Fjerning av cyste på eggstokk
En cyste er en væskefylt blære som kan ses på overflaten av eggstokken. I forbindelse med den normale eggløsningen dannes en rekke mindre cyster (follikkelcyster). Men det er også andre årsaker til cystedannelse i eggstokkene.
Symptomer
Symptomer på at du har cyste på eggstokk er smerter, trykkfornemmelser, hyppig vannlating og økt magestørrelse.
Follikkelcyster, det vil se de som normalt dannes hver måned, observeres gjennom en eller to menstruasjonssykluser, og de fleste vil forsvinne av seg selv. Om cysten vokser eller endrer seg blir det aktuelt å operere. Får du akutte smerter, må du kontakte lege.
Cyster hos eldre kvinner kan ha noe større risiko for kreftutvikling.
Henvisning og vurdering
Legen henviser deg til utredning ved gynekologisk avdeling. Årsaken til dette er at du enten har symptomer eller det er utført undersøkelser som gir mistanke om cyste på eggstokk.
Utredning kan forventes innen 3 mnd. Dersom vi mistenker ondartet sykdom, skjer start av utredning innen 14 dager.
Før
Ved gynekologisk undersøkelse kan legen noen ganger kjenne cysten. For å bekrefte tilstanden, gjøres ultralyd av underlivet. Ved mistanke om unormal cyste, kan det være aktuelt å ta en prøve av cysten i forbindelse med ultralydundersøkelsen samt blodprøve.
Ved forundersøkelsen blir du informert om operasjonen. Dersom du bruker medisiner er det viktig at medisinlisten er oppdatert.
Faste
Før operasjonen/undersøkelsen må du faste. Hvis du ikke møter fastende, kan det hende vi må avlyse/utsette timen.
De siste 6 timene før operasjon/undersøkelse skal du ikke spise mat eller drikke melk/melkeprodukter. De siste 2 timene skal du unngå tyggegummi, drops, snus og røyk. Frem til 2 timer før kan du drikke klare væsker: Vann, saft, juice uten fruktkjøtt, brus, te og kaffe uten melk. Du kan svelge medisiner med et lite glass vann inntil 1 time før, og pusse tenner og skylle munnen når som helst.
- Mat og melk/melkeprodukter: Stoppes 6 timer før
- Klare væsker, tyggegummi, drops, røyk og snus: Stoppes 2 timer før
Hvis du likevel har spist eller drukket utenom de tidene som står her må personalet få vite det. Før enkelte inngrep skal du drikke en bestemt mengde næringsdrikk.
Hvis andre regler gjelder for deg, vil du få beskjed om dette
Under
Kikkhullsoperasjon (laparaskopi) er den vanligste metoden som benyttes for å operere cyste.
Operasjonsmetode/bedøvelse
Operasjonen foregår i narkose. Gjennom et lite snitt i navlen fører vi inn et rør som overfører bilder til en TV-skjerm. Vi lager også flere små innstikk i bukveggen til operasjons-instrumenter.
Hos kvinner før overgangsalderen vil man om mulig bare fjerne selve cysten - og bevare resten av eggstokken og funksjonen. Hvis det er usikkert om cysten er godartet, fjerner vi hele eggstokken. Etter overgangsalderen er ondartede cyster vanligere, og man bør fjerne hele eggstokken. Legen vil diskutere dette med deg før operasjonen.
Etter operasjonen skal du vanligvis opp av senga etter få timer for å redusere faren for blodpropp. Du kan reise hjem samme dag. Ved noen tilfeller må du bli 1-2 dager på sykehuset.
Etter
Dersom det er tatt prøve under operasjonen vil du bli kontaktet når svaret er klart og om det er aktuelt med oppfølging.
Du bør fortsette med smertestillende tabletter regelmessig de første 3 dagene, selv om du ikke har mye smerter. Etter noen dager, når smertene blir mindre, kan du redusere dosen og ta etter behov. Grad av smerter/ubehag etterpå er avhengig av hva som er gjort. Mange opplever ”luftsmerter" med vondt i skuldre/nakke, som kan vare i 1-2 dager.
Det er vanlig med en liten blødning fra skjeden i 1-4 uker. Samleie, bading og bruk av tampong bør utsettes til blødningen fra skjeden har stoppet.
Du kan være i vanlig aktivitet hjemme. Du må regne med å være fraværende fra arbeid i 3-7 dager avhengig av hva som er gjort og hvilket arbeid du har.
Vær oppmerksom
Hvis du får feber, kraftig blødning eller økende smerter, bør du ta kontakt med sykehuset. Det samme gjelder hvis du får hevelse i bena, smerter i brystet eller økende tungpust.
Ved enhver operasjon er det risiko for komplikasjoner, både under og etter operasjonen. Narkose/bedøvelse medfører også en liten risiko.
- Blødning og infeksjon kan forekomme. Skader på tarm, urinblære, urinledere eller nerver kan inntreffe, men svært sjelden.
- Blodpropp kan oppstå til tross for at en gir blodfortynnende medisin
Kontakt
Tønsberg
Gynekologisk poliklinikk
Oppmøtested
Tønsberg
Halfdan Wilhelmsens allé 17
3116 Tønsberg