Norsk kvalitets- og oppfølgingsregister for cerebral parese
NorCP
Norsk kvalitets- og oppfølgingsregister for cerebral parese (NorCP) ble i 2006 godkjent som et nasjonalt medisinsk kvalitetsregister.
Gå til avdelingssiden for kontaktinformasjonOm registeret
Cerebral parese (CP) skyldes en skade i den umodne hjerne og rammer først og fremst motorikk. CP er den hyppigste årsak til varige motoriske funksjonsvansker hos barn, samtidig som mange også opplever utfordringer knyttet til bl.a. syn, hørsel, kognisjon, kommunikasjon og epilepsi. Selve hjerneskaden kan ikke kureres og personer med CP vil ha varierende grad av utfordringer gjennom hele livet. Oppfølging av personer med CP går ut på å kartlegge styrker og svakheter for å tilrettelegge for optimal funksjon med mål om selvstendighet, deltagelse og best mulig livskvalitet i et livsløpsperspektiv. Forekomsten av CP i Norge er ca. 2 per 1000 levendefødte.
Norsk kvalitets- og oppfølgingsregister for cerebral parese (NorCP) er et resultat av mange års nært samarbeid mellom Cerebral pareseregisteret i Norge (CPRN) og Cerebral parese oppfølgingsprogrammet (CPOP), som i 2020 ble slått sammen til et felles register. NorCP jobber aktivt med å innføre standardiserte verktøy for diagnostisering og kartlegging av funksjon hos barn og unge med CP i Norge, og å legge til rette for kunnskapsbaserte tiltak. En overordnet målsetting for NorCP er likeverdige tjenester til personer med CP uavhengig av bosted.
NorCP eies av Sykehuset i Vestfold, men har også en enhet ved Oslo universitetssykehus.
Formålet med NorCP:
Formålet er likeverdig utredning, oppfølging, tiltak og tjenester for personer med cerebral parese (CP). Videre er målet å:
- Overvåke forekomst av CP
- Overvåke årsaker til CP og bidra til god kvalitet på svangerskapsomsorg og nyfødtmedisin
- Bidra til tidlig identifisering av komplikasjoner og forebyggende tiltak
- Bidra til økt kunnskap, mestring, helse, livskvalitet og deltakelse for personer med CP og deres pårørende
- Bidra til økt kompetanse- og kvalitetsutvikling i spesialisthelsetjenesten og kommunale tjenester
NorCP registreres resultatene fra kartlegging av medisinske forhold ved diagnosetidspunkt, 5-årsalder og ved ungdomsalder. Det som registreres er CP-diagnose, motorisk funksjon, kognisjon, ernæring, språk og kommunikasjonsevne, tilleggsdiagnoser, behandling og tiltak, samt resultater av bildeundersøkelser. I ungdomsalder registreres i tillegg resultater fra kartlegging av psykisk helse, livskvalitet og andre forhold som har stor betydning for overgangen til voksenlivet.
Det registreres også resultater av hyppigere oppfølgingsundersøkelser som kartlegging av grovmotorikk, håndfunksjon, leddbevegelighet, spastisitet og behandlingstiltak, som fysio- og ergoterapi, spastisitetsreduserende behandling, ortopedisk kirurgi og bruk av ortopediske hjelpemidler. Oppfølgingsundersøkelsene utføres en gang i året eller annethvert år, avhengig av alder og funksjonsnivå. I tillegg registreres resultater av regelmessige røntgenundersøkelser av hofter og rygg.
NorCP ønsker gjennom disse registreringene å sikre at alle med CP får «rett behandling til rett tid», og at kunnskapsbaserte tiltak iverksettes ut fra behov som avdekkes i undersøkelsene.
Leder
Guro L. Andersen, PhD
Seksjonsoverlege
Tlf.: 33 30 82 59
Registeransvarlig
Sandra Julsen Hollung, MSc, PhD
Helseinformatiker/forsker
Tlf.: 915 76 563
Postadresse:
Sykehuset i Vestfold
NorCP
PB 2168
3103 Tønsberg
E-post: norcp@siv.no
Leder for kompetanseutvikling
Gunvor Lilleholt Klevberg, ph.d., ergoterapeut
Tlf: 41 63 49 89
Nasjonal koordinator
Nina Kløve, MSc, spesialist i fysioterapi for barn og unge
Tlf: 23 02 69 85
Seniorforsker
Reidun Jahnsen, ph.d., fysioterapeut
Tlf: 23 02 69 86
Ansvarlig for kognisjonsoppfølging
Kristine Stadskleiv, ph.d., nevropsykolog
Postadresse
Oslo universitetssykehus
Barneavdeling for nevrofag
Norsk kvalitets- og oppfølgingsregister for cerebral parese
Ullevål Sykehus, Bygg 31B
Postboks 4956 Nydalen
0424 Oslo
E-post: norcp@ous-hf.no
- Helle Benedikte Aasheim, brukerrepresentant, CP-foreningen
- Britt-Karin Bakkefjell, enhetsleder HAVO, spesialpedagog, Nordlandssykehus
- Eva Buschmann, brukerrepresentant, CP-foreningen
- Ann-Kristin Gunnes Elvrum, PhD, ergoterapeut, St. Olavs Hospital/NTNU
- Marianne Halvorsen, psykologspesialist, Universitetssykehus Nord-Norge
- Gunnar Hägglund, ortoped/professor, Lunds universitet
- Andreas Knaus, ortoped, Oslo universitetssykehus
- Jasmina Majkic-Tajsic, barnelege, Universitetssykehuset Nord-Norge
- Jutta Rummel, nevrolog, Oslo universitetssykehus
- Pernille Schaathun, enhetsleder HABU, fysioterapeut, Haukeland universitetssykehus
- Gunfrid Vinje Størvold, PhD, fysioterapeut, Sykehuset Levanger
- Liv Cecilie Vestrheim Thomsen, PhD, gynekolog, Medisinsk fødselsregister/FHI
- Per Wilhelmsen, avdelingsleder HAVO, Universitetssykehus Nord-Norge
Til deg som har cerebral parese (CP) eller er foreldre til et barn med CP
Alle med CP i Norge registreres i Norsk kvalitets- og oppfølgingsregister for cerebral parese (NorCP).
NorCP er et nasjonalt oppfølgingsprogram der formålet er å sikre at alle med CP får den hjelpen de trenger, uavhengig av hvor de bor. Oppfølgingen foregår gjennom kontakt med fagpersoner i spesialisthelsetjenesten og kommunen. NorCP er også et nasjonalt medisinsk kvalitetsregister, og det er fagpersoner i spesialisthelsetjenesten som registrerer data til NorCP for deg.
Hva gjør NorCP?
- Standardiserte verktøy: NorCP fremmer standardiserte metoder for å diagnostisere og kartlegge funksjon hos personer med CP.
