Diagnose
Overarmsbrudd
Brudd i overarmen kan oppstå flere plasser og deles derfor inn i tre kategorier: Brudd øverst i overarmen (brudd i skulder), brudd midt på overarmen (overarmskaftbrudd) og brudd nederst i overarmen.
Henvisning og vurdering
Ved mistanke om brudd etter mindre uhell kontakter du fastlege eller legevakt. Ved åpenbare bruddskader etter større uhell og ulykker ringer du 113.
Før
Dersom vi mistenker brudd, må det tas et røntgenbilde for å påvise eller avkrefte dette. Foruten brudd kan det også være skade på nerver eller kar.
Under
Overarmskaftbrudd blir vanligvis behandlet på poliklinikk. Der får du fatle og skinne. Feilstilling i bruddet aksepteres når det ikke har noen stor konsekvens for funksjonen i armen.
Dersom det er et åpent brudd, er det grunn til å operere. Da blir det vanligvis satt inn en plate eller nagle.
Ved brudd helt nederst i overarmen, gjerne inn mot albueleddet, er det viktig å få god stilling på dette. Det blir da vanligvis satt inn to plater som gjør bruddet så stabilt at du slipper gips. Det er viktig å komme i gang med bevegelsestrening så raskt som mulig. Da kan du unngå at albuen stivner.
Etter
Brudd i overarmen som ikke er operert følges opp med røntgen og klinisk kontroll etter 2, 6 og eventuelt 12 uker.
Dersom du får skinnebehandling, er det viktig at du beveger armen og strammer skinnen etter hvert som det er behov for det.
Vær oppmerksom
Noen ganger kommer det bakterier i operasjonssåret, noe som kan føre til en infeksjon. Tegn på infeksjon kan være rødhet, økende hevelse eller væske som siver ut fra såret. Smerter fra såret eller feber kan også være et tegn på infeksjon.
Dersom det oppstår infeksjon, er det viktig å kontakte avdelingen for videre utredning og oppfølging så snart som mulig.
Kontakt
Tønsberg
Ortopedisk poliklinikk, Tønsberg
Oppmøtested
Ortopedisk poliklinikk er i bygg L, 1. underetasje (-1). Gå inn hovedinngangen, og ta til venstre med en gang du kommer inn hovedinngangen. Følg skilt derfra.
Tønsberg
Halfdan Wilhelmsens allé 17
3116 Tønsberg