Bronkoskopi av lunger
Bronkoskopi
Bronkoskopi er en undersøkelse av de nedre luftveiene. Den utføres ved hjelp av en bøyelig slange med videokamera (bronkoskop). Undersøkelsen gjør ikke vondt, men noen kan oppleve den som litt ubehagelig.
Hvorfor gjennomføres undersøkelsen?
Før
Du skal møte fastende til undersøkelsen. Det betyr at du ikke kan spise, drikke, røyke eller snuse fra midnatt dagen før undersøkelsen.
Før undersøkelsen får du innlagt en kanyle (nål) i armen. Gjennom den kan vi eventuelt gi beroligende medikamenter.
Faste medisiner
Hvis du bruker blodfortynnende medisiner, må du gi beskjed til legen din i god tid før undersøkelsen. Legen vil gi deg beskjed hvis du må slutte å ta medisinene i en periode før undersøkelsen.
Under
Under undersøkelsen ligger du vanligvis på ryggen i en seng eller på en benk. På fingeren får du en liten klemme som måler surstoffinnholdet i blodet ditt. Hvis surstoffinnholdet går ned, får du ekstra surstoff gjennom en slange i nesen.
Legen fører bronkoskopet gjennom nese eller munn og ned i lungene. Derfra kan han eller hun undersøke slimhinnene i de største og mellomste luftveiene, og ta vevs- og celleprøver for videre undersøkelse. Det gjør ikke vondt å ta slike prøver.Slimhinnen i halsen blir bedøvd med lokalbedøvelse via bronkoskopet. Dette kan føre til forbigående hoste.
Du kan bli tungpustet under undersøkelsen, men det følger vi godt med på underveis slik at vi kan hjelpe deg dersom det skulle oppstå.
Etter
Etter undersøkelsen skal du fortsette å faste i to-tre timer og ta det med ro til bedøvelsen har sluttet å virke og svelgrefleksen er normal.
Du kan reise hjem samme dag som undersøkelsen er utført, men på grunn av medisinene du har fått, skal du ikke kjøre bil denne dagen.
Du vil få en timeavtale ved avdelingen for svar på prøvene, vanligvis etter ca. en uke. Da vil du også få informasjon om tilstanden din, og plan for eventuell videre utredning eller behandling.
Vær oppmerksom
- Hoste forekommer relativt hyppig.
- Noen kan oppleve en følelse av trykk eller kjenne en sårhet, men denne er kortvarig.
- Hvis det er tatt prøver kan det komme litt friskt blod i spyttet, men dette er ufarlig. Større blødninger forekommer svært sjelden.
- Noen får feber etter undersøkelsen. Denne går vanligvis fort over.
- Det forekommer sjelden skade på luftrør og lunger ved en bronkoskopi. Dersom det blir tatt prøver langt ute i lungen kan det en sjelden gang oppstå hull i lungen.
- Hvis det stadig kommer friskt blod i spyttet etter hjemkomst.
- Hvis feberen ikke har gått over til neste dag, eller du føler deg redusert.
Kontakt
Tønsberg
Lungepoliklinikk
Oppmøtested
Vennligst henvend deg i poliklinikkens ekspedisjon i bygg C, 5. etasje.Tønsberg
Halfdan Wilhelmsens allé 17
3116 Tønsberg