- Systematisk oppfølging: NorCP sikrer en felles mal for oppfølging av personer med CP og registrerer data for å kunne fange opp eventuelle ulikheter i oppfølgingen og forbedre tjenestene.
- Kompetanseutvikling: NorCP jobber med å fremme kunnskap og kompetanse blant helsepersonell gjennom kurs, seminarer og nettverksarbeid.
- Forskningsbasert kunnskap: NorCP bidrar til forskningsbasert kunnskap om CP for å forbedre diagnostisering, behandling og livskvalitet.
Ønsker du å reservere deg/ditt barn mot registrering kan det gjøres via helsenorge.no.
Hvorfor er du registrert som deltager i NorCP?
Alle personer i Norge som får diagnosen cerebral parese (CP) kan delta i NorCP. Sykehuset i Vestfold er databehandleransvarlig for NorCP.
Formålet med NorCP er å fremskaffe forskningsbasert kunnskap om årsaker til og forekomst av CP, og å sikre at alle personer med CP får en kunnskapsbasert og systematisk oppfølging.
Hvilke opplysninger har vi om deg?
Vi har opplysninger om navn, fødselsnummer og hvilket sykehus som har stilt diagnosen. I tillegg har NorCP samlet resultater fra flere undersøkelser utført av fagpersoner ved habiliterings-tjenestene i samarbeid med kommunehelsetjenesten. Dette inkluderer resultater fra kartlegginger av medisinske forhold (CP-diagnose, tilleggsvansker, behandling og tiltak, samt resultater av bildeundersøkelser), kognisjon, ernæring, språk og kommunikasjonsevne. I ungdomsalder registreres også resultater fra kartlegging av psykisk helse, livskvalitet og andre forhold som har stor betydning for overgangen til voksenlivet. Resultater fra undersøkelser av motorisk funksjon som er gjort hvert år eller annethvert år er også registrert (grovmotoriskfunksjon, håndfunksjon, leddbevegelighet, spastisitet og behandlingstiltak, som fysio- og ergoterapi, spastisitetsreduserende behandling, ortopedisk kirurgi og bruk av ortopediske hjelpemidler), i tillegg til resultater av regelmessige røntgenundersøkelser av hofter og rygg.
Videre kan NorCP innhente og sammenstille relevante tilleggsopplysninger knyttet til CP-diagnosen og behandlingen som var gitt fra både journalen og fra andre nasjonale medisinske kvalitetsregistre og helseregistre som er etablert med hjemmel i helseregisterloven § 8 til § 11, med opplysninger i Folkeregisteret og med sosioøkonomiske opplysninger i andre offentlige registre.
NorCP ønsker gjennom disse registreringene å sikre at alle med CP får «rett behandling til rett tid», og at kunnskapsbaserte tiltak iverksettes ut fra behov som avdekkes i undersøkelsene.
Du kan når som helst kreve innsyn i opplysningene som er registrert om deg, eller kreve at opplysningene slettes. Du kan også be om at uriktige opplysninger rettes.
Du har rett til å reservere deg mot registrering, lagring og videre bruk av person- og helseopplysninger. Dersom du ikke ønsker at opplysninger om deg skal registreres og lagres, kan du når som helst, uten grunn, reservere deg. Dette får ingen konsekvens for helsehjelpen du mottar. Dersom du velger å reservere deg vil eventuelle tidligere opplysninger om deg bli slettet. Sletting av data vil ikke innebære sletting fra forskningsfiler som allerede er benyttet. Sykehuset i Vestfold HF vil imidlertid fortsatt behandle opplysninger i den grad det er nødvendig for å ivareta foretaket sin plikt til å sikre at personer som har reservert seg mot registeret ikke blir inkludert på nytt.
Du kan reservere deg, eller oppheve reservasjon ved å logge inn på www.helsenorge.no og gjøre de nødvendige justeringene for NorCP slik:
- Logg inn på helsenorge.no
- Klikk på navnet ditt øverst til venstre
- Gå til Personverninnstillinger under Profil og innstillinger
- Gå til Endre innstillinger under Forskning og helseregistre
- Klikk på Norsk kvalitets- og oppfølgingsregister for cerebral parese (NorCP)
- Sett reservasjon
- Opphev reservasjon
Alternativt kan du gjøre bruk av dine rettigheter ved å ta direkte kontakt med NorCP ved Sykehuset i Vestfold HF, ved å sende en e-post til norcp@siv.no eller ringe tlf. +47 33 30 82 00. Vær varsom med å sende personopplysninger via e-post. Vi har ikke lov til å svare på medisinske spørsmål eller sende opplysninger om deg på e-post.
De registrerte opplysningene vil ikke kunne identifiseres med den enkelte deltaker i analyser av data eller i resultater som offentliggjøres. Fødselsnummer og andre direkte personidentifiserende kjennetegn blir separert og lagret kryptert og adskilt i registeret.
Bare autorisert personell som utfører undersøkelser eller arbeid med NorCP og arbeider under Sykehuset i Vestfold (SiV) eller under SiVs instruksjonsmyndighet, kan gis tilgang til identifiserbare opplysninger i registeret. Tilgangen kan ikke være mer omfattende enn det som er nødvendig for vedkommende sitt arbeid.
Opplysningene kan oppbevares i registeret så lenge det er nødvendig for å oppnå formålet med registeret. (Jmf Personvernforordningen artikkel 5 og Helseregisterloven §6)
Kan opplysninger bli utlevert til andre?
Dersom de kodede opplysningene skal utleveres til forskningsmiljøer utenfor SiV må dette godkjennes av leder av NorCP som vurderer henvendelsen i henhold til personvernregelverk. I tillegg vurderes søknaden av to utvalgte medlemmer av NorCPs fagråd. Avidentifiserte data sendes årlig til det europeiske CP registeret Surveillance of Cerebral Palsy in Europe.
Norsk kvalitets- og oppfølgingsregister for cerebral parese (NorCP) reguleres av Forskrift om medisinske kvalitetsregistre.
Registeret skal ivareta oppgaver i allmennhetens interesse og har lovlig grunnlag i Personvernforordningen artikkel 6 nr.1 bokstav e, og Forskrift om medisinske kvalitetsregistre § 1-4 samt Personvernsforordningen artikkel 9 nr. 2 bokstav j (forskning og statistiske formål).
Registeret er et ikke samtykkebasert kvalitetsregister jf. Forskrift om medisinske kvalitetsregistre § 3-2. Bestemmelsen gir adgang til unntak fra samtykkekravet når det er nødvendig av hensyn til registerets datakvalitet og dekningsgrad. Det skal gis informasjon om muligheten for å reserve seg.
