Diagnose
Gallestein
Gallestein er små steiner som dannes i galleblæren. Gallestein er vanlig, men kan være smertefullt. Når gallestein skader/irriterer galleblæreveggen, kan galleblæren bli betent. Da er det vanlig å fjerne galleblæren med en operasjon.
Henvisning og vurdering
For å få behandling i spesialisthelsetjenesten trenger du henvisning. Fastlegen er den som oftest henviser. I noen tilfeller kan annet helsepersonell henvise deg, for eksempel til bildeundersøkelser (MR, CT eller røntgen).
Når vi har mottatt henvisningen, vil du få svar på om du har rett til utredning og behandling i spesialisthelsetjenesten.
Utredning
Din beskrivelse av plagene, resultater av blodprøver og funn ved ultralydundersøkelse danner grunnlaget for kirurgens anbefaling om eventuell operasjon. Har du hatt betennelse i galleblæren og/eller andre komplikasjoner som skyldes gallestein (bukspyttkjertelbetennelse, stein på vandring i gallegangen), vil kirurgen som regel anbefale operasjon.
Det kan bli nødvendig med en spesiell MR-undersøkelse av gallegangen, for å lokalisere steiner.
Under
De fleste pasienter kan behandles med dagkirurgisk behandling. Da møter du fastende om morgenen og kan reise hjem noen timer etter operasjonen. Spesielle forhold kan gjøre at noen pasienter må være innlagt både før og etter operasjonen.
Oppfølging
Det er ingen rutinemessig kontroll hos kirurg eller hos fastlege etter operasjon, men det blir gitt individuell oppfølging tilpasset ditt behov. Galleblæren som opereres ut, sendes til vevsundersøkelse ved behov.
Komplikasjoner
I forbindelse med alle operasjoner kan det oppstå blødning og infeksjon. Selv om dette skjer relativt sjelden, er det viktig å være oppmerksom på symptomene og ta kontakt med lege:
- blødning – svimmelhet, høy puls, tretthet og eventuelt økende magesmerter
- infeksjon – feber og smerte
-
gallelekkasje – I sjeldne tilfeller kan galle lekke ut i bukhulen. Dette gir sterke magesmerter.
-
brokk i hudåpningene
- betennelse i operasjonssår – kan ofte følges opp av fastlege
Vær oppmerksom
Ta kontakt med sykehuset dersom:
- du får økende eller nyoppståtte smerter første døgnet etter operasjonen
- du får feber
- allmenntilstanden er dårlig
- økende svimmelhet og høy puls
Kontakt
Tønsberg
Gastrokirurgisk poliklinikk
Oppmøtested
Gastrokirurgisk poliklinikk er en del av kirurgisk poliklinikk. Poliklinikken ligger i første etasje rett forbi resepsjonen ved hovedinngangen til sykehuset.Tønsberg
Halfdan Wilhelmsens allé 17
3116 Tønsberg