Informasjon til pasienter og pårørende ved DPS Vestfold
Hjelp deg selv i ventetiden
Vi vet at ventetiden kan være utfordrende, men dette kan også være en tid hvor man kan gjøre noen grep selv for å forhindre forverring. Her har vi har noen tips og råd for hva du kan fokusere på i ventetiden.
Søvn er den viktigste faktoren vi har for å holde en stabil psykisk helse. Det å slite med søvn er utrolig krevende. Her er noen tips:
- Prøve å holde en stabil døgnrytme, legge seg til samme tid, og stå opp til samme tid, selv i helger. Da vil du over tid få en mer stabil døgnrytme.
- Hvis man sliter med mange oppvåkninger, og ikke får sove igjen, kan det være lurt å gjøre noe annet en stund. Avbryte det å ligge å vri seg i sengen uten å klare å få sove. Da kan man gjøre noe annet en liten stund, som for eksempel å gå ut i et annet rom å lese litt til man blir veldig trøtt igjen. Også prøve å sove på nytt.
- Hvis man er plaget av tankekjør på natten, enten at man ikke får sove eller våkner og tenker mye, prøv å skriv de tankene ned på et ark. Alle tanker som kommer opp eller bekymringer.
- Prøve å ikke sove på dagen. Søvnbehovet øker utover dagen, hvis man sover mer 20 minutter på dagen vil ikke søvnbehovet være stort når du skal legge deg.
- Unngå koffein på ettermiddagen. Det er koffein i Te, Kaffe, energidrikker, cola og Pepsi unngå koffeinrike produkter om ettermiddagen.
Vi mennesker er sosiale dyr, vi trenger ofte andre for å ha det bra. Å høre til, oppleve støtte, anerkjennelse og kjærlighet er grunnleggende behov for alle mennesker. For å kunne dyrke relasjoner er det viktig å holde kontakten med andre.
Tips for å kunne øke den sosiale aktiviteten:
- Bruk litt tid på å kartlegge hvilke relasjoner du har, skriv ned alle menneskene du har en relasjon til. Det kan være for eksempel: venner, familie, kollegaer, naboer og folk du har hatt kontakt med tidligere.
- Du kan starte med å prøve å ta kontakt med de menneskene du skrev ned i kartleggingen. For å styrke dine relasjoner er man nødt til å bruke litt tid med de menneskene man vil ha en relasjon med.
- Hvis du ønsker å utvide din relasjonskrets kan det være lurt og søke til nye samlingspunkter hvor det er folk. Det kan være i forbindelse med å starte en ny aktivitet eller hobby, det kan være å melde seg som frivillig et sted, det kan være å engasjere seg i en klubb eller politisk, eller du kan prøve et aktivitetstilbud i den kommunen du bor i.
- Det kan være lurt å starte med en ting om gangen. Det å bygge relasjoner tar tid, så vær litt tålmodig og ikke gi opp.
For de fleste har fysisk aktivitet en umiddelbar positiv effekt på depresjon og angst. Det fremmer god helse, bedre humør og søvn. Det trenger ikke være mye, men all aktivitet har dokumentert effekt. Det kan være alt fra bevegelse med å gå tur til trening.
Tips for å øke aktivitetsnivået ditt:
- Man kan starte med å tilføre mer aktivitet i sin hverdag. Det kan være å gå en tur i løpet av dagen, ta trappa isteden for heisen, husarbeid, til og med å kunne reise seg opp og gå en runde rundt i huset har effekt for helsa.
- Prøv å finn noe du synes er gøy å gjøre, prøv forskjellig aktivitetsformer for å finne det som passer deg best!
- Sjangsen for å lykkes er bedre hvis man setter seg mål for å være mer aktiv. Sett deg langsiktige og kortsiktige mål. Eksempel: Første uken så kan man ta en 5 minutters daglig tur. Uken etter kan man ta en daglig tur på 10 minutter. Og tredje uken har man som mål å gå 15 minutter daglig. Med tiden kan man øke intensiteten på aktiviteten. Dette er bare et eksempel på hvordan man kan starte. Juster målene og planene underveis.