Behandling av helseopplysninger til forskning og statistiske formål uten samtykke, har rettslig grunnlag i Personopplysningsloven § 9. For tilgjengeliggjøring til medisinsk og helsefaglig forskning skal mottakeren ha fått forhåndsgodkjenning fra Den regionale komiteen for medisinsk og helsefaglig forskningsetikk.
Generell informasjon om dine rettigheter og friheter med hensyn til personvern kan du finne på sykehusets nettside. Du kan ta kontakt med personvernombudet via epost til PVO@siv.no, du kan også ta kontakt via sentralbordet på tlf +47 33 34 20 00 og spørre etter personvernombudet.
Personvernforordningen og personopplysningsloven
Helseregisterloven
Forskrift om medisinske kvalitetsregistre
Protokoller, manualer og kartleggingsverktøy
Her kan man laste ned alle NorCP-skjemaer med unntak av følgende ung-skjemaer som har opphavsrett: SDQ© (foreldre og ungdom), PedsQL© (foreldre og ungdom) og Fatigue Severity Scale© (ungdom). Ta kontakt for kopi: norcp@siv.no
Forløp og registreringstidspunkt
Protokoller
Manualer
Communication Function Classification System (CFCS)
Function Mobility Scale (FMS)
Gross Motor Function Measure (GMFM)
Gross Motor Function Classification System (GMFCS)
Klassifikasjonssystem for spise- og drikkefunksjon (EDACS)
Manual Ability Classification System (MACS)
MR klassifikasjonssystem (MRICS)
Posture and Postural Ability Scale (PPAS)
Viking Taleskala
Forskning
Det er en overordnet målsetning at NorCP-data skal benyttes til forskning som kan gi ny kunnskap om cerebral parese (CP).
I tillegg til egen forskning i regi av registeret, skal data også være tilgjengelig for andre forskere, både nasjonalt og internasjonalt.
I dag forsker NorCP blant annet på forekomst, typer og alvorlighetsgrad av CP, årsaker og risikofaktorer for CP, samt behov for behandling og habiliteringstiltak for personer med CP. Denne forskningen skjer i nært samarbeid med NTNU i Trondheim, Medisinsk fødselsregister i Bergen; (som er en avdeling av Folkehelseinstituttet) og med Norsk nyfødtmedisinsk kvalitetsregister ved Oslo universitetssykehus, Rikshospitalet. I tillegg til de allerede nevnte samarbeidspartnerne vil denne forskningen skje i samarbeid med Høgskolen i Oslo og Bergen og internasjonalt spesielt med Universitetene i Lund, Sverige, og med Cerebral Palsy Alliance i Sydney, Australia .
Internasjonalt samarbeider NorCP med et europeisk nettverk for å studere forekomsten av CP i Europa (Surveillance of Cerebral Pasly in Europe - SCPE) og med CP-uppföljningsprogrammet (CPUP) som er det nasjonale kvalitetsregisteret for CP i Sverige.
All forskning vil følge de internasjonale forskningsetiske retningslinjene, hvilket blant annet innebærer at de må være godkjent av en regional komite for medisinsk forskningsetikk i Norge.
Forskningsresultatene blir presentert på nasjonale og internasjonale konferanser, og i nasjonale og internasjonale populærvitenskapelige og vitenskapelige tidsskrift (NorCP-publikasjoner).
NorCP har et felles fagråd som godkjenner alle forskningsprosjekt som ønsker å benytte data fra registrene. Søknad om tilgang til data ligger under «For forskere»
Søknad om data fra Norsk kvalitets- og oppfølgingsregister for cerebral parese
NorCP variabeldokumentasjon:
Publikasjoner i internasjonale tidsskrift med fagfelleevaluering:
2025:
- Jahnsen RB, Weedon-Fekjar H, Myklebust G, Storvold GV. Gross Motor Development by Age and Functional Level in Children with Cerebral Palsy from 6 Months to 17 Years—A Norwegian Population-Based Registry Study. J Clin Med. 2025; 14(1):178. doi: 10.3390/jcm14010178.
2024:
- Johansen S, Andersen GL, Lydersen S, Kalleson R, Hollung SJ. Use of primary health care services among children and adolescents with cerebral palsy. Dev Med Child Neurol. 2024; 66: 1234–1243. doi: 10.1111/dmcn.15879.
- Terjesen T, Vinje S, Kibsgård T. The relationship between hip displacement, scoliosis, and pelvic obliquity in 106 nonambulatory children with cerebral palsy: a longitudinal retrospective population-based study. Acta Orthop. 2024 Jan 30;95:55-60. doi: 10.2340/17453674.2024.39915.
2023:
- Bonden H, Jahnsen RB, Klevberg GL (2023). Self-care and hand function in preschool children with unilateral or bilateral cerebral palsy: A cross-sectional study. Child: Care, Health and Development. 1–9. doi:10.1111/cch.13208.
- Hollung SJ, Jahnsen R, Klevberg GL, Kløve N, Andersen GL (2023). The impact of longitudinal surveillance of individuals with cerebral palsy in Norway; a 20-year quality registry and follow-up program perspective. Nor J Epidemiol. Oct;31(1-2). doi:10.5324/nje.v31i1-2.5606.
- Goldsmith S, Smithers-Sheedy H, Almasri N, Andersen GL, Diviney L, Gincota EB, et al (2023). Cerebral palsy registers around the world: A survey. Dev Med Child Neurol. 00: 1–13. doi:10.1111/dmcn.15798.
- Beneventi H, Løhaugen GC, Andersen GL, Sundberg C, Østgård HF, Bakkan E, Walther G, Vik T, Skranes J (2023). Working Memory Training in Norwegian Children with Cerebral Palsy (CP) Show Minimal Evidence of Near and No Far Transfer Effects. Dev Neurorehabil. Sep 23:1-7. doi:10.1080/17518423.2023.2259985.
- Carlsen H, Vik T, Andersen GL, Stangenes K, Bjellmo S, Westvik-Johari K, Hollung SJ (2023). Cerebral palsy in children born after assisted reproductive technology in Norway: Risk, prevalence, and clinical characteristics. Acta Obstet Gynecol Scand. doi:10.1111/aogs.14663.
- Weyde KVF, Winterton A, Surén P, Andersen GL, Vik T, Biele G, Knutsen HK, Thomsen C, Meltzer HM, Skogheim TS, Engel SM, Aase H, Villanger GD (2023). Association between gestational levels of toxic metals and essential elements and cerebral palsy in children. Front. Neurol. 14:1124943. doi: 10.3389/fneur.2023.1124943.
- Vinje S, Terjesen T, Kibsgård, T (2023). Scoliosis in children with severe cerebral palsy: a population-based study of 206 children at GMFCS levels III–V. Eur Spine J. doi: 10.1007/s00586-023-07868-1.
