider med oppfølgende instans i din hjemkommune. Når det er medisinsk forsvarlig, oppfordres du til å reise hjem på permisjon. Det er viktig for den videre rehabiliteringen å undersøke hvordan du fungerer hjemme.
I løpet av oppholdet forberedes utskrivning og oppfølging. Dette innebærer blant annet:
- møte med pårørende
- ved behov for individuell plan (IP) vil vi varsle kommunens koordinerende enhet for habilitering og rehabilitering
- samarbeidsmøte med oppfølgende instans ved behov
- videre rehabilitering i annen institusjon eller kommunal oppfølging avklares
- utskrivningsmøte med lege og ev andre sentrale personer i det tverrfaglige teamet
Involvering av pårørende
Pårørende er velkomne til å delta aktivt i rehabiliteringsprosessen, dersom du ønsker det. Deltakelse kan bestå av møter, samtaler underveis, deltakelse/involvering i spesifikke rehabiliteringstiltak.
For pårørende som ønsker å overnatte finnes det rom til utleie ved sykehuset.
Tilbud til pårørende
Pårørende kan ved behov og etter kapasitet få tilbud om individuelle støttesamtaler.
Kliniske studier
1 klinisk studie er åpen for rekruttering. Sammen med legen din kan du vurdere om en klinisk studie er aktuell for deg.
Se flere kliniske studierEtter
Rehabilitering ved funksjonelle nevrologiske symptomer er en prosess som fortsetter også etter at du er skrevet ut fra avdelingen. Epikrise sendes fastlege og tverrfaglig rapport sendes med ditt samtykke til oppfølgende instanser. Fastlegen eller pasientansvarlig lege under oppholdet kan henvise til videre oppfølging.
Kontakt
Kysthospitalet, Stavern
Rehabiliteringsseksjon, Kysthospitalet
Kysthospitalet, Stavern
Kysthospitalveien 61
3294 Stavern