Det å høre til en plass, og føle at man har noe å gå til er viktig for oss mennesker, og det å møte andre mennesker via arbeid fremmer god helse.
Tips til å finne eller stå i arbeid når man sliter:
- Hvis du allerede har arbeid, kan det være en fordel å snakke med din arbeidsgiver om at du har det tøft akkurat nå. Du har ingen plikt til å gjøre det, men ved å holde en god og åpen dialog med arbeidsgiver kan det bidra til gode løsninger. Det kan handle om tilpasninger eller andre ting som gjør det lettere for deg å være i jobb.
- Hvis du ikke har et fast arbeid akkurat nå, kan det være lurt å kartlegge litt hva du ønsker å drive med, men også hva du klarer i hverdagen. Alle har ulik arbeidskapasitet.
- Hvis du finner ut at du ikke er klar til å skaffe en fast jobb, så kan et alternativ være å prøve seg som frivillig et sted. Som frivillig jobber du ofte på lik linje som en vanlig jobb, men du har større frihet med å velge arbeidstider og hva du vil være med på.
- Arbeidsmiljøet er viktig for vår psykiske helse. Hvordan du har det på jobben, om du trives og føler deg inkludert er viktig faktor for god helse.
Det å være student er til tider tøft, men det å være student og slite psykisk kan være veldig vanskelig. Mange studenter føler på stress, prestasjonsangst, bekymring og ensomhet. Da kan det være strevsomt å være menneske. Vi mennesker har i gjennomsnitt 3000 til 4000 tanker hver dag, vi har ingen kjangs til å kunne styre alle tankene våre. Men vi kan lære å ignorere de vonde negative tankene med øving og tid. Det handler om å la de negative tankene få mindre plass i hverdagen. La oss si at det kommer tanker og bekymringer rundt eksamen. For eksempel: “Tenk hvis jeg blir syk dagen før eksamen”. Dette er en tanke som kan komme ut fra det blå. Men du har absolutt null styring over om man er så uheldig og blir syk under eksamen eller ikke, mest sannsynligvis blir man jo ikke det. Da kan man “ta tak” i den tanken og bestemme at man ikke ønsker å gi den større plass. Det betyr ikke at tanken nødvendigvis forsvinner, men at du fortsetter med dine daglige gjøre mål uten at du lar den stoppe deg fra å øve til eksamen.
Tips for å gjøre studiehverdagen enklere:
- Hvis du tenker at dine psykiske plager går ut over studiehverdagen din, kan du ta kontakt med studentskipnaden ved din skole. De har mest sannsynlig et samtaletilbud for studenter. Der kan du kanskje få noe videre råd til å takle dine utfordringer. For noen minsker plagene ved å ha noen å prate med de om.
- I noen tilfeller kan du få tilrettelegging for dine psykiske plager ved ditt fakultet, men da må du ta kontakt og se hva slags muligheter det er for tilrettelegning.
- Lag en oversikt over pensum og når og hvor eksamen skal foregå. Det å lage en realistisk arbeidsplan kan hjelpe deg for å minske usikkerhet og stress rundt eksamen.
- Du kan også snakke med din behandler på DPS om dine utfordringer i forhold til studier.
Det finnes mange ulike aktivitetstilbud, både via kommunen og av frivillige organisasjoner. Det å bli med på et aktivitetstilbud kan ha god innvirkning på vår helse. Noen aktivitetstilbud har ukentlige aktiviteter som trening, hobbyaktiviteter, selvhjelpstilbud og sosiale samlingsplasser hvor du møter andre.
Tips til å finne aktivitetstilbud:
- Søk på nettet etter aktivitetstilbud nær der du bor og se om det kan være noe for deg.
- Velg ut noen og møt opp og prøv, du finner ofte adresse og eventuelt kontaktperson på hjemmesidene til de frivillige organisasjonene og på kommunen sine hjemmesider.
- Kommunene og frivillige organisasjoner har ofte aktivitetstilbud.
- Alle kan dra på aktivitetstilbud uansett hvilke utfordringer du har. Aktivitetstilbudene er ofte flinke til å tilrettelegge for de som bruker det.