- Garne E, Goldsmith S, Barisic I, Braz P, Dakovic I, Gibson C, Hansen M, Hoei-Hansen CE, Hollung SJ, Klungsøyr K, Smithers-Sheedy H, Virella D, Badawi N, Watson L, McIntyre S (2023). Severe Congenital Heart Defects and Cerebral palsy. J Pediatr. Jul 18:113617. doi: 10.1016/j.jpeds.2023.113617.
- Pudig L, Delobel-Ayoub M, Horridge K, Gergeli AT, Sellier E, Ehlinger V, Hollody K, Virella D, Vik T, Arnaud C (2023). Classification of events contributing to postneonatal cerebral palsy: Development, reliability, and recommendations for use. Dev Med Child Neurol. Jul 24. doi: 10.1111/dmcn.15710.
- Mynarek M, Vik T, Andersen GL, Brigtsen AK, Hollung SJ, Larose TL, Lydersen S, Olsen LC, Strøm MS, Afset JE (2023). Mortality and neurodevelopmental outcome after invasive group B streptococcal infection in infants. Dev Med Child Neurol. Jun 12. doi: 10.1111/dmcn.15643.
- Moen RD, Østensjø S (2023). Understanding the use and benefits of assistive devices among young children with cerebral palsy and their families in Norway: a cross-sectional population-based registry study. Disabil Rehabil Assist Technol. Apr 7:1-9. doi: 10.1080/17483107.2023.2198563.
-
Stockman J, Eggertsdóttir G, Gaston M, Jeglinsky-Kankainen I, Hollung SJ, Nordbye-Nielsen K, von Rosen P, Alriksson-Smidt AI (2023). Ankle-foot orthoses among children with cerebral palsy: a cross-sectional population-based register study of 8,928 children living in Northern Europe. BMC Musculoskelet Disord 24, 443. doi:10.1186/s12891-023-06554-z.
-
Lillehaug HA, Klevberg GL, Stadskleiv K (2023). Provision of augmentative and alternative communication interventions to Norwegian preschool children with cerebral palsy: are the right children receiving interventions? Augment Altern Commun. doi:10.1080/07434618.2023.2212068.
- Evensen TL, Vik T, Andersen GL, Bjellmo S, Hollung SJ (2023). Prevalence, birth, and clinical characteristics of dyskinetic cerebral palsy compared with spastic cerebral palsy subtypes: A Norwegian register-based study. Dev Med Child Neurol. 00: 1– 11. doi:10.1111/dmcn.15598.
- Friede P, Hollung SJ, Vik T, Andersen GL, Cameron DL, de Rodez SA, Haugen OH, Lundervold T, Nicholas J, Stadskleiv K (2023). Norwegian paediatric habilitation centres judge their own competence on cerebral visual impairment as limited. Acta Paediatr. 00: 1– 7. doi:10.1111/apa.16778.
- Klevberg GL, Zucknick M, Jahnsen R, Eliasson A-C (2023). Development of Hand Use with and Without Intensive Training Among Children with Unilateral Cerebral Palsy in Scandinavia. Dev Neurorehabilit, 26:3, 163-171, doi:10.1080/17518423.2023.2193256.
2022:
- McIntyre S, Goldsmith S, Ehlinger V, Hollung SJ, Arnaud C, Smithers-Sheedy Hayley, McConnell K, Khandaker G, Himmelmann, K (2022). Global prevalence of cerebral palsy: A systematic analysis. Dev Med Child Neurol. 64(12): 1494– 1506. doi:10.1111/dmcn.15346.
- Larsen SM, Terjesen T, Jahnsen RB, Diseth TH, Ramstad K. (2023). Health-related quality of life in adolescents with cerebral palsy; a cross-sectional and longitudinal population-based study. Child Care Health Dev. 49( 2), 373– 381. doi:/10.1111/cch.13055.
- Larsen SM, Eide TB, Brunborg C, Ramstad K (2022). Daytime contacts and general practitioner consultations, and pain as a reason for encounter in children with cerebral palsy; a Norwegian national registry linkage study. Scandinavian Journal of Primary Health Care. doi:10.1080/02813432.2022.2144992.
- Knudsen M, Stadskleiv K, O'Regan E, Alriksson-Schmidt A, Andersen GL, Hollung SJ, Korsfeldt Å, Ödman P (2022). The implementation of systematic monitoring of cognition in children with cerebral palsy in Sweden and Norway. Disabil Rehabil. 2022 Jul 6:1-10. doi: 10.1080/09638288.2022.2094477.
- Schiariti V and Hollung SJ (2022). The rights of children with disabilities during armed conflict. Dev Med Child Neurol, 64: 802-803. doi:10.1111/dmcn.15240.
- Larsen SM, Terjesen T, Jahnsen RB, Ramstad K (2022). Recurrent pain in adolescents with cerebral palsy: a longitudinal population-based study. Dev Med Child Neurol. 64(3):357-63. doi:10.1111/dmcn.15040.
- Tharaldsen G, Hollung SJ, Vik T, Andersen GL (2022). High occurrence of perinatal risk factors and more severe impairments in children with postneonatal cerebral palsy in Norway. Acta Paediatr. doi:10.1111/apa.16240 .
2021:
- Stadskleiv K, van Walsem MR, Andersen GL, Bergqvist L, Bøttcher L, Christensen K, Heyerdahl D, Hollung SJ, Høye H, Jahnsen R, Klevberg GL, Lindquist B, Passmark H, Rike P-O, Rodby-Bousquet E and Alriksson-Schmidt AI (2021). Systematic Monitoring of Cognition for Adults With Cerebral Palsy—The Rationale Behind the Development of the CPCog-Adult Follow-Up Protocol. Front. Neurol. 12:710440. doi:10.3389/fneur.2021.710440.
-
Kalleson R, Jahnsen R & Østensjø S (2021). Exploring participation in family and recreational activities among children with cerebral palsy during early childhood: how does it relate to motor function and parental empowerment? Disabil Rehabil. doi:10.1080/09638288.2021.189460.
-
Kalleson R, Jahnsen R & Østensjø S (2021). Comprehensiveness, Coordination and Continuity in Services Provided to Young Children with Cerebral Palsy and Their Families in Norway. Child Care in Practice. doi:10.1080/13575279.2021.1898934.
-
Hägglund G, Hollung SJ, Ahonen M, Andersen GL, Eggertsdóttir G, Gaston MS, Jahnsen R, Jeglinsky-Kankainen I, Nordbye-Nielsen K, Tresoldi I, Alriksson-Schmidt AI (2021). Treatment of spasticity in children and adolescents with cerebral palsy in Northern Europe: a CP-North registry study. BMC Neurol 21, 276. doi:10.1186/s12883-021-02289-3.
