Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Hvordan være fysisk aktiv og samtidig unngå brokk i stomiområdet?

Det kan være mange ulike årsaker til at man utvikler brokk; kirurgisk teknikk, kraftig hoste / brekninger, overvekt og tunge løft er de mest beskrevne risikofaktorene.

Hensikt

Å leve med stomi skal ikke være til hinder for å drive med mosjon eller fysisk aktivitet. Det er tvert imot viktig for å forebygge andre komplikasjoner som for eksempel lunge- og /hjerte-karsykdom. Det er likevel noen ting som er viktig å huske på, når man skal drive med tyngre fysisk aktivitet etter en stomioperasjon. Vi vil med denne informasjonssiden gi tips til hvordan man kan trene etter en slik operasjon.

Hva er stomibrokk?

Et parastomalt brokk blir dessverre regnet som en vanlig komplikasjon etter stomioperasjon. Utvikling av brokk er også varierende ut ifra om man har anlagt en uro-, ileo- eller kolostomi. Det er vanligst at brokk opptrer de første to årene, men kan også oppstå flere år etter operasjonen. Stomiens utforming, størrelse og beliggenhet kan ha innvirkning på utvikling av brokk.

Et brokk er definert som en forhøyning, hevelse eller kul i eller omkring stomiområdet. På grunn av en defekt i bukveggen kan en del av tarmen trenge seg igjennom.

Risiko for å få brokk i stomiområdet øker med alderen. Kreftsykdom eller gjennomgått behandling med cellegift/stråling er også faktorer med økt risiko for å utvikle brokk.

Det kan være mange ulike årsaker til at man utvikler brokk:

  • kirurgisk teknikk
  • kraftig hoste/brekninger
  • overvekt
  • tunge løft 

Mange opplever et brokk som estetisk utfordrende. Noen kan oppleve smerter og ubehag, forstoppelsesplager og utfordringer med stomibandasjering.

Det kan være utfordrende å finne klær som passer dersom brokket blir stort.

Når kan man begynne å trene etter en stomioperasjon?

  • Start med å gå rolige turer allerede en uke etter operasjonen.
  • Øk deretter motstanden gradvis med å gå rolig i motbakker etter noen uker (2-4 uker)
  • Unngå å utføre løft som krever hard bruk av bukmuskulaturen og magemusklene de første tre månedene etter operasjonen.
  • Løfte det armene kan bære, avhengig av hvilken belastning man har vært vant med før operasjonen. 
  • Ved annen form for tyngre fysisk aktivitet, bruk støttebelte.  

Etter to uker kan man utføre enkle øvelser som:

En person med armene i kors
Trekk inn magen og hold i noen sekunder, ta pause og repeter dette 5 – 10 ganger. Sitt i en stol med beina plantet i gulvet, fokuser på riktig bruk av bukmuskulaturen.

 

En kvinne som holder i en stol imens hun gjør knebøy

Illustrasjon: Marie Viola Fjelde

Knebøy til stol. Man holder inne magen mens man reiser seg. Ved svakere bukmuskulatur i utgangspunket, hold i et bord eller lignende, som støtte. Ta pause og repeter øvelsen 5 – 10 ganger.
Kvinne som gjør knebøy med det ene benet på en stol.

Illustrasjon: Marie Viola Fjelde

Etbens knebøy til stol.
En kvinne med støttebelte
Støttebelte

Ved hoste og nys, hold gjerne en hånd over stomien som støtte. Dersom man er forkjølet, kan det være fornuftig å bruke et støttebelte.

 

Riktig løfteteknikk er også en forutsetning for å unngå brokk. Å løfte gjenstander fra gulvet bør skje med fokus på å holde en stabil og sterk kjerne. Hold inne magen og bøy knærne, sørg for en stabil holdning og hold gjenstanden tett inntil kroppen, før man løfter gjenstanden opp.

 

Etter tre måneder kan man forsiktig og gradvis øke styrken i muskulaturen ved å:

En kvinne som ligger på gulvet og gjør øvelser

Illustrasjon: Marie Viola Fjelde

Ligg flatt med ryggen på gulvet og knærne opp. Sving forsiktig knærne fra side til side. Start med 10 repetisjoner én gang per dag i én uke, deretter gradvis økning uke for uke.
Tegning av dame som ligger på gulvet.
Ligge flatt med ryggen og knærne opp, sørg for at korsryggen hele tiden er i kontakt med underlaget. Vipp bekkenet opp og ned 10 ganger. Gradvis økning uke for uke. Denne øvelsen må ikke forveksles med setehev, der man løfter setet opp fra underlaget.
Logo
Rullende sit-ups. Ligg med ryggen flatt på gulvet. Knærne samlet og opp. Strekke hendene frem og hvil de på knærne. Rull forsiktig oppover og deretter tilbake i utgangsposisjon.

 

 

Hva gjør man ved mistanke om brokk i stomiområdet?

Et nærbilde av en manns øre
Brokk

Det kan være vanskelig å oppdage brokk i stomiområdet selv. Ofte blir det oppdaget tilfeldig av stomi og kontinenssykepleier eller lege. Ved hevelser, tyngdefølelse eller ubehag i stomiområdet og man mistenker brokk, bør man ta kontakt med stomi- og kontinenssykepleier. De kan gi råd for å forebygge utvikling av brokket (økende størrelse), tilpasse/demonstrere ulike støtte-/brokkbelter, tilpasse nytt stomiutstyr etter behov og gi generelle kostråd for å unngå forstoppelse.

Tips og triks

En kvinne med støttebelte
Støttebelte/brokkbelte

Støttebelte/brokkbelte

Benytt gjerne støttebelte eller brokkbelte i forbindelse med tyngre fysisk aktivitet. Det støtter og er en påminnelse om å være skånsom i daglige aktiviteter. Ved kroniske lungesykdommer som for eksempel KOLS eller astma, bør man bruke belte allerede første dag etter operasjonen. Ved ileostomi eller urostomi - klipp hull i beltet der stomiposen er. 

Man trenger egen resept for å hente ut beltene. De kommer i mange ulike typer, størrelser, høyder og grader av kompresjon.En gruppe svarte og grå vesker

Man kan få hjelp til tilpassing hos stomi- og kontinenssykepleier eller hos enkelte bandagister. Ved brokk, må beltet bli tatt på når brokket er inne, noe som er enklest å få til i liggende stilling.

Hoste/nys eller oppkast

Ved hoste og nys eller oppkast, vil buktrykket økes. Da er det lurt å støtte imot stomien med en hånd/pute for å motvirke presset. Det kan være fornuftig å unngå røyk/vaping, da dette medfører økt risiko for hoste.

Unngå overvekt

Unngå overvekt, da dette spesielt kan disponere for stomibrokk.

Forstoppelse

Unngå forstoppelse – fordi forstoppelse øker trykket i buken og kan disponere for utviklingen av stomibrokk.

Sist oppdatert 24.10.2024