Positive airway pressure
Positivt luftveistrykk (PAP)
Pustestopp under søvn (søvnapné), skyldes trange luftveier i nese og svelg (obstruktiv søvnapné/OSA). Den mest effektive behandlingen er PAP/CPAP levert av en kompressor koblet til nese/ansikt med en maske og luftslange. Det positive lufttrykket når frem til svelget og holder luftveiene åpne gjennom natten. Behandlingen krever egeninnsats for å etablere gode vaner. Dette innebærer daglig påmontering og rengjøring av utstyret. Mange trenger flere uker for å bli komfortable med behandlingen.
Behandling med PAP/CPAP reduserer risiko for hjerte- og karsykdom, særlig hos unge personer, og bedrer søvnighet og livskvalitet.
Før
Oppstarten av CPAP-behandling skjer vanligvis ved god opplæring og tilpasning av maske på sykehus på dagtid. Deretter prøver du utstyret hjemme noen netter, før neste oppfølging med justering av utstyret og oppklaring av spørsmål du har.
Under
Etter oppstart innkalles du til en evaluering hvor vi laster ned informasjon fra maskinen din.
Behandlingen varer vanligvis hele livet, men enkelte pasienter kan bli kvitt sykdommen ved livsstilsendring. Vellykket behandling er avhengig av at utstyret blir brukt minst 4 - 6 timer hver natt.
Hypoventilasjon
En mindre andel av pasienter med OSA har i tillegg hypoventilasjon. Dette betyr at du puster for svakt i forhold til kroppens behov, og dette forekommer særlig hos pasienter med betydelig overvekt. Tilstanden kalles da adipositas hypoventilasjonssyndrom (tidligere «Pickwick syndrom»).
Legen avdekker tilstanden ved å analysere nivået av karbondioksid i blodprøve. Dette blir behandlet enten med PAP/CPAP eller BIPAP (bilevel positive airway pressure). BIPAP er en mer avansert maskin som leverer luftstrøm til masken både på innpust og utpust.
BIPAP brukes også hos pasienter med sentral søvnapné (CSA).
Etter
Kontakt
Tønsberg
Øre-nese-halspoliklinikk
Oppmøtested
Vennligst møt opp i bygg H, 3. etasje. CPAP er også samme sted.
Du kan selv registrere oppmøte når du kommer til sykehuset. Da trenger du ikke henvende deg i ekspedisjonen. Oppmøte bekreftes med BankID. Hvis vi har registrert mobiltelefonnummeret ditt får du SMS med lenke før timen. Du vil også motta SMS med beskjed om hvilket behandlingsrom du skal gå til og om betaling fra avsender «SiV».
Trenger du hjelp eller ikke ønsker å sjekke inn elektronisk, henvender du deg i ekspedisjonen i poliklinikken.
Tønsberg
Halfdan Wilhelmsens allé 17
3116 Tønsberg