-
Klevberg GL, Jahnsen R, Elkjær S, Zucknick M (2021). Hand use development in children with unilateral cerebral palsy. Dev Med Child Neurol. doi:10.1111/dmcn.14957.
-
Bufteac GE, Jahnsen, R, Spinei L, Andersen GL. Risk Factors for Cerebral Palsy in Moldova. Medicina (2021) 57, 540. doi:10.3390/medicina57060540.
- Hollung SJ, Vik T, Andersen GL. The Challenge of Identifying Causal Pathways Leading to Cerebral Palsy. Pediatrics Mar (2021). 147 (3) e2020033720. doi:10.1542/peds.2020-033720.
- Goldsmith S, McIntyre S, Scott H, Himmelmann K, Smithers‐Sheedy H, Andersen GL, Blair E, Badawi N, Garne E and the Comprehensive CA‐CP Study Group. Congenital anomalies in children with postneonatally acquired cerebral palsy: an international data linkage study. Dev Med Child Neurol (2021). 63: 421-428. doi:10.1111/dmcn.14805.
- Hollung SJ, Hägglund G, Gaston MS, Seid AK, Lydersen S, Alriksson‐Schmidt AI, Andersen GL. Point prevalence and motor function of children and adolescents with cerebral palsy in Scandinavia and Scotland: a CP‐North study. Dev Med Child Neurol (2021). doi:10.1111/dmcn.14764.
- Larsen SM, Ramstad K, Terjesen T (2021). Hip pain in adolescents with cerebral palsy: a population-based longitudinal study. Devl Med Child Neurol. 63(5):601-7. doi:10.1111/dmcn.14782.
2020:
- Alriksson-Schmidt AI, Jeglinsky I, Jonsdottir G, Kedir Seid A, Klevberg G, Buschmann E, Jahnsen R. Living life with cerebral palsy? A description of the social safety nets for individuals with cerebral palsy in the Nordic countries. Scand J Public Health (2020) Dec 15:1403494820974564. doi:10.1177/1403494820974564.
- Bjellmo S, Andersen GL, Hjelle S, Klungsøyr K, Krebs L, Lydersen S, Romundstad PR, Vik T. Does caesarean delivery in the first pregnancy increase the risk for adverse outcome in the second? A registry-based cohort study on first and second singleton births in Norway. BMJ Open (2020). 10:e037717. doi:10.1136/bmjopen-2020-037717.
- Fosdahl MA, Jahnsen R, Pripp AH, Holm I. Change in popliteal angle and hamstrings spasticity during childhood in ambulant children with spastic bilateral cerebral palsy. A register-based cohort study. BMC Pediatrics (2020). 20(1), 11. doi:10.1186/s12887-019-1891-y.
- Goldsmith S, Mcintyre S, Andersen GL, Gibson C, Himmelmann K, Blair E, Badawi N, Smithers‐Sheedy H, Garne E and the Comprehensive CA‐CP Study Group. Congenital anomalies in children with pre‐ or perinatally acquired cerebral palsy: an international data linkage study. Dev Med Child Neurol (2020). doi:10.1111/dmcn.14602.
- Himmelmann K, Påhlman M, Andersen GL, Vik T, Virella D, Horridge K, Neubauer D, Arnaud C, Rackauskaite G, de la Cruz J. Access to Intrathecal Baclofen Treatment for Children with Cerebral Palsy in European Countries: An SCPE Survey Reveals Important Differences. Neuropediatrics (2020) Apr;51(2):129-134. doi:10.1055/s-0040-1701659.
- Horber V, Sellier E, Horridge K, Rackauskaite G, Andersen GL, Virella D, Ortibus E, Dakovic I, Hensey O, Radsel A, Papavasiliou A, Cruz De la J, Arnaud C, Krägeloh-Mann I, Himmelmann K. The Origin of the Cerebral Palsies: Contribution of Population-Based Neuroimaging Data. Neuropediatrics (2020) Apr;51(2):113-119. doi:10.1055/s-0039-3402007.
- Jahnsen R, Ramstad K, Myklebust G, Elkjaer S, Pripp AH, Klevberg GL. Independence of young people with cerebral palsy during transition to adulthood: a population-based 3 year follow-up study. Journal of Transition Medicine (2020). 1 - open issue(1), 20190002. doi:10.1515/jtm-2019-0002.
- Mynarek, M, Bjellmo, S, Lydersen, S, Afset JE, Andersen GL, Vik T. Incidence of invasive Group B Streptococcal infection and the risk of infant death and cerebral palsy: a Norwegian Cohort Study. Pediatr Res (2020). doi:10.1038/s41390-020-1092-2.
- Mynarek M, Bjellmo S, Lydersen S, Strand KM, Afset JE, Andersen GL, Vik T. Prelabor rupture of membranes and the association with cerebral palsy in term born children: a national registry-based cohort study. BMC Pregnancy Childbirth 20, 67 (2020). doi:10.1186/s12884-020-2751-3.
2019:
- Hollung SJ, Bakken IJ, Vik T, Lydersen S, Wiik R, Aaberg KM, Andersen GL. (2020), Comorbidities in cerebral palsy: a patient registry study. Dev Med Child Neurol, 62: 97-103. doi:10.1111/dmcn.14307.
- Alriksson-Schmidt AI, Ahonen M, Andersen GL, et al. CP-North: living life in the Nordic countries? A retrospective register research protocol on individuals with cerebral palsy and their parents living in Sweden, Norway, Denmark, Finland and Iceland. BMJ Open. 2019;9(10):e024438. doi:10.1136/bmjopen-2018-024438.
- Ross Raftemo AE, Mahendran A, Hollung SJ, Jahnsen RB, Lydersen S, Vik T, Andersen GL. Use of Botulinum Toxin A in Children With Cerebral Palsy. Tidsskr Nor Laegeforen. 2019 Apr 24;139(8). doi: 10.4045/tidsskr.18.0554.
- Alriksson-Schmidt AI, Jeglinsky-Kankainen IFD, Jahnsen RB, Hollung SJ, Andersen GL, Hägglund, GV. Flaunting our assets. Making the most of the Nordic registry goldmine: Cerebral palsy as an example. Scandinavian Journal of Public Health, 48(1), 113–118. https://doi.org/10.1177/1403494819829338.
-
Kalleson R, Jahnsen R, Østensjø S. Empowerment in families raising a child with cerebral palsy during early childhood: Associations with child, family, and service characteristics. Child Care Health Dev. 2020; 46: 19– 27. doi:10.1111/cch.12716.
-
Fosdahl MA, Jahnsen R, Kvalheim K, Holm I. Effect of a Combined Stretching and Strength Training Program on Gait Function in Children with Cerebral Palsy, GMFCS Level I & II: A Randomized Controlled Trial. Medicina (Kaunas). 2019 Jun 6;55(6):250. doi: 10.3390/medicina55060250.
