Prostatakreft - kirugi
Ved prostatakreftoperasjoner fjernes kreftsvulsten sammen med hele prostatakjertelen. Operasjonen kan gjøres som åpen kirurgi eller robotassistert. Sykehuset i Vestfold tilbyr begge alternativer.
Ved operasjon for prostatakreft fjernes hele prostatakjertelen med omgivende vevskapsel, såkallt radikal prostatectomi. Urinrøret må da samtidig kuttes over og skjøtes. Dette i motsetning til prostataoperasjoner for vannlatningsproblemer der deler av prostatakjertelen står igjen og urinrøret ikke kuttes over under operasjonen.
Operasjonsprosedyren er svært standardisert, men tilpassesavhengig av kreftsvulstens størrelse, beliggenhet og agressivitet. I de aller fleste tilfellene fjernes også en del lymfeknuter i bekkenet under operasjonen. Der det ansees som trygt gjøres det såkallt nervesparende kirurgi, for å minimere bivirkninger i form av inkontinens og ereksjonssvikt etter behandlingen.
Før
Informasjon om operasjonen får du på poliklinikken. Du kan gjerne ha med deg pårørende til denne timen. Du får også innkallelse til en forberedende dag på preoperativ poliklinikk.
Denne dagen skal du:
- snakke med sykepleier
- ta blodprøver
- eventuelt ha samtale med operatør / overlege (de fleste har hatt samtale tidligere på prostatakreftpoliklinikken)
- få informasjon av fysioterapeut om bekkenbunnstrening
- ha samtale med anestesilege eller anestesisykepleier
- eventuelt gjennomføre andre undersøkelser
- ta med urinprøve
Tarmtømming i forkant av operasjon
Kvelden før operasjonen må du ta et lite klyster (klyx-120 ml). Dette får du kjøpt på apotek.
Ernæring og faste i forbindelse med operasjon
Du skal faste seks timer før oppmøte. Det innebærer at du ikke må innta fast føde eller drikke som inneholder fett (melk, buljong) eller fruktkjøtt.
Inntil to timer før oppmøte kan du røyke/bruke snus, drikke klare væsker (kaffe og te uten melk, vann, saft, brus, juice uten fruktkjøtt), samt bruke pastiller og tyggegummi.
Det ønskelig at du tar pre operativ næringsdrikk før operasjon for at kroppen din skal være godt ernært i forkant av operasjonen. Dette vil du få informasjon om på poliklinikk preoperativt.
Røyking og daglig inntak av alkohol gir en økt risiko for komplikasjoner etter operasjonen. Blant annet kan røyking forsinke sårtilhelingen. Hvis du røyker, bør du vurdere å slutte eller å gå til innkjøp av røykeplaster for bruk i tiden rundt operasjonen.
Hygiene
God hygiene er vesentlig for å unngå infeksjoner. Det er derfor viktig at du dusjer kvelden før og om morgenen operasjonsdagen med flytende såpe og sjampo.
Husk kortklipte negler. Fjern kosmetikk, smykker, piercing, neglelakk og kunstige negler før du går i dusjen.
Bruk rent sengetøy etter kveldsdusjen og rene klær etter morgendusjen.
Det er viktig at du ikke barberer deg nedentil 14. dager før operasjon.
Oppmøte
Du vil bli tatt i mot av sykepleier som skal klargjøre deg til operasjon. Dette innebærer:
- Du får navnebånd
- Det tas blodprøver hvis det skulle være behov for det
- Du får smertestillende en stund før du skal inn til operasjon
- Du får tildelt seng
- Det blir lagt inn en nål i armen din med tanke på at du faster. Hvis det blir litt ventetid, vil du få væske.
I innkallingsbrevet får du beskjed om å møte til et visst klokkeslett, dette er et oppmøtetidspunkt og ikke operasjonstidspunkt. Når du ankommer vil du få beskjed om når du skal inn til operasjon.
En stund før du kjøres til operasjon, vil du få smertestillende og beroligende medisin med litt vann. Da er det viktig at du har pusset tennene og tømt urinblæren.
Under
På operasjonsavdelingen vil du møte operasjonssykepleier og anestesisykepleier. Under operasjonen blir det lagt inn et kateter til urinblæra. Det er et mykt gummirør som går via urinrøret til blæren. Dette kateteret skal du ha i ca. 10 dager etter operasjonen.
Prostata fjernes med den grad av omliggende vev som kreftens stadium tilsier. I de aller fleste tilfeller fjernes også alle lymfeknutene i bestemte områder i bekkenet som en del av operasjonen. Etter at prostata er løsnet, sys blæren til urinrøret og kateteret legges inn på nytt. Prostata tas ut og sendes til undersøkelse. Huden lukkes med klips som kan fjernes etter 10 - 14 dager.
Etter
Etter operasjonen blir du liggende på overvåkningsavdelingen i noen timer før du kjøres til sengepost.
Smertelindring
Det er normalt å ha noe smerter etter en operasjon, spesielt ved bevegelse. Du vil få smertestillende tabletter. For å få til en god smertebehandling er det viktig at du gir oss tilbakemelding dersom du har behov for mer smertestillende.
Ernæring
I tillegg til intravenøs væske, oppfordres du til å drikke godt og hvis du ikke er kvalm kan du få et lett måltid på kvelden operasjonsdagen.
Mobilisering / fysisk aktivitet
God smertelindring gjør at det er mulig å være fysisk aktiv selv om du er nyoperert. Aktivitet er avgjørende for at du skal komme deg raskt etter operasjonen.
Allerede operasjonsdagen kan du få hjelp til å komme opp av senga og evt. sitte oppe. Pleiere vil følge opp i forhold til mobilisering.
Hva skjer når du er fysisk aktiv:
- Du puster dypere og forebygger lungebetennelse
- Matlyst og fordøyelse kommer raskere i gang
- Sårene gror bedre fordi blodsirkulasjonen øker
- Bevegelse stimulerer blodsirkulasjonen og forebygger blodpropp
Første dagen etter operasjonen
Det vil bli tatt blodprøver og foretatt inspeksjon av operasjonssår. Tidspunkt for hjemreise er basert på en medisinsk vurdering. De fleste reiser 1 - 2 dager etter operasjonen.
Kateterstell
Blærekateteret skal du ha i 10-14 dager etter operasjonen, slik at skjøten mellom urinrøret og urinblæren får mest mulig «ro» i tilhelingsprossessen. Dette medfører at du må reise hjem med kateter. Du vil få mer informasjon om dette før du reiser hjem.
Vær oppmerksom
Kontakt avdelingen om du får noen av disse plagene:
- tung pust
- blødning i såret
- væsking fra såret
- økende hevelse, rødhet eller smerte fra såret
- økende hevelse i ett eller begge beina
- sykdomsfølelse/nedsatt allmenntilstand
- svimmelhet eller besvimelse
- feber
Blir du akutt syk, ring 113.
Kontakt
Tønsberg
ØNH, urologi- og karkirurgisk post
Oppmøtested
ØNH, urologi- og karkirurgisk post er i bygg C, 6. etasje.
Gå inn hovedinngangen og ta til høyre. Ta trapp eller heis til sjette etasje. Følg skiltene til og henvend deg i ekspedisjonen.
Besøkstider
- I dag 17:00 - 19:00
Tønsberg
Halfdan Wilhelmsens allé 17
3116 Tønsberg