-
Fosdahl MA, Jahnsen R, Kvalheim K, Holm I. (2019). Stretching and Progressive Resistance Exercise in Children With Cerebral Palsy: A Randomized Controlled Trial. Pediatr Phys Ther, 31(3), 264-271. doi:10.1097/pep.0000000000000616.
2018:
- Gincota E, Andersen GL, Vik T, Jahnsen R. Cerebral palsy in Moldova: subtypes, severity and associated impairments. BMC Pediatrics 2018; Volum 18.(1) s. 1-9. doi: 10.1186/s12887-018-1305-6.
- Hollung SJ, Vik T, Lydersen S, Bakken IJ, Andersen GL. Decreasing prevalence and severity of cerebral palsy in Norway among children born 1999 to 2010 concomitant with improvements in perinatal health. European Journal of Paediatric Neurology, Volume 22, Issue 5, 814-821. doi: 10.1016/j.ejpn.2018.05.001.
- Løhaugen GCC, Sundberg C, Beneventi H, Bakkan EE, Andersen GL, Walther G, Østgård HF, Vik T, Skranes JS. The Relationship between Adaptive Behavior and Cognitive Abilities (IQ) in Norwegian Children with Cerebral Palsy (CP): A Multi-Center Study. Int J Neurorehabilitation Eng 2018, Vol 5(4): 328. doi: 10.4172/2376-0281.1000328.
- Goldsmith S, Garcia Jalon G, Badawi N, et al. Comprehensive investigation of congenital anomalies in cerebral palsy: protocol for a European-Australian population-based data linkage study (The Comprehensive CA-CP Study). BMJ Open 2018;8:e022190. doi: 10.1136/bmjopen-2018-022190.
- Petersen TG, Liew Z, Andersen AN, Andersen GL, Andersen PK, Martinussen T, Olsen J, Rebordosa C, Tollånes MC, Uldall P, Wilcox AJ, Strandberg-Larsen K. Use of paracetamol, ibuprofen or aspirin in pregnancy and risk of cerebral palsy in the child. Int J Epidemiol. 2018 Feb 1;47(1):121-130. doi: 10.1093/ije/dyx235.
-
Størvold GV, Jahnsen RB, Evensen KAI, Bratberg GH. Is more frequent physical therapy associated with increased gross motor improvement in children with cerebral palsy? A national prospective cohort study. Disabil Rehabil. 2020 May;42(10):1430-1438. doi: 10.1080/09638288.2018.1528635.
-
Klevberg GL, Elvrum AG, Zucknick M, Elkjaer S, Østensjø S, Krumlinde-Sundholm L, Kjeken I, Jahnsen R. Development of bimanual performance in young children with cerebral palsy. Dev Med Child Neurol. 2018 May;60(5):490-497. doi: 10.1111/dmcn.13680.
-
Størvold GV, Jahnsen RB, Evensen KAI, Romild UK, Bratberg GH. Factors Associated with Enhanced Gross Motor Progress in Children with Cerebral Palsy: A Register-Based Study. Phys Occup Ther Pediatr. 2018;38(5):548-561. doi: 10.1080/01942638.2018.1462288.
-
Røe C, Kirkevold M, Andelic N, Soberg HL, Sveen U, Bautz-Holter E, Jahnsen R, van Walsem MR, Kildal Bragstad L, Gabrielsen Hjelle E, Klevberg G, Oretorp P, Habberstad A, Hagfors J, Væhle R, Engen G, Gutenbrunner C. The challenges of describing rehabilitation services: A discussion paper. J Rehabil Med. 2018 Feb 13;50(2):151-158. doi: 10.2340/16501977-2299.
2017:
- Bjellmo S, Andersen GL, Hjelle S, Martinussen M, Moster D, Romundstad PR, Vik T. Is vaginal breech delivery associated with higher risk for perinatal death and cerebral palsy compared with vaginal cephalic birth? Registry-based cohort study in Norway. BMJ Open. 2017 May 4;7(4):e014979. doi: 10.1136/bmjopen-2016-014979.
- Brændvik SM, Roeleveld K, Andersen GL, Raftemo AER, Ramstad K, Majkic-Tajsic J, Lamvik T, Lund B, Follestad T, Vik T. The WE-Study: does botulinum toxin A make walking easier in children with cerebral palsy?: Study protocol for a randomized controlled trial. Trials. 2017 Feb 6;18(1):58. doi: 10.1186/s13063-016-1772-8.
- Stadskleiv K, Jahnsen R, Andersen GL, von Tetzchner S. Executive Functioning in Children Aged 6–18 Years with Cerebral Palsy. J Dev Phys Disabil (2017). doi:10.1007/s10882-017-9549-x.
- Stadskleiv K, Jahnsen R, Andersen GL, von Tetzchner S. Neuropsychological profiles of children with cerebral palsy. Developmental Neurorehabilitation 2017 s. 1-13.
- Hollung SJ, Vik T, Wiik R, Bakken IJ, Andersen GL. Completeness and correctness of cerebral palsy diagnoses in two health registers: implications for estimating prevalence. Dev Med Child Neurol. doi:10.1111/dmcn.13341.
-
Klevberg GL, Østensjø S, Krumlinde-Sundholm L, Elkjær S, Jahnsen RB. Hand Function in a Population-Based Sample of Young Children with Unilateral or Bilateral Cerebral Palsy. Phys Occup Ther Pediatr. 2017 Oct 20;37(5):528-540. doi: 10.1080/01942638.2017.1280873.
-
Klevberg GL, Østensjø S, Elkjær S, Kjeken I, Jahnsen RB. Hand Function in Young Children with Cerebral Palsy: Current Practice and Parent-Reported Benefits. Phys Occup Ther Pediatr. 2017 May;37(2):222-237. doi: 10.3109/01942638.2016.1158221.
-
Pettersson K, Bjerke KM, Jahnsen R, Öhrvik J, Rodby-Bousquet E. Psychometric evaluation of the Scandinavian version of the caregiver priorities and child health index of life with disabilities. Disabil Rehabil. 2019 Jan;41(2):212-218. doi: 10.1080/09638288.2017.1378930.
-
Ramstad K, Jahnsen RB, Terjesen T. Severe hip displacement reduces health-related quality of life in children with cerebral palsy. Acta Orthop. 2017;88(2):205-210. doi:10.1080/17453674.2016.1262685
-
Terjesen T. To what extent can soft-tissue releases improve hip displacement in cerebral palsy?. Acta Orthop. 2017;88(6):695-700. doi:10.1080/17453674.2017.1365471
2016:
- Elvrum, AK, Andersen GL, Himmelmann K, Beckung, E, Öhrvall, AM, Lydersen, S, Vik, T. Bimanual Fine Motor Function (BFMF) classification in children with cerebral palsy: Aspects of construct and content validity. Physical & Occupational Therapy in Pediatrics 2016; Volum 36.(1) s. 1-16.
- Strand KM, Andersen GL, Haavaldsen C, Vik T, Eskild A. Association of placental weight with cerebral palsy: population-based cohort study in Norway. BJOG. 2015 Dec 22. doi: 10.1111/1471-0528.13827. [Epub ahead of print]
- Sellier E, Platt MJ, Andersen GL, Krägeloh-Mann I, De La Cruz J, Cans C, on behalf of the SCPE. Decreasing prevalence in cerebral palsy: a multi-site European population-based study, 1980 to 2003. Dev Med Child Neurol. 2016 Jan;58(1):85-92. doi: 10.1111/dmcn.12865. Epub 2015 Aug 28.
- Myrhaug HT, Jahnsen R, Østensjø S. Family-centred practices in the provision of interventions and services in primary health care: A survey of parents of preschool children with cerebral palsy. J Child Health Care. 2016 Mar;20(1):109-19. doi: 10.1177/1367493514551312.
-
Ramstad K, Jahnsen R, Diseth TH. (2016) Associations between recurrent musculoskeletal pain and visits to the family doctor (GP) and specialist multi-professional team in 74 Norwegian youth with cerebral palsy. Child: Care, Health and Development, 42: 735– 741. doi: 10.1111/cch.12366.
-
Ramstad K, Terjesen T. Hip pain is more frequent in severe hip displacement: a population-based study of 77 children with cerebral palsy. J Pediatr Orthop B. 2016 May;25(3):217-21. doi: 10.1097/BPB.0000000000000282.
-
Strand KM, Dahlseng MO, Lydersen S, Rø TB, Finbråten AK, Jahnsen RB, Andersen GL, Vik T. Growth during infancy and early childhood in children with cerebral palsy: a population-based study. Dev Med Child Neurol. 2016 Sep;58(9):924-30. doi: 10.1111/dmcn.13098.
2015:
- Elvrum AK, Andersen GL, Himmelmann K, Beckung E, Ohrvall AM, Lydersen S, Vik T. Bimanual Fine Motor Function (BFMF) Classification in Children with Cerebral Palsy: Aspects of Construct and Content Validity. Phys Occup Ther Pediatr. 2015 Aug 19:1-16.
- Virella D, Pennington L, Andersen GL, Andrada MD, Greitane A, Himmelmann K, Prasauskiene A, Rackauskaite G, De La Cruz J, Colver A, On behalf of the SCPE. Classification systems of communication for use in epidemiological surveillance of children with cerebral palsy. Dev Med Child Neurol. 2015 Aug 14. doi: 10.1111/dcmn.12866. [Epub ahead of print].
- Lien E, Andersen GL, Bao Y, Gordish-Dressman H, Skranes JS, Blackman JA, Vik T. Genes determining the severity of cerebral palsy: the role of single nucleotide polymorphisms on the amount and structure of apolipoprotien E. Acta Paediatr. 2015 Jul;104(7):701-6. doi: 10.1111/apa. 12983.
- Stoknes M, Lien E, Andersen GL, Bao Y, Blackman JA, Lie RT, Vik T. Child apolipoprotein E gene variants and risk of cerebral palsy: Estimation from case-parent triads. Eur J Paediatr Neurol. 2015 May;19(3):286:91. doi: 10.1016/j.ejpn.2014.12.017.
- Finbråten AK, Syversen U, Skranes J, Andersen GL, Stevenson RD, Vik T. Bone mineral density and vitamin D status in ambulatory and non-ambulatory children with cerebral palsy. Osteoporos Int. 2015 Jan;26(1):141-50.
- Ramstad K, Loge JH, Jahnsen R, Diseth TH. Self-reported mental health in youth with cerebral palsy and associations to recurrent musculoskeletal pain. Disabil Rehabil. 2015;37(2):144-50. doi: 10.3109/09638288.2014.913703.
2014:
- Lien E, Andersen GL, Bao Y, Gordish-Dressman H, Skranes J, Blackman JA, Vik T. Gene sequences regulating the production of apoE and cerebral palsy of variable severity. Eur J Paediatr Neurol. 2014 Sept;18(5):591-6.
- Løhaugen GC, Beneventi H, Andersen GL, Sundberg C, Østegård HF, Bakkan E, Walther G, Vik T, Skranes J. Do children with cerebral palsy benefit from computerized working memory training? Study protocol for a randomized controlled trial. Trials. 2014 Jul 7;15:269.
- Dahlseng MO, Andersen GL, Irgens LM, Skranes J, Vik T. Risk of cerebral palsy in term-born singletons according to growth status at birth. Dev Med Child Neurol. 2014 Jan;56(1):53-8.
Commentary: Day SM. Birth size and risk of cerebral palsy in term births. Dev Med Child Neurol. 2013 Oct 5. doi: 10.111/dmcn. 12293. Commentary: Day SM. Birth size and riskof cerebral palsy in term births. Dev Med Child Neurol. 2013 Oct 22. doi: 10.111/dmcn.12324. - Tinderholt Myrhaug H, Østensjø S, Larun L, Odgaard-Jensen J, Jahnsen R. Intensive training of motor function and functional skills among young children with cerebral palsy: a systematic review and meta-analysis. BMC Pediatr. 2014 Dec 5;14:292. doi: 10.1186/s12887-014-0292-5.
2013:
-
Pennington, L, Virella, D, Mjøen, TR, Andrada, MDG, Murray, J, Colver, A, Himmelmann, K, Rackauskaite, G, Greitane, A, Prasauskiene, A, Andersen, GL, De la Cruz, J. Development of The Viking Speech Scale to classify the speech of children with cerebral palsy. Journal of Research in Developmental Disabilities 2013; Volum 34.(10) s. 3202-3210.
-
Surén P, Bakken IJ, Lie KK, Schjølberg S, Aase H, Reichborn-Kjennerud T, Magnus P, Øyen AS, Svendsen BK, Aaberg KM, Andersen GL, Stoltenberg C. Differences across counties in the registered prevalence of autism, ADHD, epilepsy and cerebral palsy in Norway. Tidsskr Nor Laegeforen. 2013 Oct 1;133(18):1929-34.
-
Strand KM, Heimstad R, Iversen AC, Austgulen R, Lydersen S, Andersen GL, Irgens LM, Vik T. Mediators of the association between pre-eclampsia and cerebral palsy: a population based cohort study. BMJ. 2013 Jul 9;347:f4089. doi: 10.1136/bmj.f4089.
-
Lien E, Andersen GL, Bao Y, Gordish-Dressman H, Skranes JS, Vik T, Blackman JA. Apolipoprotein E polymorphisms and severity of cerebral palsy: a cross-sectional study in 255 children in Norway. Dev Med Child Neurol. 2013 Apr;55(4):372-7. doi: 10.1111/dmcn.12086.
Commentary: O'Callaghen. Apolipoprotein E and the genetics of cerebral palsy-where to next? Dev Med Child Neurol. Dev Med Child Neurol. 2013 Apr;55(4):302-3. doi: 10.1111/dmcn.12074. -
von Tetzchner S, Verdel M, Barstad BG, Gravås EM, Jahnsen R, Krabbe S, Ramstad K, Schiørbeck H, Skjeldal OH, Tranheim RS, Bang B, Jensen B, Jensen H, Kildemoes L, Mottlau J, Rasmussen KV, Ytting H. The effect of interventions based on the programs of The Institutes for the Achievement of Human Potential and Family Hope Center. Dev Neurorehabil. 2013 Aug;16(4):217-29. doi: 10.3109/17518423.2012.739211.
2012:
- Stoknes M, Andersen GL, Dahlseng MO, Skranes J, Salvesen KÅ, Irgens LM, Kurinczuk JJ, Vik T. Cerebral palsy and neonatal death in term singletons born small for gestational age. Pediatrics. 2012 Dec; 130(6):e1629-35. doi: 10,1542/peds.2012-0152.
- Dahlseng MO, Andersen GL, DA Graca Andrada M, Arnaud C, Balu R, De La Cruz J, Folha T, Himmelmann K, Horridge K, Júlíusson P, Påhlman M, Rackauskaite G, Sigurdardottir S, Uldall P, Vik T; on behalf of the Surveillance of Cerebral Palsy in Europe Network. Gastrostomy tube feeding of children with cerebral palsy: variation across six European countries. Dev Med Child Neurol. 2012 Jul 31.
- Elkamil AI, Andersen GL, Skranes J, Lamvik T, Vik T. Botulinum Neurotoxin treatment in children with cerebral palsy (CP): a population-based study in Norway. Euro J Paediatr Neurol. 2012 Feb 9.
- Stoknes M, Andersen GL, Elkamil AI, Irgens LM, Skranes J, Salvesen KÅ, Vik T. The effects of multiple pre- and perinatal risk factors on the occurrence of cerebral palsy. A Norwegian register based study. Eur J Paediatr Neurol. 2012 Jan; 16(1):56-63.
- Dahlseng MO, Finbråten AK, Júlíusson PB, Skranes J, Andersen G, Vik T. Feeding problems, growth and nutritional status in children with cerebral palsy. Acta Paediatr. 2012 Jan;101(1):92-8.
-
Ramstad K, Jahnsen R, Skjeldal OH, Diseth TH. Mental health, health related quality of life and recurrent musculoskeletal pain in children with cerebral palsy 8-18 years old. Disabil Rehabil. 2012;34(19):1589-95. doi: 10.3109/09638288.2012.656794.
-
Ramstad K, Jahnsen R, Skjeldal OH, Diseth TH. Parent-reported participation in children with cerebral palsy: the contribution of recurrent musculoskeletal pain and child mental health problems. Dev Med Child Neurol. 2012 Sep;54(9):829-35. doi: 10.1111/j.1469-8749.2012.04341.x.
-
Terjesen T. The natural history of hip development in cerebral palsy. Dev Med Child Neurol. 2012 Oct;54(10):951-7. doi: 10.1111/j.1469-8749.2012.04385.x.
2011:
- Andersen GL, Romundstad P, Cruz JD, Himmelmann K, Sellier E, Cans C, Kurinczuk JJ, Vik T. Cerebral palsy among children born moderately preterm or at moderately low birthweight between 1980 and 1998: a European register-based study. Dev Med Child Neurol. 2011 Oct;53(10):913-9.
- Elkamil AI, Andersen GL, Lamvik T, Skranes J, Hägglund G, Vik, T. Prevalence of hip dislocation in regions with and without a surveillance programme: A cross sectional study in Sweden and Norway. BMC Musculoskelt Disord. 2011 Dec 16;12:284.
- Elkamil AI, Andersen GL, Salvesen KÅ, Skranes J, Irgens LM, Vik T. Induction of labor and cerebral palsy: a population-based study in Norway. Acta Obstet Gynecol Scand. 2011 Jan;90(1):83-91.
- Ramstad K, Jahnsen R, Skjeldal OH, Diseth TH. Characteristics of recurrent musculoskeletal pain in children with cerebral palsy aged 8 to 18 years. Dev Med Child Neurol. 2011 Nov;53(11):1013-8. doi: 10.1111/j.1469-8749.2011.04070.x.
2010:
- Sellier E et al. Trends in prevalence of cerebral palsy in children born with a birthweight of 2,500 g or over in Europe. Eur J Epidemiol. 2010 Sep;(9):635-42.
- Andersen Guro L et al. Prevalence of Speech Problems and the Use of Augmentative and Alternative Communication in Children with Cerebral Palsy: A Register-Based Study in Norway. Perspectives on Augmentative and Alternative Communication. April 2010 19:12-20.
2009:
- Andersen GL et al. Is breech presentation a risk factor for cerebral palsy? A Norwegian birth cohort study. Dev Med Child Neurol. 2009 Nov;51(11):860-5.
- Heinen F et al. The updated European Consensus 2009 on the use of Botulinum toxin for children with cerebral palsy. Eur J Paediatr Neurol. 2010 Jan;14(1):45-66. Epub 2009 Nov 14.
2008:
- Andersen G L et al. Cerebral palsy in Norway: Prevalence, subtypes and severity. Eur Jour Paed Neurol 2008 Jan;12(1): 4-13.
Bokkapitler:
- Habilitering av barn og unge tiltak for helsefremming og mestring
Kapittel 10. Habiliteringsforløp for barn med cerebral parese: Randi Hoel og Guro L. Andersen
Edith V. Lunde, Bjørn Lerdal, Leif Hugo Stubrud (red.)
Universitetsforlaget | 1 utg. | 2011 | Bokmål | ISBN: 9788215019369 - Nevrologi og nevrokirurgi fra barn til voksen: undersøkelse - diagnose - behandling
Kapittel 15. Cerebral Parese: Ånen Aarli, Guro Andersen, Reidun Jansen og Kristian Sommerfelt
Leif Gjerstad, Eirik Helseth, Terje Rootwelt (red.)
Vett og viten | 5. utg. | 2010 | Bokmål | ISBN: 9788241206863 - Cerebral parese: medisinsk informasjon
Hva er cerebral parese? Hvem får cerebral parese?: Guro L Andersen
Atle Fretheim (red.)
Serienummer 09:4 | 2009 | ISBN 9788278416242 - Vik, Torstein (medforfatter). The European Perinatal Health Report. Cerebral Palsy, SCPE network